Bauturile decafeinizate au fost promovate ca o alternativa sanatoasa de aproape 30 de ani; cu toate acestea, ele sunt, de cele mai multe ori, mai periculoase decat cele cafeinizate natural. Ideea bauturilor decafeinizate este centrata in jurul cofeinei, care este vazuta, chiar si in doze mici, ca fiind nesanatoasa pentru noi, desi acest lucru nu este adevarat.
Cafeina are un efect stimulent natural asupra sistemului nervos central, ridicand metabolismul si crescand oxidarea acizilor grasi. Ea mobilizeaza, de asemenea, acizii grasi din tesutul adipos, si exista dovezi ca aceasta creste performantele atletice. Se stie ca diabetul afecteaza o multime de oameni in ziua de astazi. Cafeaua naturala se pare ca face o treaba buna, regland zaharul din sange; numeroase studii demonstreaza ca acest produs (cafeaua) a fost asociata cu un risc mai scazut (de la 23 pana 67 %) in a face diabet.
Toata lumea stie ca, daca doriti sa stati treaz, puteti bea cafea, nu? Ei bine, nu se stie si faptul ca orice consum de cafea poate stimula, de asemenea, si puterea creierului, precum si starea de spirit. Cafeina blocheaza efectele pe care adenozina neurotransmitatoare o are asupra creierului. Procedand astfel, cofeina creste activitatea creierului si elibereaza neurotransmitatorii precum dopamina si noradrenalina. Studii recente au examinat efectele pe care cofeina le are asupra creierului, si au descoperit ca ea imbunatateste starea de spirit, timpul de reactie, memoria si functia cognitiva de ansamblu.
Functia hepatica optima este vitala pentru sanatate. Rezultatele vietii noastre moderne, cum ar fi o dieta saraca si consumul excesiv de alcool, fac ca ficatul sa lucreze la viteza mai mica. Numeroase studii au aratat ca un consum de cafea poate reduce riscul de ciroza cu pana la 80% la persoanele care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi. Cafeaua poate reduce, de asemenea, riscul de cancer la ficat cu 40%.
In ciuda tuturor acestor lucruri, produsele decafeinizate au fost si continua sa fie o afacere foarte buna. Primele eforturi de a produce bauturi decafeinizate au fost oprite, pentru ca se foloseau solventi toxici, inclusiv benzen, cloroform si tricloretilena. Cu toate acestea, benzenul este folosit inca in bauturi racoritoare, etc. A fost nevoie de niste bani pentru ca marile corporatii alimentaro-farmaceutico-chimice sa obtina din nou aprobarea pentru a pune pe piata bauturi decafeinizate. S-au folosit alte ingrediente chimice, cum ar fi diclormetanul, considerat a avea o „toxicitate mai mica.” Cu toate acestea, dupa ce a fost descoperit ca era prea carcinogen, s-a renuntat si la el.
Astazi, exista trei metode recunoscute de decafeinizare: metoda solventului chimic, metoda dioxidului de carbon, precum si metoda apei elvetiene. Marea majoritate sunt in favoarea metodei solventului chimic, caci prin procesele de clatire si aburire, s-ar elimina cele mai multe dintre substantele chimice; totusi, acestea din urma s-au mai gasit, ca de exemplu acetatul de etil (un produs chimic folosit in acetona, pentru indepartarea ojei de pe unghii!).
In timp ce consumul de cafeina poate ridica tensiunea arteriala pentru o perioada scurta de timp, ingerarea de substante chimice (gasite in produsele alimentare decafeinizate), cum ar fi benzenul, acetatul de etil si clorura de metilen poate creste riscul de a dezvolta o boala serioasa. Pentru moment, cel mai bine este sa se evite orice cafea decofeinizata, si, daca doriti neaparat, puteti consuma o cantitate moderata de cafea organica normala.
Comentariile sunt închise.