Un studiu stiintific de la Harvard demonstreaza ce beneficii uluitoare are meditatia asupra creierului!

meditatie creierNumeroase studii stiintifice au indicat multe beneficii fiziologice ale meditatiei. Iar unul dintre cele mai cuprinzatoare studii pe acest subiect vine de la Universitatea Harvard si poate fi gasit AICI.

Un studiu de 8 saptamani realizat de cercetatorii de la Harvard la Spitalul General din Massachusetts (MGH) a stabilit ca meditatia reconstruieste literalmente materia cenusie a creierului in doar 8 saptamani. Este primul studiu care demonstreaza ca meditatia produce schimbari in timp in materia cenusie a creierului.

„Desi practica meditatiei este asociata cu un sentiment de pace si relaxare fizica, practicantii au sustinut mult timp ca meditatia are, de asemenea, beneficii cognitive si psihologice care persista pe tot parcursul zilei. Acest studiu demonstreaza ca schimbarile in structura creierului pot sta la baza unora dintre aceste imbunatatiri raportate si ca oamenii nu se simt mai bine doar pentru ca petrec mai mult timp in relaxare”, a declarat Sara Lazar, specialist in cadrul Programului de Cercetare Neuroimagistica din cadrul Spitalului General din Massachusetts.

Studiul a implicat fotografierea cu rezonanta magnetica a creierului a 16 de participanti la studiu, cu 2 saptamani inainte de a participa la studiu. Imagini RMN ale participantilor au fost luate, de asemenea, dupa ce studiul a fost finalizat. Analiza imaginilor RMN, care s-a concentrat pe zonele in care au fost observate diferente asociate meditatiei in studiile anterioare, a constatat cresterea densitatii de materie cenusie in hipocampus, cunoscut ca fiind important pentru invatare si memorie, precum si in structurile asociate cu constiinta de sine, compasiunea si introspectia.

Pentru acest studiu, participantii s-au angajat in exercitii de meditatie in fiecare zi, timp de aproximativ 30 de minute. Aceste practici au inclus concentrarea asupra unei inregistrari audio pentru meditatie ghidata, constientizarea non-rationala a senzatiilor, sentimentelor si starilor mentale.

„Este fascinant sa vezi plasticitatea creierului si faptul ca, prin practicarea meditatiei, putem juca un rol activ in schimbarea creierului, putand creste bunastarea noastra si calitatea vietii. Alte studii din diferite categorii de pacienti au aratat ca meditatia poate face imbunatatiri semnificative intr-o varietate de simptome, iar noi investigam acum mecanismele din creier care faciliteaza aceasta schimbare”, a spus Britta Hölzel, un cercetator german.