Tehnica Do-In in arta masajului

Faptul ca aceasta tehnica a fost practicata de toate civilizatiile stravechi – din Persia, Egipt, China, India si chiar din zone islamice – dovedeste recunoasterea intuitiva a puterii creatoare a astrului luminii, Soarele, care, in spiritul antic, era sursa de energie ce guverna toate formele de viata.

Pentru efectuarea exercitiilor, practicantul, cu fata spre rasarit (care este dominat de energia yang), se asaza pe podea pe o cuvertura sau pe un covor.

Practica incepe cu „Salutul soarelui”, o imbinare a mai multor simboluri, pe parcursul caruia se concentreaza asupra armoniei, pentru ca ea sa poata cobori spre el, si se ataseaza de Eul interior pentru a se uni cu Absolutul.

Pozitia recomandata este in genunchi, cu calcaiele unite; genunchii se departeaza, unul de celalalt, la distanta de o palma, in cazul femeilor, si de doua palme, in cazul barbatilor; mainile se lasa sa cada usor pe langa corp; coloana vertebrala si capul trebuie sa fie perfect drepte. Aceasta pozitie, cu care practicantul trebuie sa se obisnuiasca cu timpul, concentreaza toate energiile in partea de sus a corpului. Sunt insa persoane care adopta pentru repaus pozitia lotus, care stimuleaza digestia.

Se incepe energizarea partilor corpului in ordinea urmatoare: fata, ochi, nas, obraji, urechi, cap, ceafa, dinti, gat, umeri, brate, maini, degete, palme, torace, stomac, rinichi, coapse, genunchi, gambe, labele picioarelor pana la degete. Activarea unor centri energetici (nervosi) se face fie prin apasarea acestora cu degetele sau cu palmele, fie prin miscari circulare sau prin lovirea usoara a unor puncte corespunzatoare.

Prin practicarea zilnica a masajului Do-In, se deblocheaza si se repun in circulatie toate fluxurile energetice, inclusiv cele care au tendinte de blocare in anumite zone ale corpului. Relaxarea pacientului este importanta pentru ca permite energiilor sa cir­cule liber. Daca aceasta energie trece pe plan emotional si senzo­rial, apare o stare de buna dispozitie imensa.

Dupa un set de exercitii, practicantul se poate intinde pe covor, cu fata in sus, cu coloana perfect dreapta – si aceasta, deoarece axa coloanei este si axa energiilor. Mentinerea corpului intr-o imobilitate totala timp de 10-15 mm contribuie la calmarea mentalului si a starilor emotionale.

Inainte de ridicare, practicantul va face un exercitiu de respiratie, care consta in a respira cat mai lent cu putinta. Dupa cateva minute se va ridica incet si va reveni la respiratia normala. Refacerea se va observa prin modificarea culorii extremitatilor, prin aparitia unei senzatii de caldura, difuzata in tot corpul, si o colorare uniforma a fetei.

Daca practicati aceasta tehnica, veti observa ca tot ce este in legatura cu viata va parea mai simplu, mai clar, mai armonios si mai frumos.