Sufletul, dupa moarte, poate iesi prin mai multe orificii energetice. Daca iese prin orificiul de la crestetul capului, fiinta umana devine nemuritoare – spun scrierile orientale

Potrivit unei lucrari hinduse – Prashna Upanishad, precum si altor numeroase scrieri orientale, ceea ce indica traseul calatoriei sufletului dupa moarte este orificiul prin care sufletul paraseste corpul. Astfel, un eter vital, udana prana, circula prin canalul nervos principal subtil si transporta sufletul catre iesirea sa adecvata. Sufletul unei persoane avansate spiritual va iesi dupa moarte printr-o mica deschizatura din crestetul capului, cunoscuta sub denumirea de brahmarandhra sau vidriti. Cand urca prin orificiul acesta, el devine nemuritor. Iesirea sufletului prin aceasta deschizatura a fost asemanata cu a incerca sa treci un fir de ata prin urechea unui ac foarte subtire – daca iese in afara fie si o singura fibra de dorinta, ata se face ghemotoc si nu trece. Pentru a indeplini aceasta sarcina, concentrarea trebuie sa fie acordata prin practicarea permanenta, astfel incat sa fie absolut punctiforma.

Sufletul unei persoane virtuoase poate sa paraseasca trupul prin oricare dintre celelalte orificii ale capului: ochi, nas sau gura. Calatoreste apoi pe o cale de lumina, pana cand ajunge la un plan subtil al existentei, cum ar fi cerul sau taramul strabunilor, unde ramane pentru a se bucura de fructele faptelor bune sau ale karmei. Insa scrierile hinduse si budiste, la fel ca si unele scrieri egiptene si grecesti, ne spun ca acestea nu sunt decat niste taramuri temporare, in care esti binevenit sa ramai atata vreme cat iti ingaduie faptele bune si vine timpul ca sufletul sa se nasca din nou pe Pamant.

Acelora ale caror fapte de pe Pamant au dus lipsa de virtute, sufletul le paraseste trupul printr-un orificiu inferior si merg pe o cale intunecata, pentru a primi rasplata fructelor faptelor lor rele, pana cand incepe ciclul urmator. Aceste planuri subtile ale cerurilor si iadului sunt descrise in termeni similari de toate traditiile.