Articolul de fata nu ne apartine, ci doar este opinia unui scriitor pe nume Jorg Langbein.
In conformitate cu informatiile Bibliei, potopul a avut loc in anul 2348 i. Hr. In Cartea Faceri1 el va fi descris ca o catastrofa de proportii mondiale. Dar, din vecinatatea poporului Israel ne stau la dispozitie cartile de istorie egiptene care aproximativ din anul 3400 pana in anul 340 i. Hr. au relatat fara lacune despre toate evenimentele importante. Au fost prezentate nu doar nenumarate evenimente politice, ci scrupulosii autori au scris detaliat si despre evenimentele naturale vrednice de a fi mentionate; dar despre pretinsul potop nu exista nici cea mai mica informatie!
Oare anonimul autor al povestii potopului a nascocit pur si simplu aceasta istorie? Nicidecum, a copiat-o! Ca model i-a servit „Epopeea lui Ghilgames”, de origine babiloniana; si acolo exista un potop puternic care a distrus intreaga lume. Corespondentele dintre cele doua povesti sunt uluitoare: ca si in Biblie trebuia ca intrega viata de pe pamant sa fie nimicita printr-o vointa divina. Zeul Ea il avertizeaza la timp pe Utnapisim (un Noe babilonian) despre catastrofa amenintatoare si ii porunceste sa construiasca o arca. Cei mai apropiati membrii de familie „ca si fiintele vii de toate felurile” vor fi aduse la bord. Toti oamenii ramasi precum si toate celelalte animale trebuiau sa se inece intr-un mod tragic. In cele din urma, barca salvatoare acosteaza pe un munte. Utnapisim trimite pe rand trei iscoade: un porumbel, o randunica si un corb. in sfarsit, la orizont se vede pamantul! Recunoscator, Utnapisim va aduce jertfe zeilor.
Scriitorul bisericesc Eusebiu (episcop in Cezareea Palestinei intre 263 – 339 d. Hr.) recunoscuse deja plagiatul. Ierarhul a prezentat o traducere in limba greaca a „Epopeei lui Ghilgames”. Ea a fost asternuta in scris in anul 300 i. Hr., de catre Berosus, preot babilonian al zeului Marduk, iar Eusebiu citeaza textul in lucrarea sa despre istorie, „Chronikon”. Abia in 1872 va fi descoperit originalul babilonian al „Epopeii lui Ghilgames”.
Nu este clar care editie a Epopeii lui Ghilgames a fost folosita de catre autorul biblic necunoscut. Asa numitul „Fragment Scheil” ar fi fost alcatuit in anul 2000 i. Hr., dar au existat cu siguranta si versiuni mai vechi ale povestii babiloniene despre potop.
Comentariile sunt închise.