„Plantele cyborg” ale viitorului ar putea comunica cu noi cu ajutorul Internetului?

plante cyborgAr putea plantele comunica efectiv cu noi intr-un mod care sa ne permita sa stim cum sa avem mai multa grija de ele? Da, spun oamenii de stiinta si cercetatorii, iar aceasta zi nu este deloc departe. Conform site-ului Wired.com, in viitorul apropiat vor exista plante cyborg, care sa fie in masura sa ne informeze cand au nevoie de mai multa apa, la ce substante chimice au fost expuse si ce paraziti le roade radacinile, tulpinele sau frunzele. Aceste plante partial organice, partial electronice, ar putea chiar sa ne alerteze cat de mare este poluarea aerului. Si, desigur, ele vor fi capabile sa se conecteze la retelele noastre, rezultand un fel de „Internet al plantelor”.

Andrea Vitaletti, seful unui grup de cercetare din Italia, lucreaza la acest proiect intitulat PLEASED (PLants Employed As SEnsing Devices, adica Plante Folosite ca Dispozitive de Detectare). Desi proiectul se afla inca in stadii incipiente, Vitaletti crede ca plantele ar putea servi drept senzori ideali, monitorizand multe aspecte ale mediului nostru inconjurator. „Plantele sunt ieftine si rezistente; au milioane de ani de evolutie. Sunt robuste si ele vor sa supravietuiasca”, a declarat Andrea Vitaletti.

Omul de stiinta a spus ca interesul sau privind fuziunea intre plante si electronica il avea inca din copilarie. El si tatal sau au folosit schema pe care au descoperit-o intr-o revista electronica pentru a construi un circuit simplu pentru generarea de sunete de la plante. Mai tarziu, Vitaletti a cautat un specialist in informatica care sa poate oferi algoritmi pentru retelele wireless si senzori. Cu toate acestea, notiunea de „Internet al plantelor” nu s-a putut dezvolta pana cand nu s-a gasit pe Internet un studiu despre inteligenta plantelor, studiu realizat de profesorul italian Stefano Mancuso. Apoi, s-a nascut proiectul PLEASED, la care participa mai multe companii, si care este finantat de catre Comisia Europeana.

Plantele cyborg ar putea fi folosite ca senzori pentru monitorizarea factorilor de mediu, cum ar fi calitatea solului si poluarea aerului. Vitaletti si alti oameni de stiinta deja lucreaza pentru a conecta diverse specii cu placi de circuite Arduino, care pot inregistra si transmite informatii. In cele din urma, aceste plante cyborg ar putea detecta parazitii si poluantii din culturi sau ar putea juca un rol in ceea ce se numeste „agricultura de precizie” spunand fermierilor atunci cand au nevoie de mai multa apa sau mai multe substante nutritive. In plus, aceste plante ar putea monitoriza efectele ploii acide.

Exista dovezi ca plantele reactioneaza

Cercetatorii stiu ca plantele, ca si creierul uman, raspund la semnale electrice. Si exista instrumente pentru a monitoriza activitatea electrica a creierului. De fapt, exista chiar si instrumente care permit persoanelor sa controleze jocurile video si bratele robotice cu ajutorul undelor cerebrale. Dar semnalizarea plantelor este mult mai putin inteleasa.