Frumoasa insula Malta este plina de istorie, iar atunci cand vizitati sunteti obligat sa observati numeroasele biserici, statui si repere care sunt numite dupa Sf. Pavel. Cum s-a ajuns la asta? Crestinismul este religia predominanta din Malta de aproape 2000 de ani si se spune ca Sf. Pavel a fost cel care a introdus pentru prima data religia lui Hristos in jurul anului 60 d.Hr. Se spune ca Sf. Pavel si alti 270 de oameni calatoreau cu o nava la Roma, pentru a fi judecat ca rebel politic, dar furtuna pe care au intalnit-o a facut ca nava sa naufragieze, iar toti aflati la bordul ei au fost obligati sa inoate in siguranta pe o insula aparent stearpa si nelocuita. Locul naufragiului este cunoscut sub numele de Insula Sf. Pavel.
Ajunsi pe uscat, ei au descoperit ca insula era de fapt locuita si a fost numita Malta. Localnicii intalniti au aratat o mare grija si ospitalitate fata de oaspeti (aceasta trasatura este impartasita de poporul maltez pana in zilele noastre), iar Sf. Luca descrie acest lucru in Faptele Sf. Apostoli: „Si dupa ce am scapat, am aflat ca insula se numeste Malta. Iar locuitorii ei ne aratau o deosebita omenie, caci, aprinzand foc, ne-au luat pe toti la ei din pricina ploii care era si a frigului”.
Asa ca localnicii au aprins un foc, dar aceasta caldura a scos o vipera care se ascundea de furtuna. Se zice ca vipera s-a infasurat in jurul bratului Sf. Pavel si l-a muscat rau. Localnicii au fost martorii acestui eveniment, credintele lor pagane facandu-i sa creada ca trebuie sa fie un om rau. Localnicii se asteptau ca Sf. Pavel sa moara, dar el nu a fost afectat de otrava. Acest lucru i-a facut pe localnici sa creada ca el era un zeu. Povestea mai spune ca predica pe care Sf. Pavel a facut-o in timpul sederii sale pe insula a facut ca toate creaturile veninoase de pe insula sa-si piarda veninul.
Pestera in care Sf. Pavel si-a facut casa pe toata durata sederii sale in Malta este cunoscuta sub numele de Grota Sf. Pavel, fiind intotdeauna considerata sacra.