Iarba de mare, planta-minune care combate tusea

Social Media

iarba de mareIarba de mare (Inula helenium) se mai numeste si holman, lacrimile Elenei sau smantanica. Ea este o planta ierbacee viguroasa cu un rizom puternic in pamant din care iese tulpina aeriana ce trece de 1 m inaltime. Frunzele sunt mari, paroase si dispuse altern. Florile sunt unite in inflorescente asemanatoare cu cele de la floarea soarelui, dar sunt mai mici ca dimensiune. Planta creste prin fanete umede si pe malul apelor din zona de deal si de munte. Se recolteaza partile subterane care se culeg toamna tirziu. Ele contin inulina, ulei volatil (cu continut de helenina si alti produsi). Se intrebuinteaza in tratamentul tusei, ca expectorant, diuretic, antihelmintic, litiaza renala si biliara, oligurie, antireumatic etc.

Administrare.

1. Pulbere: se iau 2-10 g (1-2 lingurite) pe zi. Este un calmant al tusei in stari postgripale.

2. Decoct: se fierb 20 g (2 linguri) pulbere de radacina la un litru de apa. Fierberea se face 15-20 minute apoi se strecoara si se bea caldut mai multe cesti pe zi in anemie, tuse, reumatism etc. Un decoct mai concentrat cu 2 linguri la o ceasca de apa: se beau 3-4 linguri pe zi pentru linistirea tusei si in bronsite. Ambele aceste decocturi sunt bune ca si comprese in reumatism sau ulcere varicoase precum si la spalarea parului pentru impiedicarea caderii si stimularea cresterii lui.

3. Vin tonic: se pun la macerat 80 g radacina de iarba mare intr-un litru de vin bun. Se lasa 8 zile la temperatura camerei agitand zilnic, apoi se strecoara si se trage in sticle bine inchise. Se bea cate un paharel in boli ale vezicii, oligurie, pentru calmarea tusei. Se poate prepara si din 30 g (3 linguri) pulbere in 60 g alcool de 70°, iar dupa 24 de ore se toarna peste el un litru de vin vechi. Se lasa sa macereze 10 zile apoi se trage in sticle. Are aceleasi recomandari ca mai sus.

4. Alifie: se amesteca in parti egale pulbere de iarba de mare si untura de porc, pana se obtine o alifie omogena. Se ung partile afectate de raie.

In toate prescriptiile amintite se recomanda sa nu se depaseasca dozele indicate, deoarece se poate produce vomitare.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply