Exista si E-uri bune

nutritieE160, E 162, E 300, E100 – sunt numai cativa dintre aditivii alimentari considerati siguri sau inofensivi. Aceste E-uri „bune” sunt substante naturale extrase din fructe sau legume si se gasesc in alimente sub forma de vitamine, coloranti, lecitina. „Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizati in prezent, mai putin de 20 sunt E-uri «bune»”, afirma prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

E 160d sau licopenul este un colorant rosu-galben, un caroten natural obtinut din tomate. „Acesta este unul dintre aditivii considerati siguri si el poate reduce riscul de aparitie al cancerului”, sustine prof. Mencinicopschi.

Un alt aditiv alimentar considerat sigur de catre experti este E 162. Cunoscut ca si „rosu de sfecla”, acesta este tot un colorant natural, care se extrage – asa cum ii spune si numele – din sfecla rosie. Substanta se gaseste in produse precum sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane si produse de cofetarie, snacksuri. Specialistii spun ca acest aditiv, E 162, este considerat sigur, insa trebuie administrat cu restrictie la copiii mici si la prescolari.

E 163 este un alt aditiv alimentar considerat sigur. Din aceasta grupa de pigmenti vegetali fac parte colorantii de la roz pana la albastru inchis sau violet, in functie de fructele sau legumele din care se extrage substanta. „Desi unii aditivi buni sunt extrasi din surse naturale, precum cel mentionat, cel mai bine ar fi ca substantele respective sa le luam direct din produsul din care sunt extrase, si nu din alimentele care le contin”, subliniaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Vitaminele sunt si ele prezente in unele preparate, insa „disimulate” sub forma de E-uri. Astfel, sub numele de E 300 se ascunde, in unele alimente, cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic. Acest aditiv potenteaza si mentine culoarea rosie a carnii conservate si, de asemenea, impiedica oxidarea alimentelor, mentinand gustul si culoarea acestora. E 306 este vitamina E, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouale, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt cateva dintre sursele naturale foarte bogate in vitamina E.

Printre E-urile considerate inofensive, se mai numara E 160, E 161, E 100, E 101, E 140. Beta-carotenul, cel care ii confera morcovului culoarea portocalie, este prezent in unele produse sub denumirea de E 160a. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transforma in vitamina A. Substanta se gaseste si in ficat. E 160b este un colorant portocaliu natural, extras dintr-un fruct exotic. Aditivul poate fi prezent in produse colorate, dulciuri sau produse de patiserie-cofetarie, dar si bauturi alcoolice. Specialistii atrag atentia ca acest E se poate obtine si din organisme modificate genetic. Si E 160c este tot un aditiv considerat inofensiv. Acesta este un colorant natural portocaliu-rosu, obtinut din ardei rosu. E 161b sau luteina, un colorant natural galben, obtinut din fructe sau legume, poate ajuta la prevenirea cataractei, apreciaza prof. Mencinicopschi.

Un alt colorant galben natural, inofensiv, este E 100 – curcumina. Atunci cand este prezent in produse sub forma naturala, aditivul este un hepatoprotector, favorizeaza secretia biliara si joaca un rol benefic asupra glicemiei diabeticilor. In plus, E 100 poate avea si un efect anticancerigen, sustin specialistii. Acest colorant „bun” constituie componenta principala a condimentului curry. E 100 se poate intalni in alimente de culoare galbena, precum margarina, gemuri, jeleuri, carnati, pateuri, supe, fulgi de cartofi.

Vitamina B2, riboflavina sau E 101 (i) este un alt colorant natural galben, obtinut din drojdii, germeni de grau, ficat si oua. Vitamina are un rol important in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor, care „repara” tesuturile organismului. E 101 (i) se intalneste in alimente colorate in galben.

Un alt aditiv inofensiv este E 140 (i) sau clorofila. Este extras din plante comestibile si are un efect dezinfectant, putand combate si halena. Substanta poate fi intalnita in produse precum pasta de dinti, apa de gura, dulciurile colorate. E 322 este si el inofensiv si se gaseste in ciocolata. Sub acest E se ascunde lecitina.

Totusi, specialistii atrag atentia ca aceste E-uri „bune” sunt utilizate in alimente mai rar decat E-urile „rele”, pentru ca sunt mai scumpe.