Pentru ca acusi se apropie primavara, va propunem o dezintoxicare a organismului in care sa consumati multe fructe si legume. Va prezentam o buna parte din ele in rindurile urmatoare.
Afinele ajuta la reglarea circulatiei sanguine, maresc puterea de vedere ajutind si intarind ochii, mai ales pentru noapte. Din fructe se fac siropuri, sucuri, dulceturi, care nu sint numai placute la gust, dar si foarte folositoare. Frunzele uscate sub forma de ceai combat diabetul.
Decoctul de afine sau chiar fructele bine mestecate si tinute in gura vindeca aftele si ranile din cavitatea bucala. Fructele combat diareea, iar decoctul, sub forma de comprese, ajuta la combaterea hemoroizilor. in colibacilozele rebele, sucul sau siropul de afine este un foarte bun medicament natural, distrugind germenii infectiosi.
Castravetele contine o mare cantitate de apa, dar are si iod. Fiind un bun diuretic, elimina toxinele acumulate in corp. Fiindca in coaja sa are foarte multe vitamine, este recomandat sa nu fie consumat decojit, ci doar bine spalat sub jet de apa. Ras si stors da o zeama care, amestecata cu alcool pur, se lasa la macerat si constituie o apa exceptionala pentru tonifierea si fragezimea tenului. Mastile cu rondele de castraveti proaspeti ajuta tenului si sint bune contra arsurilor cauzate de soare.
Ceapa este o leguma foarte apreciata. Ea nu este numai gustoasa, dar are o serie de proprietati extrem de folositoare organismului nostru. Ceapa are vitamine care nu se pierd nici macar la fiert, cum se intimpla cu alte legume. Este antiinfectioasa, antireumatica, antiscorbutica, diuretica si vermifuga. Elimina ureea si sarea din organism. Coapta si aplicata pe umflaturi, le micsoreaza. Este foarte buna in crizele de sciatica. in bolile de diabet se maninca ceapa cruda sau fiarta, ori se bea un ceai facut din patru cepe zdrobite, care se dau in clocot cu 1,250 litri de apa. Se bea din acest ceai cite o ceasca, dimineata, pe stomacul gol.
Coacazele sunt foarte bogate in vitamina C, care nu se pierde in diferitele preparate: lichioruri, siropuri, prajituri, creme. Sucul de coacaze combate guturaiul, bolile vezicii, reumatismul si anghina pectorala. Frunzele, daca se culeg inainte de a inflori, sau toamna, dupa ce planta a inflorit si se usuca, pot fi consumate sub forma de ceaiuri depurative. Frecate pe pielea intepata de insecte, calmeaza usturimea si dezumfla locul intepat.
Fragii si capsunele sint fructe foarte bogate in vitamine, saruri minerale, fosfor si fier. Fiind diuretic, ajuta bolnavilor ce sufera de ficat, artrita, reumatism, piatra la rinichi, guta si diaree. Frunzele, de asemenea uscate, se utilizeaza in ceaiurile depurative. Fragii si capsunele mincate pe stomacul gol fortifica organismul si este bine a se face o cura cu aceste fructe. Consumate seara, dau un somn linistitor, iar dimineata, o foarte buna diureza. in cosmetica, mastile de fragi si de capsune improspateaza si vitaminizeaza tenul. Frunzele uscate folosite la ceai sint usor laxative. Acestea sint fructe permise diabeticilor.
Laptuca este o leguma care are un continut mare de vitamine. intre acestea, se afla o importanta cantitate de vitamina E (a tineretii si a reproducerii). Laptuca are un suc foarte bogat in lactucarium, o substanta sedativa, hipnotica si anestezica. Planta aceasta combate: crampele, tusea convulsiva (sub forma de sirop), insomnia si durerile menstruale. Aceasta se consuma cruda (salata), dar foarte bine spalata. Se maninca si fiarta. Nu se recomanda persoanelor care au edeme si care retin apa. Masca de laptuca improspateaza tenul.
Morcovul contine caroten si provitamina A. Este bine sa fie consumat spalat cu grija, nu curatat de coaja. Este depurativ, vermifug, reglementeaza deranjamentele stomacale, ajuta la refacerea epidermei, curata singele, facindu-l mai fluid. O cura de morcovi infrumuseteaza femeile. in cosmetica masca de morcov ras improspateaza si reface tenul.
Napii sint recomandati celor anemici si copiilor, fiind foarte bogati in saruri minerale. Aplicati pe rani si pe furuncule, le vindeca. Sint foarte buni in boli precum anghina, bronsita si guta. Se maninca fierti sau cruzi, dar cruzi au actiune tonica mai mare.
Spanacul si macrisul sunt foarte bogate in fier, clorofila, vitamine si saruri minerale. Ca si papadia, sucul lor este foarte bogat in minerale. Sint foarte bune pentru cei bolnavi de ficat, de stomac si pentru cei anemici, mai ales pentru adolescenti in perioada de crestere. Sint insa interzise bolnavilor de reumatism si de guta din cauza acidului oxalic pe care il contin si care este daunator pentru acestia.
Sparanghelul este bun ca aperitiv si foarte gustos. Este digestiv, usor laxativ si foarte bun in bolile bilei, ficatului si in diabet. Calmeaza palpitatiile si afectiunile inimii. Pentru reumatici este bun, dar interzis in reumatismul articular grav si in bolile de rinichi.
Telina este o leguma extrem de valoroasa, fiind epurativa, calmeaza nervii si este excelenta pentru glandele sexuale, pe care le regleaza. Este recomandabila pentru persoanele care au diabet si pentru cele care vor sa slabeasca. Tulpina este foarte gustoasa si aromata, dar cele mai mari virtuti le are radacina. in reumatismele rebele sucul de telina face minuni.
Comentariile sunt închise.