Monedele au fost intotdeauna considerate semne de noroc. O zicala populara spune: „Orice moneda pe care o am imi poarta noroc”. A da o moneda unui cersetor aduce intotdeauna noroc, ca si aruncarea ei intr-o fantana.
Obiceiul de a arunca o moneda intr-o fantana sau intr-un put isi are originea in vremurile cand oamenii credeau ca in ele traiau spiritele. Riscai sa ai ghinion daca nu le onorai cand treceai pe langa ele. Dar a arunca o moneda intr-un put inseamna mai mult decat a cinsti spiritele; inseamna si a le plati pentru a te proteja. In fiecare an, milioane de oameni arunca monede in splendida Fontana di Trevi din Roma crezand ca, facand asta, intr-o zi vor reveni in Orasul Etern. Iranienii fac acelasi lucru atunci cand arunca monede in bazinul de la mausoleul lui Saadi, poetul lor national.
Obiceiul de a pune o moneda sub catargul principal al unei nave isi are originea in mitologia greaca. Atunci cand oamenii mureau, sufletele lor trebuiau sa traverseze raul Styx pentru a ajunge in Campiile Elizee, taramul celor binecuvantati. Charon carmuia singura barca ce traversa raul. Pretul unei calatorii era de un obol si refuza sa-i duca pe cei care nu puteau plati. Din aceasta pricina, grecii au inceput sa-si ingroape mortii impreuna cu o moneda, care se aseza in mana sau in gura decedatului. In timp, obiceiul de a aseza o moneda sub catargul principal a aparut ca o forma de protectie prin care banii erau oferiti spiritelor marii.
A plati pentru un dar primit poate parea o idee ciudata, dar lucrul inca se mai practica. Se considera ca aduce ghinion sa faci cadou un cutit sau o foarfeca, pentru ca obiectul ascutit ar putea taia prietenia. Pentru a impiedica acest lucru, cel care primeste darul trebuia sa dea o mica moneda pentru a „plati”. Superstitia isi are radacinile in magia neagra. Daca un obiect ascutit, cum ar fi un ac sau un bold, era imbibat cu magie neagra si apoi oferit cuiva, avea sa-i faca rau. Totusi, efectele malefice puteau fi evitate daca cel care primea darul platea o mica suma pentru obiect.
Se considera ca aduce ghinion sa nu ridici o moneda gasita pe jos, insa in zilele noastre aceasta superstitie nu mai e asa de cunoscuta. In multe tari este foarte raspandit obiceiul de a aseza monede pe ochii celor morti, in credinta ca mortii puteau deschide ochii pentru a cauta oameni pe care sa-i ia cu ei pe lumea cealalta.
Marinarii foloseau monede gaurite ca amulete aducatoare de noroc. Superstitia isi are radacinile in vremurile cand oamenii gaseau pietre gaurite pe malul marii. Ei credeau ca pietrele fusesera purtate de zeii marii si, purtandu-le la randul lor, aveau sa bucure de ocrotirea fostilor posesori divini.