Cum putem scapa de „programele de frica” din copilarie

In vietile noastre, avem parte de asa-zise „programe ale fricii”. Dar sa vedem mai exact cum apare un program al fricii. Practic, mai toate programele care te manipuleaza, fara ca sa fii constient de acest lucru, au la baza diferite frici cu care te-ai confruntat la un moment dat in viata. De retinut ca pot exista si programe mentale pozitive, care sa te ajute in evolutia ta ca fiinta umana, insa acelea ori ti le-ai introdus tu in mod constient, ori vreun mare maestru bineintentionat cu acceptul tau – dar si accept divin.

Dar sa dam un exemplu ca sa intelegem mai bine procesul aparitiei unui program al fricii de o anumita natura. Sa zicem ca atunci cand erai mic ai mancat la un moment dat o salata de vinete si, din nu stiu ce motiv, te-ai inecat ca era sa mori. Din acel moment ai prins asa o frica de vinete ca nu ai mai mancat niciodata aceasta leguma. Dupa multi ani inca ai aceiasi reactie negativa cand vezi vinete. Nu mai poti suporta nici macar mirosul lor. Cum vezi la o masa orice mancare cu vinete te ridici si pleci instantaneu … si totul datorita faptului ca te-ai inecat cu vinete cand erai mic.

In acel moment in care ai tras acea sperietura groaznica, mintea ta (care este ca un soft de computer), care adesea inventeaza tot felul de trucuri pentru a te proteja, ti-a creat un mic program (ca un program/soft) care sa te “protejeze” pe viitor de vinete, pe care l-a bagat intr-un folder de care ai uitat de mult.
Cum anume te protejeaza acest program de vinete? Te protejeaza creandu-ti frica de vinete, ca tu sa nu te mai apropii vreodata de acea leguma, care s-a dovedit a fi foarte periculoasa pentru tine, ca sa patesti acelasi lucru.

Mintea ta (mintea este soft-ul, creierul este hard-ul) este facuta sa te protejeze. Ea a inteles numai ce ai constientizat tu in acel moment: si anume ca vinetele sunt un pericol pentru tine, si de aceea a creat acel “program al fricii de vinete” care sa te tina departe de acea leguma pacatoasa pe viitor, tocmai pentru a te proteja. Desi nu vinetele au fost cauza pentru care te-ai inecat, ci faptul ca nu ai mestecat si inghitit cum trebuie, tu ai constientizat in acel moment ca vinetele au fost cauza pentru care era sa mori.

Adesea programele fricii de un anumit lucru sau situatie au aparut din motive total diferite de acel lucru sau situatie. Insa tu in acel moment ai facut asocierea pericolului cu acel lucru sau situatie.

De aici vedem si modul in care putem elimina un program al fricii. In primul rand trebuie sa identifici programul fricii care te controleaza pe o anumita directie. Trebuie sa identifici in timp momentul exact cand a intervenit acest program al fricii; de altfel, program benefic din punctul de vedere al mintii protectoare. Insa aceasta asimileaza in softul ei numai ceea ce constientizezi tu in astfel de momente.

Odata localizat momentul, trebuie sa identifici exact care a fost cauza reala pentru care a aparut frica ta din acel moment: lucrul sau situatia cu care ai asociat frica/pericolul sau altceva? In peste 90% din cazuri vei vedea ca, de fapt, cauza reala a aparitiei fricii nu a fost lucrul sau situatia cu care ai asociat atata timp acea frica. Odata constientizata cauza reala, daca aceasta este diferita de ceea ce credeai inainte, acel program al fricii va disparea instantaneu, pentru ca automat ai reprogramat softul mintii iar softul vechi legat de acel lucru s-a stins.

Be the first to comment

Leave a Reply