Incercati sa visati lucid, pentru a scapa de cosmaruri!

vis lucidStiati ca se poate visa lucid? Un „visator lucid” este capabil sa-si dea seama, in timpul somnului, de faptul ca viseaza, iar apoi poate controla desfasurarea visului. Beneficiul clinic, care este evident, este acela ca pacientul este invatat sa scape dintr-o situatie dificila si continua sa viseze despre subiecte mai linistitoare.

Psihologul si medicul de la Harvard, dr. Morton Prince, numea acest lucru „constiinta dubla”. Dr. Stephen LaBerge, cercetator la Stanford Sleep Laboratory (Laboratorul pentru studiul somnului), se refera la somnul lucid ca la o stare „de prezenta totala, treaza, in mijlocul lumii din vis”. Cei mai multi dintre noi nu sunt constienti de faptul ca viseaza; preiau tot ce li se intampla ca si cum ar fi fapte reale. Exista numeroase exemple de oameni de stiinta care au facut descoperiri uluitoare in timpul viselor si s-au trezit cu solutia la problemele care-i framantau.

In 1974, la o intalnire a Asociatiei pentru Studiul Psihofiziologiei Somnului, psihologul Patricia Garfield a adus dovada ca prin „autoconditionare” – interesul intens pentru vise si planificarea avansata – putem determina continutul viselor si putem induce vise lungi, lucide. Ea insista ca putem avea cu totii vise lucide, in care sa facem orice vrem.

Sa fie oare posibil sa ne eliberam de propriile cosmare din vise? Da, spune Rosalind Cartwright, directoare a Serviciului pentru Tulburari ale Somnului din cadrul Centrului de Cercetare al Centrului Medical Presbiterian St. Luke din Chicago. Cu cativa ani in urma, dr. Cartwright isi invata pacientii care aveau vise neplacute repetate sa apese pe o sonerie cand incepeau sa viseze. Odata treziti, puteau povesti visul. Apoi pacientul si psihoterapeutul puteau planifica impreuna cum sa modifice mai bine visul. Cand pacientul a adormit din nou in laborator si a semnalat inceputul unui cosmar, tehnicianul a raspuns la semnal pentru a-i reaminti sa-si modifice visul, iar pacientul a facut acest lucru cu succes. O femeie, care visa in mod repetat ca este atrasa in adancul apei de valuri uriase, si-a dat seama ca ar trebui sa poata inota si in vis, la fel ca in realitate, si a invatat sa se scufunde pe sub valurile din vis. Visul respectiv nu s-a mai repetat niciodata.

Cand a ajuns la Stanford pentru pregatirea lucrarii de doctorat, LaBerge a avut inspiratia sa-si reinvie propria visare lucida in scop stiintific. A pus la punct o metoda pe care a numit-o „inductia mnemonica a viselor lucide” – prescurtat MILD. Trezindu-se din vis, mai intai il memora, apoi petrecea zece sau cincisprezece minute citind sau facand o alta activitate care presupunea o stare de trezie completa. In timp ce incerca sa adoarma din nou, isi spunea: „Data viitoare cand voi visa, vreau sa-mi dau seama ca visez.” Prin MILD, LaBerge a descoperit ca putea stimula visarea lucida ori de cate ori dorea.