Cercetatorii suedezi au redescoperit miedul sau bautura magica a dacilor! Miedul e mai bun decat multe din antibiotice!

O bautura alcoolica realizata dintr-un amestec de miere fermentata si apa, pe baza unor retete vechi, ar putea constitui un remediu in lupta privind rezistenta la antibiotice, conform unui grup de oameni de stiinta suedezi, citat de apropotv.ro.

Impreuna cu responsabili de la o fabrica de bere, cercetatorii suedezi au studiat indelung albinele si mierea produsa de acestea si au lansat propria versiune de bautura mied, denumita ‘elixirul vanatorului de miere’, relateaza Reuters.

Cercetatorul Tobias Olofsson de la universitatea Lund a declarat ca miedul are efectele pozitive asupra sanatatii organismului. „Miedul este o bautura alcoolica facuta numai din miere si apa si era considerata bautura zeilor, iar cei care o consumau sustineau ca devin nemuritori sau ca au o stare de sanatate mai buna. Era consumata de vikingi si de reprezentantii altor culturi precum mayasii, egiptenii si era bauta pentru ca era considerata o bautura foarte benefica”, a declarat Olofsson.

Pentru romani, rezultatele acestei cercetari sunt cu atat mai interesante cu cat miedul este recunoscut drept „bautura dacilor” si leacul miraculos care ii tinea sanatosi si puternici.

Priscus (diplomat roman) scria prin sec. V d.Hr: „De acolo am calatorit pe un drum neted, asezat intr-o campie a Banatului si am trecut peste mai multe rauri navigabile, dintre cele mai mari, dupa Istru, era asa numitul Drecon, apoi Tigas si Tifisas. Pe acestea le-am trecut in barcile de care se foloseau locuitorii de pe malurile raurilor, iar pe celelalte le-am trecut pe plute, pe care barbarii le poarta in carute, deoarece locurile sunt mlastinoase. Prin sate ni se aducea de mancare, si anume in loc de grau, mei, iar in loc de vin, mied, dupa cum il numesc localnicii”.