Este reala precognitia, mai precis cunoasterea de dinainte a evenimentelor? Exista mai multe exemple care sugereaza ca da. Programul de vizualizare de la distanta realizat de CIA in colaborare cu Universitatea Stanford a fost un bun exemplu in acest sens. Dupa declasificarea sa din 1995, s-a aflat ca programul a avut o rata de succes exceptional de mare.
Un studiu publicat in revista „Frontiers in Human Neuroscience”, intitulat „Prezicerea imprevizibilului: analiza critica si implicatii practice ale activitatii predictionale anticipative” a examinat o serie de experimente referitoare la acest fenomen care au fost efectuate de mai multe laboratoare diferite. Aceste experimente indica faptul ca organismul uman poate detecta stimuli eliberati la intamplare, care apar cu 1-10 secunde in avans. Cu alte cuvinte, corpul uman pare sa cunoasca un eveniment si reactioneaza la eveniment inainte de a se produce. Ceea ce apare in corpul uman inainte de aceste evenimente sunt modificari fiziologice care sunt masurate in ceea ce priveste activitatea cardiopulmonara, pielea si sistemul nervos.
In urma cu cativa ani, omul de stiinta de la Institutul de Stiinte Noetice, Dr. Dean Radin, a colaborat cu oamenii de stiinta de la Institutul HearthMath (HMI) si a impartasit rezultatele unuia dintre studiile sale. Radin este, de asemenea, unul dintre oamenii de stiinta care s-a implicat in lucrarea de mai sus. Oamenii de stiinta de la HMI au adaugat mai multe protocoale, printre care masurarea undelor cerebrale ale participantilor (EEG), activitatea electrica a inimii lor (EKG) si variabilitatea ritmului cardiac (HRV).
In experimentul facut de HMI, au fost monitorizati 26 de subiecti, carora li s-a spus ca scopul studiului era testarea reactiilor la stres si nu stiau scopul real. Fiecare participant s-a asezat la un computer si a fost instruit sa faca click pe un mouse, cand este gata sa inceapa. Ecranul a ramas gol timp de 6 secunde. Datele fiziologice ale participantului au fost inregistrate de un software special, apoi, pe rand, pe ecran au fost afisate o serie de 45 de imagini. Fiecare imagine, afisata timp de 3 secunde, producea fie o reactie emotionala puternica, fie o stare calma. Dupa fiecare imagine, ecranul ramanea gol timp de 10 secunde. Participantii au repetat acest proces pentru toate cele 45 de imagini, dintre care 30 produceau un raspuns calm si 15 un raspuns emotional puternic.
Rezultatele experimentului au fost fascinante. Creierul si inima participantilor reactionau la imagini inainte ca acel calculator sa le afiseze. Aceasta inseamna ca inima si creierul raspundeau la evenimente viitoare. Rezultatele au indicat faptul ca raspunsurile erau cunoscute in medie cu 4,8 secunde inainte ca acel computer sa afiseze imaginile. Si mai ciudat e faptul ca inima a primit informatiile inainte de creier.
Poate ca acest studiu, precum si altele, arata faptul ca exista o constiinta, altceva dincolo de minte…