Laptele de vaca (in special laptele pasteurizat) este o bautura impusa in mod agresiv copiilor, ca promovand sanatatea alimentara, cat de fapt este invers: promoveaza bolile. Basmul „un pahar de lapte face bine organismului” este doar o propaganda, de care oamenii n-ar trebui sa tina seama.
Conform unui studiu la scara larga realizat de cercetatorii suedezi, laptele de vaca are un efect rau asupra sanatatii umane daca este consumat pe pe termen lung. Cercetarea a fost publicat in British Medical Journal (BMJ), prestigioasa revista de medicina. Studiul, care a urmarit 61.433 de femei cu varsta cuprinsa intre 39-74 ani, timp peste 20 de ani, si 45.339 de barbati, de varsta similara, pentru 11 ani, a constatat ca, cu cat oamenii consuma mai mult lapte de vaca, cu atat exista probabilitatea ca acestia sa moara mai devreme sau sa experimenteze fracturi osoase.
Riscurile au fost deosebit de mari mai ales in cazul femeilor; cele care au declarat ca beau trei sau mai multe pahare de lapte pe zi, aproape ca si-au dublat sansa de a muri in timpul perioadei de studiu, fata de femeile care au raportat ca beau un singur pahar cu lapte (o portie de 200 ml). Totodata, marile bautoare de lapte au avut o sansa cu 16% mai mare de a avea o fractura de os oriunde in organism.
De ce provoaca laptele pasteurizat osteoporoza si fracturi osoase?
Industria produselor lactate a manipulat oamenii in ultimii 50 de ani ca produsele lactate pasteurizate, cum ar fi laptele sau branza, cresc nivelul de calciu din organism. Acest lucru este total fals. Procesul de pasteurizare creeaza numai carbonat de calciu, care nu poate intra in celulele fara un agent de chelare. De aceea, organismul extrage calciul din oase si alte tesuturi, in scopul de a balansa carbonatul de calciu din sange. Acest proces determina de fapt osteoporoza.
Laptele pasteurizat contine prea putin magneziu necesar pentru a absorbi calciul. Se crede ca raportul optim intre calciu si magneziu trebuie sa fie de 2:1 sau chiar 1:1. Dar, in laptele pasteurizat, raportul dintre calciu si magneziu este de 10 la 1, ceea ce constituie o problema, caci nu veti putea absorbi decat putin calciu. Peste 99% din calciul organismului se afla in schelet, care furnizeaza rigiditatea mecanica. Laptele pasteurizat ofera un aport de calciu mai mic decat in mod normal, si atunci scheletul este folosit ca rezerva pentru satisfacerea nevoilor. Utilizarea pe termen lung a calciului osos pentru a raspunde acestor nevoi duce la osteoporoza. Oamenii din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Australia, si Noua Zeelanda au cele mai mari rate de osteoporoza din lume, si asta pentru ca in aceste tari se promoveaza consumul exagerat de lapte.
Testul de pasteurizare este numit testul negativ al fosfatazei alfa. Cand laptele a fost incalzit la 165 grade si pasteurizarea este completa, enzima de fosfataza este 100% distrusa. Dar, aceasta este enzima care e esentiala pentru absorbtia de minerale, inclusiv calciu! Fosfataza este o enzima abundenta in laptele crud si cei care beau lapte crud se bucura de oase puternice.
Cu cat bei mai mult lapte, cu atat exista mai multe molecule inflamatoare
Cea mai probabila explicatie a efectelor negative asupra sanatatii ca urmare a consumului de lapte, o reprezinta inflamatia daunatoare cauzata de galactoza, un produs derivat al lactozei, principalul zahar din lapte. Cercetatorii au constatat ca, cu cat oamenii beau mai mult lapte, cu atat se gasesc mai multe molecule inflamatorii in urina lor. Femeile care au consumat mai mult branza si iaurt au aceste inflamatii in cantitati mai mici, decat femeile care au baut mai mult lapte. Acest lucru se explica prin faptul ca iaurtul si branza contin mult mai putina lactoza si galactoza decat laptele.
In lapte se gaseste un hormon „combustibil” pentru cancer
Din cei aproape 60 de hormoni, un hormon denumit factor de crestere asemanator insulinei (IGF-1) este la fel si la oameni si la vaci. Alimentele pe care le mananci pot influenta cat de mult IGF-1 circula in sange. Dietele mai mari in calorii generale sau in proteine de origine animala au tendinta de a stimula IGF-I si se pare ca exista un rol deosebit de ingrijorator jucat de lapte. De ce? Pentru ca acest hormon poate fi o „celula de combustibil” pentru orice cancer. In lumea medicala, se spune ca IGF-1 este un factor cheie in cresterea rapida si proliferarea cancerului de san, de prostata si de colon, dar se banuieste ca acesta „hraneste” toate tipurile de cancer.
Asadar, IGF-1 promoveaza dezvoltarea cancerului. O analiza publicata de Institutul American pentru Cercetare a Cancerului, in 1997, a constatat ca riscul de cancer creste odata cu consumul de lapte.
Ce ar trebui sa facem?
Acest articol nu are menirea sa va descurajeze sa nu mai consumati deloc lapte. O puteti face in continuare, dar destul de rar. Iar daca o faceti, evitati pe cat puteti laptele pasteurizat, cea mai proasta solutie, care, in niciun caz nu este o bautura care sa poata fi recomandata pentru mentinerea sanatatii. Acest lapte pasteurizat nu are nicio valoare nutritiva semnificativa si exista un risc mult mai mare la care va expuneti, daca l-ati consuma, decat daca nu ati face-o.
Exista, de asemenea, o multime de alternative, inclusiv laptele de nuca de cocos, laptele de nuci (de exemplu de migdale sau caju) si laptele de canepa, care depasesc cu mult laptele de vaca, din punct de vedere al proprietatilor sanatoase.
Am 54 de ani, pana la varsta de 16 ani am mancat si baut lapte de
Vaca si nu am nici o fractura si nici un fel de operatie chirurgicala
Asa ca va rog nu mai bateti campii…
Ce scrieti voi aici este ca povestea cu sucurile naturale si cocacola
Soluţia mea personală la această problemă e consumul de lapte de vacă nepasteurizat. Mai exact,laptele ce se găsește la ţară. Cu astfel de lapte am crescut și eu și părinţii ,bunicii și străbunicii și nimeni n-a avut cancer în familia mea și nici probleme cu oasele.
Cel pasteurizat , nu cel crud… Va rog… e o mare…mare diferenta
Va citesc articolul si nu pot crede cum puteti sustine o asemenea ipocrizie. Consumul de lapte a fost benefic organismului uman de inaintea construirii piramidelor in Egipt si ne spui ca marii producatori de lactate ne-au pacalit? Este o aberatie. Oamenii din SUA au tot felul de boli si probleme cu obezitatea, capul, etc datorita mancarii pe care o consuma si datorita tuturor chimicalelor care le gasesti pana si intr-o rosie la ei, nicidecum datorita consumului de lapte. Va citeam de la o perioada, aveati articole interesante dar se vede ca oculta mondiala a pus mana si aici. Va rog totusi nu mai dezinformati cititorii.
Da,un alt studiu al „oamenilor de stiinta”.
Cuvantul cheie este „pe termen lung”,si mai ales „pasteurizat”
Orice aliment cat de bun ar fi el consumat aiurea si in cantitati mari poate produce dereglari severe de sanatate.
Mesele trebuie sa fie cat mai variate,neaparat adaptate la sezon,la varsta si nu in ultimul rand la activitatea care o desfasoara fiecare.
eu de 26 de ani consum zilnic dimineata lapte de vaca si nu am avut niciodata fracturi sau probleme osoase asa ca studiul asta este o prostie…adevarul este ca am consumat doar lapte de vaca nepasteurizat
Pe meleagurile noastre, bem lapte de mii de ani… :)) weird!
Am constatat din pacate ca multi dintre voi nu stiu ce inseamna „STUDIU”. Daca tu bei lapte de 30 de ani, si nu ai patit nimic, asta nu inseamna ca sansele de a face cancer sau fracturi osoase sunt mai mici. Intr-un studiu se masoara SANSELE… nu inseamna automat ca TOTI cei care beau lapte vor avea probleme cu oasele, dar ca au SANSE mai ridicate. Este exact ca si batranul de 90 de ani care fumeaza de-o viata si n-a patit nimic. Normal… nu toti oamenii sunt la fel, dar asta nu inseamna ca si altii care fac la fel ca batranul vor fi feriti de pericole de imbolnavire grava din cauza fumatului. Pacat ca unii dintre voi nu stiti deloc sa judecati lucrurile.
OK,hraneste-ti tu familia dupa cum iti recomanda „oamenii de stiinta”,iar pe noi lasa-ne sa ne rupem picioarele 😀
Pare mai degraba o campanie de 2 lei!! Promovam marcile de sucuri cu coloranti si aditivi care sunt otrava curata !! (nu mai dau explicatii stiti voi destul de bine) Iar laptele natural mai nou e un dezastru pt organism(„cancer curat” dupa ” unii oameni de stiinta”).Manipulare in masa ! Este o vorba : Tot ce e bun trebuie sa dispara! ca in articolul de fata… Acum nu vreau sa par destept, dar nu trebuie paromovata o astfel de dezinformare ( probabail si ei stiu asta) dar pentru bani unde se poate ajunge nici cu imaginatia nu poti cuprinde! Aaa.. si nu in ultimul rand strabunici, bunicii nostrii au baut lapte natural si nu au patit nimic .. asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece.. Mai ales noi romanii care punem botul la orice minciuna si mizerie occidentala.
E o mare prostie…Stramosii nostri au baut lapte si au mancat branza la greu si totusi au trait mult si bine. Te apreciez extrem de mult Lovendal dar acest topic este chiar unul prostesc. Mie,unul imi place laptele la nebunie si nu exista zi in care sa nu beau 0.5 l de lapte si totusi nu am nimic. Toti doctorii la care am fost mi-au spus sa mananc branza si sa beau lapte pentru ca ma ajuta foarte mult in legatura cu calciul si eu nu cred ca ei gresesc.
Acest zvon este creat de Oculta Mondiala sa mancam doar shaorma si pizza ca alea sunt ”cele mai sanatoase”.
Acest articol este o traducere complet greșită a unui articol din British Medical Jurnal. Dacă înțelegeți limba engleză urmăriți linkul și citiți direct articolul original. Pentru cei care nu înțeleg limba engleza voi face un rezumat foarte pe scurt al articolului. Cercetătorii au plecat de la ipoteza cum că consumul ridicat de lapte proaspăt (adică, fiert sau pasteurizat) ar produce efecte de oxidare celulară similare cu cele produse prin îmbătrânire, și că ar fi dăunător sănătății, din aceasta cauză. Dar articolul precizează că nu au putut dovedi aceasta ipoteză ca fiind adevărată, nici prin studii clinice și nici prin extrapolarea matematică a rezultatelor obținute în timpul studiilor clinice. Singurul lucru negativ care l-au putut dovedi împotriva consumului ridicat de lapte ar fi o rată crescută a bolnavilor de diabet, și au reafirmat rolul benefic al consumului de lapte în prevenirea osteoporozei, precum și rolul benefic al produselor prelucrate din lapte (iaurt și brânză) în bolile de inimă.
Ca și o nota personală vreau sa comentez concluzia cercetătorilor privind corelația dintre cei care consumă mult lapte și rata crescută a bolnavilor de diabet. În studiile clinice care au stat la baza cercetării, pentru a ajunge la aceasta concluzie, au recrutat pacienți doar din două comitate și acestea vecine, din centrul Suediei, deci populația pe care au făcut studiul nu era deloc diversificată. Motivul pentru care au ales acele doua comitate pentru studiu se datorează tocmai faptului că aceea zonă este o foarte mare producătoare de lapte. Acum am o întrebare: care sunt persoanele dintr-o zonă producătoare de lapte și a căror dietă se bazează foarte mult pe lapte proaspăt, peste 3 căni pe zi? Eu cred că este vorba mai ales de persoanele care au un venit mic din punct de vedere financiar. De asemenea nimeni nu consumă laptele numai ca aliment gol, de obicei este asociat cu produse pe bază de cereale (fulgi, biscuiți, pâine) și/sau produse dulci (miere/zahar). Așa că mă întreb dacă incidenta crescută a diabetului la aceste persoane nu are mai mult de a face cu mierea, zahărul biscuiții și fulgi de cereale, pe care aceștia îi consumă împreună cu laptele, decât cu laptele în sine.
papirus, ai dreptate. de altfel cele mai proaste subtitrari de filme vazute au fost semnate probabil de acelasi traducator
@Angel, shalom, marius, adi, Tofan Robert: ATENTIE mocofanilor! in articol este vorba de laptele pasteurizat (da, ala scump la cutie cu 1000 de vitamine si cu gust de plastic), nicidecum de cel natural de la tarani. Aveti un creier (?); folositi-l