Un adevarat miracol: un copil fara creier poate supravietui, reactiona emotional si chiar vorbi!

Una dintre cele mai misterioase locuri din Universul nostru ciudat este propriul nostru corp. Aici, exista multe lucruri pe care stiinta medicala nu poate sa le inteleaga pe deplin. Doar atunci cand credem ca noi cunoastem intreg mecanismul corpului uman, o noua bizarerie apare, fara vreo explicatie convingatoare.

Un fenomen extrem de ciudat, care pare sa sfideze tot ceea ce credem noi ca stim despre trupurile noastre, este acela al unor oameni care au venit in aceasta lume cu foarte putin creier (sau chiar deloc), dar care nu numai ca au reusit sa supravietuiasca, dar au reusit sa se si dezvolte, traind ani intregi.

Una dintre cazurile mai bine cunoscute si, intr-adevar, cele mai bizare ale unei persoane care a supravietuit fara creier este povestea micutului Aaron Murray, din Lanarkshire, Scotia, care s-a nascut in 2013, cu un caz sever de hidranencefalie, anomalie de dezvoltare caracterizata prin absenta completa sau aproape completa a emisferelor cerebrale, locul acestora fiind ocupat de lichid cefalorahidian.

Desi afectiune foarte rara, de obicei, bebelusii cu aceasta boala mor inainte de nastere sau la cateva minute sau ore dupa ce s-a nascut; acesta a fost si prognosticul dat lui Aaron, doctorii spunand ca el mai are doar cateva momente de trait, afectiunea sa fiind fatala si incompatibila cu viata, au spus doctorii. In cazul lui Aaron, el s-a nascut doar cu trunchi cerebral, restul creierului lipsind complet.

Cu toate acestea, au trecut minute, ore, zile, saptamani… si baiatul fara creier se afla inca in viata, spre surprinderea doctorilor. Starea de sanatate a baiatului era destul de buna, avand in vedere absenta completa a creierului. Dupa 8 saptamani de observatii si interventii chirurgicale pentru a reduce lichidul cefalorahidian, Aaron a fost lasat sa se intoarca acasa cu familia, iar din acest moment medicii erau inca convinsi ca Aaron va muri in curand.

Insa, baiatul a sfidat chiar si acest prognostic; el nu numai ca a supravietuit, dar a si aratat alte abilitati cognitive cum ar fi: a chicotit, a zambit, s-a jucat cu fratele sau mai mare, Jack, s-a uitat la televizor, a spus chiar si cuvantul „mama”.

Mama sa, Emma Murray, a spus urmatoarele: „Mi s-a spus ca ar putea trai doar trei minute, trei ore sau trei zile. Doctorii mi-au spus ca daca ar fi fost vorba de oricare dintre organele sale care nu ar fi crescut, ei ar fi fost capabili sa faca ceva, dar nu puteau face nimic pentru a-i creste un creier. Dar, chiar de la inceput, Aaron a dovedit ca este un adevarat luptator. Intr-o zi i-am spus „mama”; el a chicotit. S-a uitat la mine si mi-a spus si el „mama”. Pur si simplu, el copia ceea ce ii spuneam. M-am uitat la el si apoi am izbucnit in lacrimi. A fost un moment emotional. Nu puteam sa cred. Mi s-a spus ca fiul meu ar putea trai doar cateva minute, dar pana la urma el mi-a spus „mama”, ceva ce nu credeam ca o voi auzi vreodata. N-am crezut niciodata sa-l aud pe el sa spuna ceva – am izbucnit lacrimi cand mi-a zis „mama”. A fost cel mai uimitor lucru pe care l-am auzit vreodata in viata mea”.

De atunci, el a mai spus si alte cuvinte, cum ar fi „Hello”, aratand o anumita sofisticare cognitiva pentru un copil care ar trebui sa fie o leguma completa si care nici nu ar trebui sa fie deloc viu. Cu doar un „rest” de creier, Aaron ar fi trebuit sa fie capabil doar de mecanisme de supravietuire de baza, cum ar fi respiratia si mentinerea functionarii corecte a organelor interne, dar totusi el pare ca are o buna cunoastere a ceea ce se intampla in jurul lui. Cu o lipsa profunda a creierului, nu ar fi de asteptat ca acest copilas sa fie capabil sa chicoteasca atunci cand cineva se apropie, sa se joace cu altii, sa deschida cadouri sau sa priveasca la televizor si mai ales nu ar trebui sa poata vorbi.

Trunchiul cerebral controleaza functiile de baza de care avem nevoie pentru a supravietui (bataile inimii, respiratia, functionarea organelor interne etc.). Dar, ceea ce este remarcabil in acest caz este ca trunchiul cerebral nu controleaza gandirea sau constiinta noastra, deci faptul ca Aaron poate face lucruri cum ar fi chicotul si zambetul, sau poate spune un cuvant de baza precum „mama” este fascinant. Nu exista nicio explicatie cunoscuta pentru acest lucru…

Be the first to comment

Leave a Reply