Teresa, el cuerpo de Cristo (2007)

teresa_cuerpo_cristo– Religios-Drama –

Cu: Paz Vega, Leonor Watling, Francesc Garrido

Regia: Ray Loriga

Site-ul almeea.com are placerea sa va prezinte in premiera in limba romana subtitrarea la un film religios foarte controversat despre Sf. Tereza din Avila. Ea si-a dobandit un loc deosebit in randul sfintilor prin activitatea de reformare a manastirilor de calugarite si calugari din ordinul Carmelitan, prin viata ei tesuta din suferinte, extaze si minuni, si prin scrierile pline de farmec si intelepciune suprafireasca, scrieri ce i-au adus titlul de “Doctor Ecclesiae”, “Invatator al Bisericii”, acordat de Papa Paul al VI-lea la 27 septembrie 1970.

Sf. Tereza, timp de douazeci de ani a trait in manastire, incercand sa impace dorinta desavarsirii spirituale cu satisfacerea dorintei de comoditate si afectiuni umane. Dar intr-o zi, icoana cu “Ecce Homo” aflata in capela s-a insufletit si a inceput sa sangereze in prezenta Terezei; atunci Tereza a ingenunchiat in fata lui Cristos si L-a rugat sa-i dea “odata pentru totdeauna puterea de a nu-l mai ofensa”. Intarita de harul divin, a rupt in inima ei legaturile unor afectiuni prea omenesti si a daruit-o lui Dumnezeu, incepand o viata noua, plina de suferinte si bucurii suprafiresti, pe care le-a descris cu maiestrie in cartile sale: “Drumul perfectiunii”, “Ganduri despre iubirea de Dumnezeu”, “Castelul interior”.

Deoarece in manastiri patrunsese luxul, comoditatea, delasarea, Tereza a simtit chemarea de a se consacra operei de reformare a vietii calugaresti. Dupa ce s-a sfatuit cu mai multi oameni renumiti prin sfintenia si intelepciunea lor, a obtinut de la Papa Pius al IV-lea aprobarea de a proceda la intemeierea unor manastiri in care sa se respecte cu strictete randuielile primitive, foarte aspre, ale ordinului Carmelitan. Astfel, la 27 august 1562 a luat fiinta langa Avila prima manastire a Carmelitanelor Desculte, dedicata Sfantului Iosif. Cu aceasta ocazie s-a sfintit si prima biserica in cinstea Sfantului Iosif. La moartea Sfintei Tereza existau in Spania 32 manastiri reformate, 17 pentru femei si 15 pentru barbati.

Referitor la filmul de fata, acesta e unul destul de controversat, Biserica Catolica neacceptandu-l. Episcopul Demetrio Fernandez de Tarazona, Spania, a dat publicitatii o scrisoare prin care denunta noul film despre Sfanta Tereza de Avila, prezentata ca un sex-simbol.  In scrisoarea intitulata “Sarmana Sf. Tereza”, Episcopul Fernandez subliniaza transcendenta umana si spirituala a misticii spaniole, care “a facut istorie inainte ca miscarea feminista sa existe”, si se plange de atentia pe care presa o acorda “producerii unui film care o prezinta pe sfanta “morbid de sexy”.

“Ce este curios este fapt ca oamenii din spatele acestor idei absurde acuza Biserica de obsesie legate de sex, cand se dovedeste de fapt ca ei sunt cei care vad sex peste tot, vad sex chiar si acolo unde nu exista.” Astfel de persoane “sunt incapabile sa se lase patrunse de bunatate si bucurie, proiectandu-si in schimb propriile murdarii asupra persoanelor, realitatilor si temelor, care nu au nici o legatura cu ceea ce afiseaza ei. Raman blocati intr-un fel de freudianism.”

Episcopul Fernandez subliniaza de asemenea in scrisoare ca “experientele mistice nu sunt experiente nevrotice si nu au nimic de-a face cu represiunea sexuala”. Doar prin credinta poate cineva sa inteleaga aceste experiente. “O persoana care nu are credinta nu ar trebui sa trateze tema experientelor mistice deoarece vor ruina tema, si mai mult, persoana cu pricina va crede ca creeaza o opera de arta.”

Ziarele spaniole au spus despre film ca o va prezenta pe Sf. Tereza ca pe o revolutionara feminista care isi descrie experientele mistice ca “orgasme carnale”. Episcopul Fernandez a chemat in acest context la respect fata de Sfanta. “Respectati adevarul. Nu ii rastalmaciti sub nici un pretext experientele sacre si dumnezeiesti. Sarmana Sf. Tereza… sau mai bine spun sarmanii oameni care nu vad nimic altceva decat sex in aceste experiente mistice”, mai scrie Episcopul.

5 Comments

Leave a Reply