Iacob Spener din Wurtenberg a infiintat o „Asociatie religioasa” numita Stunde (ora). Rostul acestei asociatii consta in a citi si explica Biblia timp de o ora, dupa terminarea ceremoniei religioase. Din Germania, practica „stundista” s-a raspandit in toate tarile, cu adepti protestanti. Ajungand si in Rusia, programul sau orarul acesta s-a numit stund, iar adeptii cititori planificati ai Bibliei au fost numiti stundisti. Convertirile propriu-zise la secta stundistilor au inceput dupa a doua jumatate a secolului al XlX-lea, iar primul convertit rus se inregisteaza in jurul anului 1860.
Se cunosc doua cauze ale raspandirii stundiste: cea dintai, dorinta de a invata carte si, in al doilea rand, raspandirea Bibliei tiparita in limba poporului. Secta s-a raspandit in Basarabia si Bucovina, numindu-se „stundo-baptisti”, ca, apoi, sa se inregistreze scaderea adeptilor din ce in ce mai mult. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, stundistii s-au contopit cu baptistii.
Punctele doctrinare:
Doctrina stundistilor se confunda cu cea baptista-adventa, avand in fruntea comunitatii presbiteri si diaconi.
1. Intrunirile lor erau simple – doar citirea Bibliei, iar altele insotite de frangerea painii. Fratii si surorile stau unii in dreapta, altii in stanga si sunt asezati in forma de potcoava pentru a vedea templul cel viu, cum numesc corpul omenesc, conform textului: „Trupul vostru este templul Sfantului Duh, care locuieste in voi si pe care L-ati primit de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri, caci ati fost rascumparati cu pret. Preaslaviti, dar, pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru care sunt ale lui Dumnezeu…” (I Cor. VI, 19-20).
In fata mesei sta Fratele cel batran, care conduce adunarea. El canta psalmi si rostesc rugaciuni improvizate sau recita imnuri neoprotestante (baptiste) in legatura cu textul din peri-copa evanghelica programata. Dupa citire, urmeaza strigarile programate. La barbati: Milostive, Doamne, fii milostiv mie pacatosul, asa cum ai fost cu talharul; sau, la femei: Milostive, Doamne, nu ma osandi pe mine pacatoasa, cum n-ai osandit pe femeia cea desfranata.
Dupa incheierea „cultului”, se fac anunturi de familie pentru „frati si surori”. Daca se savarseste „frangerea painii”, cam o data pe luna, se intrebuinteaza paine dospita si numai vin rosu.
2. Botezul se face cu fast. Randuiala este asemanatoare cu a baptistilor, pastrand si ceva din traditia veche; botezul se face prin cufundare. Cei ce asista canta: Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat. Aliluia.