Stellet licht (2007)

– Drama –

Cu: Cornelio Wall, Miriam Toews, Maria Pankratz

Regia: Carlos Reygadas

Stellet licht (Lumina tacuta) al lui Carlos Reygadas se prezinta la festivalul de la Cannes 2007 in competitia finala, in acelasi an in care Cristian Mungiu luase Palm D’Or cu 432 (cu un an inainte, in 2006, regizorul venise cu impresionantul Batalla en el cielo). Criticii de film l-au asemanat, din punct de vedere stilistic, al duratei… si nu numai, cu un alt film, in aceeasi competitie de la Cannes, al regizorului Andrei Zvyagintsev, este vorba de The Banishment (Izgnanie – 2007).

Firul povestii se desfasoara slow motion, si de aceea din punct de vedere vizual este fabulos, reflexiv, meditativ, cuvinte putine, dialoguri compensate de tacere si imagini feerice. Filmul ne spune povestea unui caz de adulter petrecut intr-o comunitate de ‘menoniti’ din nordul Mexicului… Lungmetrajul se prezinta cu un stil extrem de epurat al atmosferei grav-amenintatoare. El poate aminti de un alt film foarte valoros – Ordet (Cuvantul – 1955) – al lui Carl Theodor Dreyer…

Finalul transforma tot filmul intr-un fel de remake la Ordet. Stellet licht face uz de actori neprofesionisti ceea ce ofera o nota de realism profund. Obicei deja format in ultimii ani la festivalurile de cult-cinema.

One Response

Leave a Reply