Ritmul muzicii poate fi o manifestare a ritmurilor de baza ale vietii. Daca intram in consonanta cu cantecul pasarilor, cu bazaitul albinelor si zumzetul meditativ al pasarii colibri, cu ritmul mareelor, al zilei si noptii, al inspiratiei si expiratiei, am putea incepe sa auzim un fel de muzica a universului. Structurile care sustin obiectele, moleculele insele, emit sunete – o melodie ciclica, prin descoperirea careia am putea trai in armonie cu ceea ce ne inconjoara.
Muzica este modul nostru de a raspunde cantecului universului. Aceasta reflecta maretia poetica si minunile universului in felul sau. Un anumit gen de muzica, precum cea compusa de Vivaldi, poate evoca viata la tara si anotimpurile, cum au incercat ciclurile de raga hinduse. Poti intra in consonanta cu ceea ce te inconjoara prin sunetele pe care le auzi. Daca te concentrezi asupra sunetelor si a tonurilor muzicale pe care le auzi – zumzetul unei sirene, pocnetul unor bete, cantecul unei pasari-cardinal -, poti crea o melodie din acestea.
Devenind constient de lume si de celelalte fiinte din jurul tau, poti invata sa traiesti in armonie cu ele si sa treci prin viata mai usor si mai lin. Peisajele pot fi imbogatite de oamenii care sunt in consonanta cu acestea, intocmai cum corpul poate fi vindecat de o minte aflata in armonie cu natura.
Desigur, cu totii suntem afectati de otravurile si dezechilibrele produse de cei lipsiti de armonie, astfel ca nu ne putem proteja intotdeauna de rau. Totusi, daca indeajuns de multi dintre noi aleg sa traiasca in armonie cu natura, cu noi insine si cu ceilalti, putem, asemenea bacteriilor benefice din organism, incepe lupta impotriva bolii care ameninta trupul planetei.
Cum putem face acest lucru? Facand ceea ce fac cei mai buni cantareti: ei gasesc nivelul scarii muzicale la care canta cel mai bine si apoi se armonizeaza cu notele cantate de ceilalti. Putem face acest lucru invatand sa ascultam.
Comentariile sunt închise.