Sf. Imparat Constantin

Social Media

constantineImparatul Constantin cel Mare (337-377) este una din personalitatile de seama din istoria universala. Pina la el, Biserica a indurat grele persecutii din partea imparatilor romani. Convertirea lui la crestinism a insemnat o mare cotitura in istoria acestuia, caci, prin publicarea edictului de toleranta religioasa, de la Milan din ianuarie 313, Constantin a asigurat Bisericii deplina libertate in tot Imperiul roman. Biserica intra, de acum inainte, intr-o perioada de inflorire si propasire, in „secolul ei de aur”.

Inaintea lui Constantin cel Mare, Galeriu, grav bolnav, a dat la 30 aprilie 311, la Sardica, un edict de toleranta pentru crestini, de acord cu Constantin si Liciniu, care cuprinde permisiunea existentei crestinilor –„ut denuo sint cristiani et conventicula eorum” = „sa existe din nou crestini si sa tina adunarile lor.”

E greu de cunoscut in intimitatea ei evolutia religioasa a imparatului Constantin, dar, o data declarat pentru crestinism, el a progresat continuu pe aceasta cale, incepind cu lupta dintre el si Maxentiu de la Pons Milvius (Podul Vulturului), linga Roma, din 28 octombrie 312, pina la botezul lui din mai 337.

Dupa istoricii crestini, Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o Cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: „in hoc signo vinces = prin acest semn vei invinge”. Noaptea, in timpul somnului, i s-a aratat Iisus Hristos cu semnul crucii, pe care-l vazuse ziua pe cer, cerindu-i sa-l puna pe steagurile soldatilor, spre a-i servi drept semn protector in lupte. Acesta este monogramul lui Hristos HP sau pe care l-a pus pe un steag numit labarum.

Ca imparatul Constantin a fost convins de aparitia minunata a Sfintei Cruci, ne-o confirma faptul ca pe arcul de triumf al lui Constantin, care se pastreaza pina azi la Roma, el afirma ca a cistigat victoria asupra lui Maxentiu: „instinctu divinitatis” = „prin inspiratie divina”.

La citeva luni de la victoria asupra lui Maxentiu, Constantin, impreuna cu Liciniu, devenit prin casatoria cu una din surorile sale, cumnatul sau, au publicat edictul de la Milan din ianuarie 313, prin care se acorda libertate religioasa deplina crestinismului, care devine religio licita = religie permisa in Imperiu. Totodata, se anulau toate hotaririle anterioare luate contra crestinilor si se retrocedau Bisericii locasurile de cult si averile confiscate de imparatii precedenti.

Edictul de la Milan are o importanta epocala prin hotaririle si urmarile lui. Din religie nepermisa si persecutata, crestinismul devine relige permisa, ba chiar favorizata, cum arata actele ulterioare ale imparatului Constantin.

Din nefericire, Valeriu Liciniu (308-324), la inceput pe deplin asociat la politica religioasa a imparatului Constantin, s-a departat de aceasta, devenind din 316 reprezentantul declarat al paginismului in Orient, unde erau multi crestini si a inceput persecutarea lor intre 320-323.

In urma infringerii suferite de Liciniu in lupta cu Constantin in 18 septembrie 324, la Chrysopolis, azi Scutari – linga Calcedon, pe coasta apuseana a Asiei Mici, in fata Constantinopolului, si a unor uneltiri contra lui Constantin, Liciniu a fost condamnat la moarte si executat la Tesalonic in 324. De aceasta data, Constantin a ramas singurul imparat al vastului Imperiu roman pina la moartea sa in 22 mai 337.

Ramas singurul stapinitor, Constantin lua fata de crestinism o atitudine binevoitoare, fara a jigni, insa, paginismul greco-roman, care avea numeroase si puternice radacini. Imparatul insusi pastra aproape tot timpul domniei demnitatea suprema pagina de pontifex maximus si nu se lepada de paginism decit prin Botezul savirsit cu citeva zile inainte de moarte, in mai 337.

Trebuie sa recunoastem, insa, ca pastrarea titlului pagin de pontifex maximus ii da dreptul si posibilitatea de a supraveghea si tine in friu paginismul, in interesul crestinismului insusi. Daca imparatul ar fi renuntat atunci la el, isi ridica un rival periculos, care ar fi putut sa restabileasca situatia de mai inainte a paginismului, inca puternic prin numarul credinciosilor lui, prin influenta si situatia inalta a senatorilor a aristocratilor si functionarilor superiori.

In luarea de masuri favorabile Bisericii, Constantin proceda treptat si cu mult tact.

Politica lui religioasa este caracterizata mai ales prin citeva fapte de importanta majora: actul de libertate religioasa de la Milan, din ianuarie 313, alegerea unei noi resedinte imperiale si convocarea Sinodului I ecumenic de la Niceea din 325.

Imparatul si membrii familiei sale – mama sa, Elena, sotia sa, Fausta, sora sa, Anastasia, fiica sa, Constantina, au daruit episcopilor ajutoare pentru a repara bisericile sau pentru a construi altele noi. La Ierusalim, la Antiohia, Tyr, Nicomidia, Roma si Constantinopol s-au ridicat biserici marete. La Constantinopol, a ridicat catedrala Sfintii Apostoli, care a devenit necropola imparatilor bizantini. In cadrul unor festivitati marete, s-a sfintit, la 14 septembrie 335, catedrala Sfintului Mormint – Anastasis – Invierea, ridicata prin rivna si cheltuiala lui Constantin.

Cultul crestin si pelerinajul la Locurile Sfinte au luat o mare dezvoltare. Mama imparatului, Sfinta Elena, a descoperit la Ierusalim lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mintuitorul. La Roma, imparatul a cedat episcopului fostul palat imperial – Lateranul.

Convocarea Sinodului I ecumenic de la Niceea din 325 constituie unul din meritele deosebite ale imparatului Constantin. Vazind tulburarea crescinda provocata de erezia lui Arie din Alexandria, Constantin s-a decis sa convoace pe episcopii Imperiului intr-un sinod general sau ecumenic spre a defini impreuna adevarurile de credinta si a asigura unitatea crestinismului. Ca om de stat experimentat, Constantin si-a dat seama ca unitatea crestinismului si pacea si linistea Bisericii constituie elementul de viata si de rezistenta al Impeiului roman universal. In locul pluralitatii zeilor pagini, era de preferat existenta unei singure credinte in Imperiu, cea crestina, caci ea asigura si unitatea lui politica.

Este interesant de constatat ca Constantin insusi, desi nu primise inca botezul, a deschis Sinodul I ecumenic printr-o cuvintare adresata episcopilor, asigurindu-i ca el se considera „impreuna slujitor cu ei”. Cu alt prilej, dupa marturia lui Eusebiu, el a spus ca se considera episcop pus de Dumnezeu pentru treburile din afara (ale Bisericii).

Imbolnavindu-se grav, Constantin a fost botezat in vila sa de la Ancyrona, la marginea Nicomidiei, de episcopul semiarian Eusebiu de Nicomidia si alti clerici, cu citeva zile inainte de Rusalii, in luna mai 337. El a murit curind dupa aceea, la 22 mai 337, in Duminica Rusaliilor si a fost ingropat cu mare fast in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Pentru meritele sale deosebite si mai ales pentru marile servicii aduse crestinismului, dupa lunga perioada de persecutii, Biserica l-a cinstit in chip deosebit, trecindu-l in rindul Sfintilor si numindu-l Cel intocmai cu Apostolii.

Politica lui religioasa, in general, a fost urmata de fiii si succesorii lui, cu exceptia imparatului Iulian Apostatul (361-363), nepotul sau, care a reintrodus pentru scurt timp paginismul in situatia lui de religie favorizata in Imperiul roman, persecutind crestinsmul. Spre sfirsitul secolui al IV-lea, sub imparatul Teodosie cel Mare (379-395), crestinismul a ajuns din religie tolerata – religio licita, religie de stat, iar Ortodoxia devine confesiunea oficiala a Imperiului. Din timpul lui Teodosie cel Mare, Imperiul roman devine imperiu crestin.


Social Media

25 Comments

 1. CEA MAI MARE FORMA DE MANIPULARE IN MASA E RELIGEA,CEA MAI MARE PUTERE FINANCIARA LA ORA ACTUALA DIN LUME E VATICANUL.CEI MAI MULTI OAMENI OMORATI IN MASA DIN ISTORIE AU FOST UCISI DE CRUCIADE,CONSTANTIN CEL MARE A INCERCAT SA UNIFICE EUROPA CONTROLANDO SI MANIPULANDO IN PACE PRIN RELIGEA CRESTINA.SFINTI DIN BISERICILE ORTODOXE SUNT STATUI SI PORTRETE ALE ZEILOR PAGANI.TREZITI-VA .UNA DIN PORUNCI E SA NU ITI FACI CHIP CIOPLIT SI NICI SA NU TE INCHINI LA VREO ASEMANARE A LUCRURILOR CARE SUNT PE PAMANT SAU IN CER.EXOD 20,4// EZECHIEL 8.16: SI M-A DUS IN CURTEA DINLAUNTRU CASEI DOMNULUI,SI IATA CA LA USA TEMPLULUI DOMNULUI ,INTRE PRIVDOR SI ALTAR ERAU APROAPE 25 DE OAMENI CU DOSUL INTORS SPRE TEMPLUL DOMNULUI SI CU FATA SPRE RASARIT SI SE INCHINAU INAINTEA SOARELUI(ZEU RA) SPRE RASARIT…SI EL MI-A ZIS(D-ZEU) :VEZI FIUL OMULUI?E PREA PUTIN PENTRU CASA LUI IUDA CA SAVARSESC EI URACIUNILE PE CARE LE SAVARSESC AICI?(…)//MARCU 12.38IN INVATATURA,PE CARE LE-O DADEA ISUS ZICEA:PAZITI-VA DE CARTURARI CARORA LE PLACE SA UMBLE IN HAINE LUNGI SI SA LE FACA LUMEA PLECACIUNI PRIN PIETE,EI UMBLA DUPA SCAUNELE DINTAI IN SINAGOGI SI DUPA LOCURILE DINTAI LA OSPETE,CASELE VADUVELOR LE MANANCA SI FAC RUGACIUNI DE OCHII LUMII.O MARE OSANDA VA VENI PESTE EI.CITITI BIBLIA E O CARTE FOARTE INTERESANTA.DESCOPERITI O GRAMADA DE LUCRURI NOI.

 2. Draga Adriana,

  Nu vreau sa intram intr-o polemica, dar nu cred ca esti prea bine informata despre Constantin cel Mare. Cred ca nu stii atat de bine definitia Antihristului, caci a afirma ca Sf. Constantin cel Mare este Antihristul, este pur si simplu o fabulatie. Sfatul meu e sa nu iei de bune toate informatiile care le citesti pe Internet; cerceteaza, analizeaza, cauta, gandeste, si apoi. la urma, trage o concluzie. Mult in succes in analiza!

  Silivriano

 3. definitia cuvantului antichrist este draga silviano anti=impotriva christ=cristos.intr-un cuvant impotriva lui hristos,biserica catolica si cea ortodoxa este defapt o biserica pagana care are obiceiuri,sfinti(chipurile si statuile) a fosti zei pagani…matei 23.13 vai de voi,carturari si farisei fatarnici!pentru ca voi inchideti oamenilor Imparatia cerurilor;nici voi nu intrati in ea,si nici pe cei ce vor,nu ii lasati sa intre.MATEI23.15(…)Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul,ca sa faceti un tovaras de credinta;si,dupa ce a ajuns tovaras de credinta,faceti din el un fiul al gheenei,de doua ori mai rau decat santeti voi insiva. @@ @ //MATEI 12.30Cine nu e cu Mine,e Impotriva Mea,si cine nu strange cu Mine,risipeste. @@@ //MATEI 6.24Nimeni nu poate sluji la 2 stapani.Caci sau va uri pe unul si va iubi pe celalalt;sau va tinea la unul si va nesocoti pe celalalt:nu puteti sluji si lui Dumnezeu si lui Mamona(zeu mayas,satan)//!draga silviano eu cercetarile le continui zi de zi despre natura umana,relige si istorie.eu una am impresia ca tu biblia nu o prea rasfoesti si totus te numesti crestin,eu nu am nici o relige tocmai de aia draga silviano de cativa ani buni tot rascolesc istoriile pentru a gasi o relige cat mai apropiata de Dumnezeu.toti filosofii ,spiritisti si mediumi care ii citesti tu,ei au inceput cu biblia…eu una zic sa cauti in profunzimea lucrurilor si sa incepi sa citesti aceasta carte pentru a putea sa imi dai replici si citate adecvate.ok.leaga noua testament cu vechiul si atunci ai sa descoperi multe adevaruri despre lucrurile care te inconjuara.

 4. Draga Adriana, istoria Bisericii crestine este una tumultoasa. Intr-adevar, au fost pareri si pro si contra impotriva icoanelor, nascandu-se in sanul Bisericii un curent impotriva icoanelor (denumit iconoclasm), dar pana la urma, cel de-al saptea sinod ecumenic de la Niceea (din anul 787) accepta folosirea icoanelor in biserici, precizand ca: „Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le venera; dar aceasta venerare sa fie numai cinstire, iar nu adorare, caci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adreseaza materiei icoanei si astfel ea nu este idolatrie”. Tinand cont de acest lucru, cum poti sa spui ca Bisericile ortodoxe si catolice sunt biserici pagane, ca se inchina la icoane? Venerarea unei icoane este permisa, caci ea reprezinta un mijlocitor cu sfantul adorat.

  Draga Adriana, crede-ma ca de 15 ani tot studiez nu numai crestinismul, ci si alte religii si am ajuns la concluzia ca crestinismul este cea mai frumoasa si mai inaltatoare „doctrina” cu ajutorul careia poti ajunge sa-l cunosti pe Dumnezeu.

  Silivriano

 5. draga Adriana, eu, nu am sa vin ca Admin cu contraargumente si am sa te intreb ….din ce secta faci parte? si daca tot esti atat de pornita impotriva actualului crestinism, te mai intreb de cate ori ai participat la slujbele religioase ortodoxe sau catolice? Nu intelegi? Nu ne inchinam la icoane ci la ceea ce reprezinta ele! Nu ne inchinam la ceilalti sfinti, ci ii rugam sa se roage si pentru noi Lui Dumnezeu! Cat despre Constantin, exista un Drept Judecator si acela va hotara, ca si pentru noi toti. De fapt chiar nu ai de unde sa stii! Si draga Adriana Christos inseamna Iubire si Iertare chiar si pentru cei care l-au rastignit …asa ne-a invatat EL… tu daca esti asa inveninata cam pe unde crezi ca se afla suflEtul tau? nu crezi ca asa te indepartezi de Iubire si deci de EL? NU CREZI CA NU MAI VEZI PADURE DIN CAUZA COPACILOR???????

 6. Adriana, nimeni nu zice ca religia Ortodoxa, Catolica, Luterana…sunt perfecte.Au si parti negative, dar Dumnezeu e in masura sa le judece si sa ii judece pe cei care si-au batut joc de adevarata credinta. Te asigur ca nici daca o sa cauti 10 vieti de om nu vei gasi o religie perfecta pentru ca noi ca oameni nu suntem perfecti. Tu trebuie sa stii sa iei acele parti bune ale religiei, sa sti sa extragi esenta si ce crezi tu ca e mai bun in aceea religie, ca oricum nu te obliga nimeni sa te inchini nici la icoane, nici sa pupi Crucea, nici sa omori ca si Catolici in cruciadele despre care vorbesti. Fii tu mai buna decat acei preoti pe care ii consideri rai. Iar tu daca te simti foarte desavarsita, probabil nu mai ai nevoie de vreo religie. Poti sa ajungi la Dumnezeu si fara religie.Nu cred ca un om care s-a nascut in salbaticie nu poate sa ajunga la Dumnezeu pentru ca nu a intrat in viata lui in biserica. Dar te simti in stare, intr-o lume in care esti predispusa pacatului?!
  Cat despre Biblie, fiecare vede ce vrea in ea, la fel si tu poti sa vezi in Biblie doar ce doresti tu sa accepti. Cred ca trebuie sa ai un suflet pur si sa fii foarte intelept ca sa intelegi cu adevarat mesajul Bibliei.
  Nu cred ca iti e asa de greu ca o zi pe saptamana sa ti-o dedici lui Dumnezeu sau chiar unei religii (nu iti ia mai mult de 2 ore timp in care poate te uiti la un film prost sau o emisiune fara importanta). Cel putin incerci iar daca nu asta e adevarul Dumnezeu sa-i pedepseasca pe cei care ne-au mintit.

 7. constantin cel mare cel mai mare nenorocit, datorita lui a inceput lunga inselatorie a spiritualitatii umana, in 325 concilul de la niceea unde i-a obligat pe calugari amenintandu-i cu moartea sa creada ca isus este fiul lui dumnezeu, acestia stiind ca nu este fiul lui dumnezeu.Apoi a urmat conciliul de la efes, unde a fost declarata maria fecioara, totul abureli.Biblia nu se interpreteaza se i-a literalmente, ca cei care au scris-o nu au scris-o ca noi sa o interpretam. Acesti evrei salbatici habar n-aveau cum se fac copii nu cunosteau mecanismul sa zic asa si daia au crezut ca isus este fiul lui dumnezeu care este spirit(energie).

 8. Apropo nu sunt nici o religie, daca o sa ma intrebati domnilor, cred intr-un dumnezeu infinit, omniprezent, fara sfarsit, dar nu in religii, cele mai mari pacaleli, majoritatea preotilor nu sunt sarlatani, sunt naivi si nu cunosc adevarata istorie a reiligiei, cea interzisa.

 9. Dragos ba esti de religie satanista dar nu-ti dai seama ca toti care se inchina lui Lucifer zic ca satana nu exista si Dumnezeu nu are rival . Voi credeti in cei 250 lumesti promisi de cel pe care-l proclamati dumnezeu dar el e satan si va trage teapa antihristilor.

 10. Si pentru sectantii de tot felul daca nu era Comnstantin cel Mare noi crestinii ne rugam ascunsi prin pesteri voi sectantii nici nu mai existati ca si institutie .CONSTANTIN NU A OBLIGAT PE NIMENI SA-L DECLARE PE IISUS FIUL LUI DUMNEZEU ca desi avusese visul ca daca pune crucea lui Iisus pe steaguri v-a castiga razboiul nu se stie daca s-a crestinat ca a fost botezat in ziua mortii nu mai fabulati cititi si va veti convinge.A declarat crestinismul religie in imperiu ca altfel trebuia sa-si execute propria mama care era crestina convinsa. Asa ca Dragos teapa nu Constantin credea in Iisus ci mamam lui si el is iubea ff mult mama de aia a lasat crestinismul liber in imperiu ca altfel dupa cum v-am mai scris trebuia sa o execute impreuna cu ceilalti crestini.

 11. Sorin, nu stiu ce vrei sa spui tu ca sunt de religie satanista, dar iti spun sigur ca dumnezeu exista, dar nu este asa cum il credeti voi unul mic antropomorf. Biblia este plina de violenta, mai ales vechiul testament.
  A-ti fost victimele acestui atac psihihic timp de 2000 de ani, fiind speriati de o apocalipsa care este de fapt o interpretare gresita alegorica astrologica, fiind de fapt intrarea in era varsatorului, dar acesta va fi tocmai in anul 2150, deci sorin trebuie sa mai traiesi 140 de ani sa vezi ca totul este fals. Acum fara sa te superi pe mine tu si ceilalti dumni care ma vor injura pt acestea afirmatii, dar de ce au scos cartea lui enoh din vechiul testament, care urma exact in geneza dupa capitolul 6????
  Va rog un raspuns daca vreti sa dati.

 12. Voi sunteti victimile unui atac psihotronic incat orbecaiti si nu aveti nimic cu Dumnezeu. Catrtea lui Enoh a disparut dinainte de crestinism si dinainte lui moise se presupune ca era biblia de pe vremea lui Noe. Asa ca nu mai cautati acea carte s-ar putea sa fie pe fundul marii Negre.Si Enoh e un profet care umbla cu Dumnezeu si nu a murit si se v-a intuarce impreuna cu Ilie Tesviteanul si-l vor marturisi pe Iisus . Biblia e plina de faptele oamenilor si de povetele lui Dumnezeu intru indreptare . Violentele la care te referi sunt pedepsite tot in Biblie scrie da tu nu ai citit decat ceea ce-ti convine ca sa poti ataca citeste tot si dupa aia comenteaza.Primii crestini erau persecutati de ce nu au renuntat la convingerile lor?Daca era un fals mureau pentru o minciuna?Tu ai muri pentru o minciuna?Fortele oculte au pus mana pe putere la Vatican in perioada inchizitiei .Torkemada marele inchizitor era mason-iluminat de rang inalt si papa la fel si au infaptuit crimele oribile in numele crestinismului . Si victime au fost crestinii adevarati care credeau se rugau si duceau o viata simpla.Pana la recunoasterea crestinismului au fost ucisi o gramada de crestini . Dacii au imbratisat credinta crestina rapid ca si noi eram monoteisti si religia dacica nu se deosebea cu mult de cea crestina. Si s-au gasit scrieri ca dupa cucerirea dacilor de catre romani au inceput persecutiile crestinilor care dealtfel pana atunci traiau in pace si intelegere cu ceilalti .Studiaza mai intai nu lua un verset din biblie si comenta citeste si innainte si dupa ce scrie in acel verset . Eu nu te injur iti scriu ceea ce e drept dac tu vrei sa studiezi sa te convingi e spre binele tau dac nu asta e ramanem amici de conversatie. Dumnezeu sa te lumineze si pe mine le fel.

 13. Apropo apocalipsa inseamna descoperire nu sfarsit si crestinii o asteapta ca scrie ca sa ne bucuram cand vedem ca se intampla ca mantuirea e aproape. Iisus se refera foarte mult la viata de dupa moarte . Ca omul nu moare definitiv ci moare doar trupul si Iisus stia asta cititi in biblie se va veti convinge . El zice sa hranim sufletul . Dragos ce e rau in invataturile lui Iisus . IUBITIVA UNII PE ALTII CA PA VOI INSIVA ,IERTATI SI PE DUSMANI,FITI DESAVARSITI. E vreun indemn la violenta ?
  Versetul de aur al bibliei:”Ca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca l-a dat pe unicul Sau Fiu ca cine crede in El sa nu moara ci sa aiba parte de viata vesnica” comenteaza acest verset .

 14. Crestinismul a aparut din dragostea lui Dumnezeu un crestin desavarsuit duce o viata simpla sanatoasa iubeste natura fiindca-l iubeste pe Dumnezeu si natura esta creatia Lui. Crestinii adevarati merg si la biserici si asculta predicile nu judeca preotul ca si acesta esta om si e supus greselilor . Crestinul drept credincios nu cauta sa stranga avere e gata oricand sa-ti sara in ajutor chiar de nu te cunoaste.Cam asa ar trebui sa se comporte in mare un ortodox dar din nefericire asemenea oameni gasesti rar in zilele noastre . Si cred din tot sufletul meu ca Dumnezeu isi v-a intinde mana peste Romania si profetiile de la manastirea Puciosa sa fie corect interpretate si Noul Ierusalim sa fie aici ca prea am fost chinuiti si denigrati si inca suntem. In profetia de la Pucioasa zice ca vom readuce lumina in lume ca vom fi preotii lumii ca dragostea v-a triumfa aici in tara si ca multi se vor intoarce la credinta crestina straveche si ca cei care nu vor vrea vor disparea de pe teritoriul tarii asta nu inseamna ca vor muri vor emigra sa va citez cum scrie acolo un pic :”O Romania Mea mireasa mea ” atat de mult iubeste Dumnezeu poporul acesta chinuit si robit de multe neamuri. Daca e asa sa stiti ca doar cei cu inima buna vor locui in tara asta.Cand v-a fi nu stim dar daca nu asimilam invataturi sanatoase cum ii vom invata pe copiii nostri ca in viitor macar ei sa traiasca in dragoste de Dumnezeu. Ca poporul care nu-si educa copiii e sortit pieirii si ar fi pacat avem o cultura minunat mari poeti pamant manos peisaje desprinse din paradis parca oameni cu o capacitate mentala mult superioara celor din occident oare cand o sa ne trezim . Cind ne vom lua viata in propriile maini , cand vom inceta sa ne mai autodenigram . De ce sa nu ne unim sa devenim un popor puternic si iubitor ,cand vom avea legi adevarate bazate pe adevar si corectitudine.Atunci cand ne vom deschide inimile spre iubire si vom ierta pe cei ce ne-au facut rau . Cand vom strge cu buretele ororile comunismului si vom privi in viitor strangand randurile si luptand cu dreptate si adevar . Dumnezeu probabil ne v-a intinde puternica mana nu trebuie decat sa o apuacm. Dumnezeu sa binecuvanteze poporul ROMAN. Am screi ceea ce simt si sper sa se intample frati romani urmasi ai lui Deceneu.

 15. Sorin cum puteti sa afirmati ca, cartea lui enoh a disparut, o am si eu circula ca apocrif si enoh nu a calatorit cu dumnezeu, pt ca acela nu este dumnezeu in carne si oase, acela cu care a calatorit enoh este extraterestru, pt ca enoh il si descrie ca fiind un urias, dumnezeu asta fac confuzie majoritatea crestinilor, dumnezeu este ENERGIE PURA, nu e carne, nu e oase, si cel mai important dumnezeu se afla in sufletul nostru, in puterea noastra creatoare.
  Mai ganditi-va domnule ce mostenire avem de la vechii atlantii sub muntii bucegi, acel tezaut unicat pe terra, la fel ca toate descoperirile din romania. Apropo urme de cizma de acum 500 milioane de ani, oameni care au trait in timpul dinozaurilor, nu sunt vrajeli astea au fost datate.
  Religia este o forma care tine mintea omului in loc pt ca acesta sa nu evolueze, dandu-le explica ca DIVOLUL este devina, pai se poate domnilor crestini sa aiba dumnezeu rival.
  Pt ca religia si masoneria sunt una si aceleasi, religiile le-au fost impuse oamenilor pt ca acestia sa nu-si puna intrebari cu privire la existenta lor, si cel mai important illuminatii se folosesc de acest mit pt a manipula toti oamenii de pe terra.
  Toti oamenii de toate religiile ar omori pt religia lor, aproape toti crestinii sunt criminali, islamicii ar ucide cu sange rece pt o blasfemie adusa lor, la fel si musulmanii.
  Daca asta numiti voi iubire religioasa, ma ganditi-va, pt ca religia a stiut doar sa separe oamenii si sa-i faca a se uri intre ei.
  Dupa cum am afirmat pe altarul masoneriei este si biblia, cat despre religia mondiala a noii ordini mondiale care oricum nu va fi terminata (illuminatii vor fi infranti) religia mondiala ar fi religia crestina, cel mai bun dispozitiv de manipulare.
  Eu cred in UNICUL DUMNEZEU DIN UNIVERS, dar in nici o religie, astrologie, numerologie, ghicit etc. Eu nu am facut rau niciodata la nimeni cum fac, sa nu generalizez, cum fac aproape toti religiosii, celor cei dusmanesc.
  Nu vreau sa supar pe nimeni in ce am scris este doar credinta mea, cu dovezi, puteti crede in ce doriti dvs. dar ma cercetati de doua ori inainte de a zice ca este adevarat, orice lucru trebuie cercetat pt a fi sigur.

 16. Dumnezeu e fiinta suprema si nemuritoare asa ca poate nsa ia ce forma doreste rahatul ala de carete pe care il ai ebun de hartie igienica e o scornire masonica sa prosteasca oamenii si vad ca prinde .Esti manipulat ca majoritatea tinerilor de astazi. CRESTINISMUL A FOST CONTESTAT DE LA INCEPUT. Contestatari ca tine au aruncat cu pietre in Stefan si l-au ucis si era un om bun la suflet si nu facea rau nimanui . Daca ar fi fot o minciuna multi crestini ar fi renuntat dar au preferat moartea fizica si au ales viata vesnica da tu nu stii asta esti indoctrinat cu prostii de diavol si discipolii lui si te fece si pe tine dicscipol al diavolului care exista dar i-a facut pe oameni sa zica si sa creada ca nu exista ca acesti iluminati masoni sa-l proclame dumnezeu si orbi ca tine sa zica ca e energie .Cam atat comenteaza doar articolul nu comentariile mele te rog .

 17. Cartea lui Enoh pa care o detii e buna de hartie igienica . Ca e doar o inventie franc-masonica si tu crezi ca e scrisa de acest mare profet. El il cunoaste pe DUMNEZEU si pe Iisus Fiul lui. Tu nu ai ce sa faci si el Enoh se scrie cu majuscula ca e nume prim v-a marturisi pe Iisus ca asta e misiunea lui.

 18. Crestinii adevarati nu ar ucide nici o musca criminali sunt doar ce ca tine care se lauda ca nu au facut rau nimanui doar trebuie sa declanseze cineva asta si acel cineva e satana prin antihristul pe care tu-l vei crede si i te vei inchina 100%. Ca v-a avea argumente zdrobitoare pe care mintea nepregatita pentru asta nu le percepe.Diavolul care zici ca nu exista te va vraji prin acel om si vei fi pierdut asta e manipulara nu Iisus care zice „Urmeazama daca vrei”Si sa stii ca tot ce se intampla in lume e scris in biblie nu in asa zisa carte pe care tu zici ca a scriso Enoh(cu majuscula ca e numele unui om nu un obiect)Cum de se adeveresc profetiile biblice ? stii nu ca nu ai cum ca tu contesti provenienta divina a bibliei .

 19. :)))…sorin ai ceva cu diavolu…..:))) in fiecare com l-ai pronuntat…parerea mea este sa va documentati bine….sa reveniti cu picioarele pe terra…si sa lasati ”manipulare in masa” ca nu o sa ajungeti la concluazie…treziti-va la realitate…:)) uitati-va la zeidgeist e f tare va arata ce trebuie sa stiti…buhuhu diavolu…:))))

 20. Dragi prieteni…..citind comentariile voastre am observat ca doar andrian a mentionat versete Biblice (Cuvintul lui Dumnezeu)…in schimb celelalte argumente …afirmatzii si … … … nu sunt convingatoare…. de ce? _ afirmatiile nu au nici o baza solida din punct de vedere istoric… nici nu mai pomenesc de EXTRATERESHTRII lui DRAGOS 🙂

  … dragi prieteni va dau un sfat…care este consemnat in Evanghelia dupa Ioan 17:3

  Si aceasta este veata vesnica, ca sa te cunoasca pe tine singurul adevarat Dumnezeu si pe Isus Cristos pe care lai trimis.

  Isus a spus ca adevaratii inchinatori ai lui Dumnezeu i se vor inchina doar lui in „spirit si adevar”
  Ioan 4:24.
  Dar pentru ai putea sluji lui Dumnezeu trebue sa-i cunoastem in primul rind „NUMELE„
  Isus a spus in rugaciunea sa care nea lasato ca model… Tatal nostru care esti in ceruri ,sfinteasca-se numele tau.
  De asemenea este iportant sa cercetam profund scripturile ca sa aflam „daca lucrurile pe care le auzim sunt adevarate”. Faptele 17:11

  Cercetati cu atentie versetele consemnate in Evanghelia dupa Matei 5:43-48… si comparati cu realitatea pe care o vedem in prezent in rindul crestinatatii…ca sa nu ne epuizam de puteri rasfoind toata istoria crestinatati…aduceiva aminte cine a binecuvintat razboiul dintre Transnistria si Moldova? Oare Dumnezeu a aprobat aceasta binecuvintare? …a aprobat El pe cei ce binecuvintau acest razboi? Nu vi se pare ca crestinizmul sa contopit perfect cu politica?…
  Dar ATENTIE… Isus a spus… :”fiindcă ei nu fac parte din lume, aşa cum nici eu nu fac parte din lume” Ioan 17:14… atunci de ce se implica preotimea in politica lumii?…Meditati la aceasta intrebare

  Dar despre Constantin… sa nu uitam care scop urmarea…”SFINTIREA NUMELUI LUI DUMNEZEU SAU EXTINDEREA DOMENIULUI SAU” ?

 21. buna,
  Problema este ca majoritatea cred orbeste in biserica si religie si acesti sfinti care daca se documentau putin aflau ca acest Constantin si mama lui Elena au facut marsavii, Constantin si-a ucis propriul fiu apoi cu Elena si-a ucis sotia. Ei au inceput crestinismul apoi din neintelegeri specifice intre conducatori au despartit crestinisul in 2 religii majore si au impus oamenilor sa creada folosind forta si arzand manuscrise vechi pentru a nu se afla adevarul niciodata.asa a aparut Ortodoxia si Catolicismul. Aceste religii se folosesc de Divinitate sau Dumnezeu pentru a manipula oamenii nicidecum nu o fac in folosul nostru nici a sufletului nostru. Doar noi o putem face, nu avem nevoie de mijlocitori pentru a ne ierta sau a ne ruga, depinde de noi nu de religie sau preoti ori biserica. Bierica e o cladire pictata atat!!! nu este nimic mai fals decaat sa crezi ca acolo vei gasi pe Dumnezeu, dumnezeu este pretutindeni in tot si in toate si in tine.
  Deschideti-va ochii sa vedeti frumosul si unde nu exista si atunci ve-ti gasi divinul din voi si din ceilalti.

Leave a Reply