Sectele marilor vedete

Social Media

tomchristIn dorinta de a obtine tot ce-si doresc, oamenii nu au ezitat sa adapteze chiar si religia. In randul vedetelor a aparut „moda Kabbala”. Conform noului cult, VIP-urile pot avea constiinta impacata, in pofida vietii tumultuoase pe care o duc, apreciaza expertii care studiaza fenomenul. Tot acestia observa ca scientologia concureaza Kabbala in atragerea starurilor.

Recent, in Franta, scientologia a fost in centrul unui scandal. Dupa 25 de ani – un record in istoria judiciara franceza -, circa 20 de scientologi acuzati de „escrocherie si exercitarea ilegala a medicinei” au fost scosi de sub urmarire.

Scandalul scientologiei

Autoritatile de la Bonn vor sa declare anticonstitutionale principiile scientologiei. Germania afirma ca miscarea spirituala fondata in 1954, la Los Angeles, de catre scriitorul de fictiune L. Ron. Hubbard, se pretinde religie doar pentru a face bani. Liderii cultului neaga acuzatiile si acuza supravegherea la care sunt supusi membrii sai. Biserica Scientologica a fost recunoscuta ca religie in SUA abia in 1993. Conducerea sa afirma ca ar avea deja opt milioane de adepti din 65 de tari, printre care si Romania.

Tom Cruise, un scientolog convins

In afara de Tom Cruise si sotia sa, Katie Holmes, mai cred in scientologie si alte staruri: John Travolta, Kristie Alley si Isaac Hayes etc. Biserica Scientologica propovaduieste salvarea spiritului din sclavia in care este incorsetat si porneste de la premisa ca toti adeptii pot obtine nemurirea si libertatea absoluta, scopul final fiind cucerirea Universului.

Finantarea se face prin taxe, vanzari de carte, donatii si organizarea de conferinte, iar membrii sunt racolati prin oferte de munca si teste de personalitate. Practicile scientologiei au facut obiectul unor controverse si proceduri judiciare. Are deja numerosi opozanti in lume, care sustin ca ar practica exploatarea financiara a membrilor sai, ca si hartuirea jurnalistilor si a celor care ii cerceteaza dedesubturile.

Miscarea raeliana si esecul clonarii

Raelienii fac parte dintr-o miscare religioasa sectara, fondata in 1974 de catre jurnalistul francez Claude Vorilhon, alias Rael. El pretinde ca ar fi fost contactat la acea vreme de extraterestri – foarte avansati din punct de vedere tehnologic – care ar fi creat viata pe Terra. Credinta adeptilor sai este intemeiata pe importanta progreselor stiintifice si tehnologice. In mod special, raelienii cred ca „transferul de constiinta” si clonarea vor permite atingerea nemuririi.

Totul a inceput la 13 decembrie 1973, in „inima” vulcanului stins Puy de Lassolas, din apropiere de Clermont-Ferrand. Francezul Vorilhon sustine ca a intalnit acolo un extraterestru care i-a dat numele Rael. El i-ar fi transmis un mesaj care explica originea vietii pe Terra.

Anul urmator, Vorilhon s-a consacrat promovarii acestui mesaj si construirii unei ambasade destinate primirii extraterestrilor. Miscarea internationala Rael are sediul la Geneva (in Elvetia). Raelienii spun ca au patruns in 86 de tari ale lumii de pe toate continentele. Miscarea revendica mai mult de 60.000 de membri, care trebuie sa cedeze 3% din salariul net.

Adeptii acesteia poarta la gat un medalion reprezentand steaua lui David, putin modificata, si avanseaza o data precisa cand extraterestrii vor reveni pe Terra: anul 2035.

Dupa ce, in 2002, Brigitte Boisselier a anuntat cu mare pompa nasterea unei fetite clonate, pe nume Eva, fara sa aduca probe concludente, mis­carea a intrat intr-un con de umbra. Multi membri au parasit secta, simtindu-se victimele unei inselatorii.

Umbrele sectei infiintate de Sun Myung Moon

Asociatia pentru Unificarea crestinismului mondial, sau secta Moon, a fost fondata de reverendul Sun Myung Moon (care mai este cunoscut si sub numele de Moon). Potrivit criticilor sai, gruparea a fost creata in opozitie cu practicile religioase dominante.

Reverendul Moon sustine ca a avut o revelatie la varsta de 16 ani, pe cand se afla in satul natal, din apropiere de Pyongyang (Coreea de Nord). El s-a autodefinit drept noul Mesia. Arhiepiscopul Emmanuel Milingo a dezvaluit ca Sun Myung Moon a planuit crearea unei schisme in sanul Bisericii Catolice, incepand din Africa, cu ajutorul sau.
Sediul social al sectei – care sustine ca ar avea 180.000 de adepti in lume, indeosebi in Coreea, Japonia si SUA – se afla la New Yorker Hotel din New York. Reverendul Moon poseda mai multe firme, asociatii umanitare si sotia sa este fondatoarea si presedinta organizatiei Federatia Femeilor pentru Pacea Lumii (WFWP). Printre firmele lui Moon se numara si o uzina de automobile (Panda).

Pentru cei mai multi, secta – care mai este numita Biserica Unificarii – este cunoscuta pentru practica spectaculoasa a „casatoriilor in masa”, oficiate pe marile stadioane, in costume traditionale, pe aproape tot globul, de catre Moon si sotia lui, denumiti „Adevaratii Parinti”.

Pentru altii, „armatele lui” sunt constituite mai ales din tineri asupra carora se exercita, in prealabil, o „spalare a creierului”. In 1974, Moon a intrat in atentia mass-mediei si a publicului, sustinandu-l pe presedintele Nixon in timpul scandalului „Watergate”, recomandand americanilor „iertare, dragoste si unitate”. Patru ani mai tarziu, o comisie a Congresului SUA a anchetat influenta sectei asupra institutiilor americane si modalitatile pe baza carora – prin mita politica – influenta deciziile diverselor institutii.

In 1982, Moon a fost condamnat la 18 luni de inchisoare pentru diverse fraude fiscale. Abil, el a fondat, in acelasi an, ziarul „Washington Times” – cu 100 milioane de dolari investitie anuala – prin care l-a sustinut pe Ronald Reagan. De altfel, presedintele Reagan a declarat, la acea vreme, ca era ziarul sau favorit si ca isi incepea dimineata prin a-l lectura. Astazi, o asociatie din care fac parte mai mult de 300 de avocati din lumea intreaga (Lawyer Connection Society) pledeaza pentru persoanele care sustin ca ar fi victimele sectei Moon.

Kabbala Madonnei, un nou trend la Hollywood

Toata lumea stie ca Madonna, cantareata americana care traieste in prezent la Londra, si-a luat in 2003 numele Esther si nu se desparte de o bratara rosie despre care spune ca indeparteaza energia negativa. Este semnul ca a adoptat „kabbala moderna”. Dar invataturile noii doctrine au fost criticate de evreii traditionalisti care le considera blasfemitoare. „Kabbala vedetelor” a devenit insa noul trend in materie de religie printre vedetele de la Hollywood.
„Kabbala vedetelor” este o noua miscare spirituala. In SUA, Centrul pentru studierea Kabbalei este pe cale de a detrona scientologia. Pe langa Madonna, Elizabeth Taylor, Demi Moore, sotii David si Victoria Beckham, nenumarate VIP-uri poarta deja un fir rosu la mana, emblema miscarii. Mai mult de patru milioane de persoane sunt interesate de aceasta filosofie care si-a intins antenele in 40 de tari, manipuland zeci de milioane de euro, potrivit criticilor.
Centrul pentru studierea Kabbalei, creat in SUA de catre agentul de asigurari Philip Berg, este considerat de acestia un „business” (afacere) mondial, care nu este lipsit de pericole pentru adeptii sai. Fosti membri ai „noii kabbale” se plang ca ar fi fost facute presiuni financiare excesive asupra lor, unii dintre ei denuntand chiar unele forme de sarlatanism. Nu de mult, fosta sotie a lui Mick Jagger, Jerry Hall, a parasit miscarea, spunand ca i s-a cerut un procent de 10% din veniturile proprii si ale apropiatilor.

Pe langa invataturi, Centrul pentru studierea Kabbalei vinde tot felul de „produse derivate”: carti, tricouri, medalioane etc. Misiunea interministeriala de vigilenta si lupta impotriva devierilor sectare, de la Paris, ancheteaza fenomenul. „Miscarea promite oamenilor descoperirea unui sens ascuns al unui text milenar, Kabbala”, explica un politist francez specializat.

„Dar organizatia este indreptata mai ales spre cultul banilor pentru gurul sau. Aspectul spiritual nu este decat un pretext”, adauga el. Oficialii israelieni au denuntat si ei noua miscare. Adevarata Kaballa este un ansamblu de stiinte spirituale revelate de Dumnezeu unor alesi. Supranumita traditia, aceasta a fost transmisa initial pe cale orala. Dupa ce omul a pierdut capacitatea de a o retine, a aparut forma scrisa. Kabbala contine regulile teoretice si practice ale Stiintei spirituale secrete, fiind derivata din traditia menita sa explice sensul profund al legii (Torah).


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply