Se pot boteza copiii morti?

Sfintele Taine, acele lucrari sfinte si sfintitoare, se administreaza doar persoanelor vii pentru ca acestea sa-si poata exprima vointa lor in raport cu lucrarea Tainei. Chiar daca la botez credinta e marturisita de nasi, vointa copilului nefiind capabila atunci pentru un asemenea act, botezul nu se poate administra copiilor morti.

„S-a hotarat sa nu se dea Euharistia trupurilor moarte, caci scris este: <Luati, mancati> (Matei 26;26), dar trupurile mortilor nu pot lua si nici manca” (canonul 83 al sinodului al VI-lea ecumenic). „Presbiterii sa nu boteze din nestiinta pe cei care au murit deja…”(canonul 18 al sinodului de la Cartagina). „Daca copilul moare nebotezat din neglijenta parintilor sai, parintii se inlatura de la Impartasanie pe trei ani, mancand in acesti trei ani mancare uscata si sa se roage, ca sa capete milostivire” (canonul 37 al Sfantului Ioan Postitorul). Asa expun canoanele aceasta problema.

Deci parintii unui prunc mort nebotezat trebuie sa marturiseasca in scaunul Spovedaniei, tinand cont de sfatul preotului duhovnic. Referitor la copiii avortati, in Moldova exista chiar un obicei de a boteza acesti copii in ziua Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie). Este chiar o bataie de joc fata de Taina Sfantului Botez! Aceasta inseamna de fapt o Taina savarsita fara prezenta primitorului, adica a celui asupra caruia actioneaza harul celor 7 Sfinte Taine. Un slujitor care face o astfel de slujba nu este decat un fur de cele sfinte. Daca Biserica ar fi gasit necesara o asa practica, ar fi existat o slujba sau un ritual care sa faca exceptie de la slujba obisnuita a Botezului. Ori, asa ceva nu exista.

Exista insa o „randuiala” foarte ciudata: stropirea unui mormant cu apa sfintita si rostirea formulei botezului. Insa niciodata botezul unui mormant nu poate fi unul si acelasi cu botezul unui prunc viu! Iar referitor la pruncii avortati botezul lor e chiar un paradox: incercarea de a sfinti o crima. Avortul este de fapt ucidere, caci stiinta a dovedit existenta unei fiinte vii imediat dupa momentul fecundatiei, iar Sfantul Vasile cel Mare a spus: „Femeile care-si omoara copilul in pantece prin mestesugire se supun canonisirii ucigasilor” (canonul 2). Deci se cuvine ca atat femeia care a savarsit pacatul, cat si sotul sau sa-si marturiseasca pacatele, ascultand sfaturile duhovnicului.

10 Comments

  1. Intreg articolul=o adunatura de prostioare…
    Nu ar supara cu nimic, daca nu te gandesti la nenorocitii parinti care si-au pierdut pruncii in incendiul maternitatii si care poate ar fi simtit o consolare in practicarea unei inmormantari crestinesti si care s-au lovit de mintea dogmatica a unor oameni (ca doar asta sunt si preotii, care in mod obisnuit jupoaie si viii si mortii), care le-au complicat si mai mult nenorocirea, obligandu-i sa caute diverse subterfugii.
    Daca exista un Dumnezeu si el este in noi si in fiecare lucru din jurul nostru, atunci este logic ca nu avem nevoie de „mijlocitori” si de citate din carti „preistorice” pentru a ajunge la el. Cred ca ar ajunge sa fim…umani!

  2. copilasii aceia care au murit inainte de a se boteza s-au transformat in ingerasi
    treaba cu botezul porneste de la pacatul originar facut de Adam si Eva dar e doar o poveste ca sa supravietuiasca si religiile ca in schimb e o mare minciuna sa spui ca dupa mii de ani inca omul mai duce in spate pacatele primilor oameni si ca doar printr-o ceremonie oficiata de un popa care poate nici nu are har de a lua pe el acea haina preoteasca vei curata de pacate sufletul unui nou nascut…ma intreb la ce fel de Dumnezeu se inchina cei care cred asa ceva?! un Dumnezeu diabolic mai rau decat noi?
    trebuie sa fii tare scurt la minte sa crezi ca un copil care a murit inainte de a se boteza ajunge sa zicem asa in „iad”…asta ar insemna ca Dumnezeu e mai rau decat diavolul insusi ca sa condamni un suflet, care nici nu a gustat din lumea asta, pentru pacatele a 2 oameni care au mancat dintr-un mar.
    ganditi-va si voi putin si poate o sa va da-ti seama ca toate sunt povesti
    are si crestinismul partile lui bune dar are si niste parti complet absurde si fara sens mai ales cand iti arunca in fata niste povesti tampite pe care doar niste obsedati le cred pentru ca le zice un om imbracat in sutana sau pentru ca se afla scrise intr-o carte cu cruce pe ea.
    si ce faci cu pocaitii care se boteaza pe la 18 ani din cate stiu eu? daca mor calcati de masina pana la aceasta varsta or sa ajunga in „iad” sau cum? (scriu iad intre ghilimele pentru ca nu cred in asa ceva numai ca asta e ideea botezului)
    daca au murit la o varsta atat de frageda atunci eu cred ca probabil nu a fost momentul potrivit, nu au fost pregatite sa ajunga pe acest pamant acele suflete.

  3. iar randuielile nu au nici o treaba cu spiritualitatea, randuieli de genul sunt si prin triburile africane care sunt considerati pagani, randuielile sunt niste obiceiuri inventate de oameni si nu vad de ce randuielile noastre sunt mai adevarate decat ale lor
    am evoluat noi tehnologic fata de ei dar la capitolul spiritualitate mai avem multe de invatat
    si nu o sa putem compara niciodata botezul actual cu botezul Domnului unde se spune ca a venit duhul sfant sub forma de porumbel

  4. Aceste randuieli se pot schimba si adapta la situatiile
    actuale ,copiii acestia sunt neprihaniti si nu au nici
    o vina ca nu au apucat sa fie botezati ,ei trebuie
    inmormantati crestineste.Alinati oameni buni suferinta
    parintilor care e si asa destul de mare si cei care sunteti in
    masura luati atitudine si luptati pentru schimbarea mentalitatilor
    invechite,gresite. Doamne ajuta!

  5. Acel copil cand este botezat el habar nu are de asaceva, iar acest lucru dovedeste ca o fapta petrecuta unei persoane fara ca aceasta sa fie constienta nu este luata in considerare.
    I-a ganditi-va daca un copil care se naste si nu se boteaza voi credeti ca atunci cand o sa moara, o sa ajunga in iad sau alte chesti tampite, cum spunea un preot de-a dreptul idiot, nu credeti domnilor ca este cam crud dumnezeul acesta?, sau cum se spune in acesta religie falsa ca noi ne nastem cu un pacat, si ca sa nu mai avem acel pacat trebuie sa credem intr-un zeu, si daca nu credem ne ducem in iad sau nu ne mai reincarnam? nu credeti ca afirmand si crezand in continuare asa ceva confundam pe adevarata energie dumnezeu cu zeii reptilieni din biblie, pt ca sa fie clar zeii din bilbie nu sunt altceva decat reptilienii, de ce credeti ca bisericile au interzis karma si reincarnarea? pt ca atunci noi oamenii ar fi devenit responsabili pt faptele lor, biserica spunand ca un om dupa ce moare se duce in rai sau iad sau unele secte spun ca dupa ce moare sufletul incearca sa mai existe, este o dovada ca ne ascund reincarnarea, oamneii crezand in mentalitatea lor ca daca face rau cuiva, va muri si el si acea persoana, dar nu este asa ei se vor reincarna in continuare. Pt ca m-a intrebat cineva pe site de ce nu suport religiile actuale? iar eu i-am raspuns ca orice religie ca acestea care interzic cunoasterea reincanarii, a karmei sau a ezoterismului pt mine nu exista ci sunt niste false institutii puse acolo de masonerie tot pt a avea un control.
    Sa fie clar intitutiile relgioase ale acestei lumi au fos tpuse tot de cei care ne-au dat pe masoni si cei ce conduc lume.
    In cartea interzisa „adevaratii autorii ai noului testament” veti vedea ca este scris de o familie de aristocrati romania istoricul pliniu cel tanar si josefus compiland niste povesti din alte culturi ale lumii.

  6. „de ce credeti ca bisericile au interzis karma si reincarnarea? ”
    nu au interzis reincarnarea si nici nu au cum sa interzica asa ceva…doar ca nu o recunosc
    dar ipoteza reincarnarii daca este reala ea se intampla fie ca bisericile o recunoaste sau nu asa ca prea putina importanta are ce crede biserica…nu biserica face lumea si jocurile in aceasta lume

  7. Exista mai multe tipuri de botez… Exista si botezul prin sange, pe care l-au primit martirii… asta referitor la copiii morti in maternitate si nebotezati… 🙁 . . .

    Iar pe de alta parte… NIMIC nu este lasat la voia intamplarii… de catre Cineva, acolo Sus… chiar daca noua aici, jos, ne pare in alt fel…

  8. Eu cred ca ar trebui botezati. Daca sunt considerati fiinte vii din momentul conceptiei, de ce nu aplicam toate randuielile ca si in cazul celor decedati? Sufletul nu ramane o perioada langa cel decedat? De ce celor decedati le dam de pomana? De ce ii cinstim? Doar pentru ca au fost botezati? Nu, ci pentru ca e vorba de sufletul lor. Si apoi sa nu uitam ca uneori moartea unui nou nascut survine si din culpa celor din jur. Cineva i-a taiat aceasta intarire a legaturii cu divinitatea, iar noi, in loc sa ajutam, punem sare pe rana.
    Iar in primul paragraf se vorbeste despre voita copiilor, preluata cumva de nasi. Dar adanc privind, nu este chiar asa. Este exact o preluare a unui rol, ce nu stim daca s-a vrut incredintat cuiva. E hotararea noastra de fapt, nu a copilului. E un fel de impunere, ce pare sa anuleze liberul arbitru.
    Preotii „spun ca Dumnezeu l-a iubit prea mult”, de l-a luat. Iubeste si botezat si nebotezat. Dar aceeasi preoti supun parintii la canoane, ii fac sa se simta vinovati, de parca pierderea unui suflet desprins din ei si Divinitate, nu este indeajuns. Mai ramane si durerea parintilor, cu urmari extrem de grave, de toate felurile. Poate daca am fi putin altfel, am ajuta si parintii, pentru care slujba de Botez, ar insemna impacare.

Leave a Reply