Poti fi fericit atunci cand exista atata suferinta pe lume?

Imagine: pxhere.com (Commons Creative – free)

Bobby MeFerrin stia ce spune cand canta „Don’t Worry, Be Happy”, adica „Nu te ingrijora, fii fericit(a)”. Scriitorul Louis Stevenson scria: „Nu exista indatorire pe care s-o subestimam mai mult ca indatorirea de a fi fericiti. Cand suntem fericiti, beneficiaza toata lumea.” Din pacate, ni se pare cel mai greu lucru din lume.

Desi fericirea este naturala pentru sinele nostru superior, am invatat s-o blocam prin temeri si prejudecati. Robert Holden a dat acestei maladii numele de „fericihondrie” – frica de fericire. Poate parea bizara ideea ca ne temem de fericire. Sigur, toti vrem sa fim fericiti, nu-i asa? Da, vrem, insa teama invatata de fericire ne poate intuneca trairea ei.

Iata cateva dintre credintele anxioase ale oamenilor: „Nu pot fi fericit cand exista atata suferinta pe lume”, „Daca sunt fericit, ceilalti vor fi invidiosi”, „Fericirea e superficiala”, „Fericirea este egoista”, „Fericirea costa!”, „Daca sunt fericit, n-o sa mai vreau sa muncesc”, „Fericirea e urmata de dezamagire»” Cu acest tip de gandire, nu e de mirare ca ne amanam fericirea pentru cine stie cand!

Daca analizam rationamentele din spatele acestor idei, miturile pe care ni le-am format se vor risipi. Adevarul despre fericire este ca ea e darul nostru catre lume. Daca esti fericit, ai mai multe de oferit. Fericirea este o stare altruista fiindca e contagioasa. Cand esti fericit, ai tendinta fireasca de a impartasi starea ta cu ceilalti. De exemplu, daca privesti un apus de soare superb, vrei sa se bucure si altii de el; iar daca stii ca ii face si pe ei fericiti, propria ta fericire sporeste.

Frumusetea fericirii este ca e pe gratis. Nu te costa nimic: o imbratisare, un cuvant bun, putina bucurie transmisa altora. Vorba Maicii Tereza: „Nu lasa pe nimeni sa vina la tine rara. Bunastarea emotionala sa plece mai bun si mai fericit. Fii expresia vie a bunatatii dumnezeiesti: bunatate pe chip, bunatate in ochi, bunatate in zambet, bunatate in salutul cald.”

A fi fericit este o decizie pe care doar tu o poti lua. Daca deschizi usa fericirii, ea va intra. Poate parea riscant sa fii fericit, deoarece ai fost conditionat sa crezi ca ai nevoie de motive pentru asta. Una dintre primele invataturi este urmatoarea: „fericirea nerezonabiIa”, adica fericirea fara vreun motiv anume. Renuntind la nevoia de a justifica fericirea, te deschizi catre sentimentul de fericire neconditionata.