O icoana din Romania „facatoare de minuni”, ce apartine unei realitati nonspatiale si atemporale, a fost creatia apostolului Luca?

Social Media

Unele icoane pot fi cu adevarat miraculoasa. Una din icoanele miraculoase din Romania se afla la Manastirea Dintr-un Lemn (comuna Francesti, judetul Valcea). Dupa traditie, ea a fost gasita in scorbura unui stejar folosit ulterior la constructia unei manastiri. Se spune ca icoana ar fi fost adusa de Domnita Ancuta, fata Doamnei Chiajna si a lui Mircea Ciobanul. Se spune ca ea a scapat datorita icoanei din seraiul turcesc.

Campul radiant al icoanei, simtit si astazi, a format un fel de “ecran protector”. Documentele arata ca manastirea a fost zidita de Matei Basarab, din piatra, caramida si var nestins, in anul 1640. Acum nu mai exista decat resedinta voievodala. Printul Cantacuzino si sotia sa, Pauna, au reparat-o, prin anul 1700 adaugandu-i si un pridvor care s-a prabusit in 1926.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dintr-un Lemn este minunata si prin dimensiunile acesteia: 1,50 metri inaltime si 1,10 metri latime.

Icoana de la Manastirea Dintr-un Lemn este atribuita Apostolului Luca. Profesorul I. D. Stefanescu afirma ca icoana ar fi fost pictata pe la jumatatea secolului XVI, la Bizant sau la Muntele Athos, folosindu-se un model mai vechi.

Icoana face si astazi minuni. Tinerii necasatoriti obisnuiesc sa se roage la icoana pentru gasirea ursitului sau ursitei.

Icoana pare ca este o realitate nonspatiala si atemporala, apartinand unei realitati informational-energetice, manifestata material si nesupusa determinismului cauzal, un fel de “prezent permanent”, care transcede temporalitatea newtoniana.


Social Media