Numarul de aur

numarul-de-aurCunoscut in Antichitate de vechii intelepti, iar apoi in Evul Mediu de marii invatati filozofi, geomanti, preoti, alchimisti sau ocultisti, numarul de aur a ascuns intotdeauna mari mistere. Astazi, cercetari complexe au ajuns la concluzia ca intreaga natura si chiar intreg universul sunt structurate respectand fidel proportia perfecta si exacta a numarului de aur. Marile constructii antice, precum piramidele sau temple si catedrale, respecta de asemenea proportia fidela a acestui numar de aur. El reprezinta armonia si perfectiunea in creatie.

Numarul de aur este reprezentat prin ideograma:

f = 1,618…

Proportia tainica a acestui numar reprezentata fie in triunghiul de aur (isoscel) al lui Pitagora in elipsa de aur din traditia hindusa sau in spirala de aur care, prin sirul lui Fibonacci, demonstreaza cresterea naturala a plantelor pastrand aceasta proportie. in natura, spirala generata de apa (vartejurile), miscarea curentilor de aer in spirala, cochilia melcilor, dispunerea petalelor de trandafir sau a frunzelor si semintelor din regnul vegetal, pastreaza aceasta proportie perfecta aratand ca in intreaga creatie se manifesta armonia si perfectiunea divina reprezentata prin aceasta proportie. Aceasta demonstreaza existenta unui sfere de constiinta a armoniei si frumusetii existente in intregul universul si care il ghideaza.

Sfantul Augustin din Hippo (354 – 430) spunea: „Numerele sunt limba universala oferita de divinitate oamenilor ca o confirmare a adevarului“. La fel ca si Pitagora, Sf. Augustin credea ca totul in aceasta lume are o relatie numerica si ca omul trebuie sa caute si sa investigheze secretele acestei relatii sau sa ii fie revelate de gratia divina. De la Pitagora incoace, aceasta stiinta a numerologiei cuprinde forme din ce in ce mai interesante si complexe. Istoria si dezvoltarea civilizatiilor sedimenteaza in timp cunoasterea numerelor, devenind si una dintre principalele dezvoltari ale alchimiei. La randul lor, toate aceste numere atrag sau determina anumite influente, anumite energii si evenimente. Numerologia nu este o stiinta de sine statatoare, ci ea completeaza si „condimenteaza“ sensul multor stiinte initiatice.