Nestle, corporatia ce vrea sa otraveasca bebelusii nealaptati la san

2
35

nestleIn anii saptezeci, firma Nestle si alte concerne alimentare au ajuns sub tirul organizatiilor de ajutorare. Ele au incercat, prin intermediul unor mari campanii publicitare, sa convinga mamele sa treaca la alimentatia artificiala a bebelusilor. Motivul a fost unul perfid: furnizand informatii despre dezavantajele hranirii naturale, imaginare, concernele au daruit lapte praf maternitatilor, femeilor gravide si mamelor.

Urmarile au fost catastrofale, mai ales in tarile in curs de dezvoltare: mamele au primit pline de recunostinta cadourile binefacatorilor vestici si au incetat sa-si mai alapteze copiii. Desi hranirea cu lapte praf, mai ales in zonele unde nu exista acces la surse de apa curata, este extrem de periculoasa pentru sugari, concernele au sustinut ca pudra este mai sanatoasa decat laptele de mama. Cand cadourile generoase s-au epuizat, adesea si piepturile au secat. Femeile au devenit deci dependente de hrana artificiala pentru sugari. Dar acum trebuiau sa o plateasca scump.4

In martie 1981, Organizatia Mondiala a Sanatatii a adoptat un „Cod international pentru comercializarea hranei substitut al laptelui matern”. Documentul limita reclamele pentru hrana sugarilor si interzicea in cea mai mare masura raspandirea gratuita sau ieftina a acestora. In 1982, Nestle facea publice niste directii proprii de marketing, care se pretindeau a respecta codul international, dar care au fost considerate de UNICEF si alte organizatii drept total insuficiente. Abia sub presiunea crescanda a boicotului, care se desfasura in mai multe tari sub motoul: „Nestle ucide sugarii”, concernul a aderat in sfarsit, in 1984, la cod.

Potrivit acestuia, totul ar trebui sa fie in ordine. Ar trebui. Caci concernele gasesc mereu metode si cai pentru a incalca interdictiile. Organizatia „International Baby Food Action Network” (IBFAN) prezinta pe pagina sa de Internet nenumarate incalcari ale interdictiilor impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Pe langa Nestle, sunt criticate si alte firme, cum ar fi Hipp, Milupa, Danone, Abott, Humana, Heinz, Gerber (Novartis), Mead Johnson (Bristol-Myers Squibb).

In decembrie 1999, un fost angajat al firmei Nestle in Pakistan a acuzat concernul de nenumarate incalcari ale codului stabilit de OMS, precum si de mituirea sistematica a membrilor Ministerului Sanatatii pakistanez, desi tocmai aici mor mii de copii datorita hranirii cu lapte praf. „Pentru a creste cifrele de vanzari, am mituit medici pediatri si-am ademenit mame de sugari”, povesteste acesta revistei germane „Stern”. Un anuntat reportaj planificat al postului de televiziune ZDF referitor la acest scandal a fost retras peste noapte datorita interventiilor concernului elvetian.

Conform UNICEF-ului, in Pakistan, 84% din sugari primesc in acest moment drept hrana produse care inlocuiesc laptele matern. De fapt, Nestle informeaza pe Internet si pe ambalaje ca laptele matern este „cea mai buna si mai sanatoasa hrana pentru sugarul dumneavoastra”. Dar numai tot a patra femeie din Pakistan stie sa scrie si sa citeasca.

Firmele producatoare de hrana pentru sugari, datorita incalcarilor codului, se afla intr-o continua lupta corp la corp nu numai cu UNICEF-ul sau cu IBFAN, ci si cu Organizatia Internationala a Muncii (OIM), cu „World Alliance for Breastfeeding Action” (WABA) si altele.

SIDA ca argument pentru introducerea pe piata

Acum, firmele au luat un nou start pentru a putea convinge femeile cu privire la produsele lor: Nestle & Co. argumenteaza ca numai donarea gratuita a hranei pentru sugari poate impiedica raspandirea HIV prin intermediul laptelui matern.

Mai ales in Africa, raspandirea virusului a atins cote epidemice. In medie, noua procente din femeile gravide care provin din tarile aflate in sudul Saharei sunt infectate cu HIV, conform datelor Agentiei SIDA din cadrul Natiunilor Unite, UNAIDS. 3,8 milioane de copii au murit in lumea intreaga de SIDA. Conform statisticilor, 3,4 milioane dintre acestia au fost infectati de mamele lor seropozitive.

Daca acestor mame le-ar fi fost pusa la dispozitie hrana pentru sugari, toti acesti copii ar fi supravietuit, sustin concernele. Revista economica americana „Wall Street Journal” reproseaza UNICEF-ului ca se face vinovat de „uciderea neintentionata a milioane de copii”, deoarece se opune donatiilor gratuite facute de concerne. In principiu, UNICEF-ul nu se impotriveste donatiilor de produse inlocuitoare ale laptelui matern catre mamele seropozitive. Realitatea este insa ca numai o parte relativ mica – circa 15 procente – din infectari se produc din cauza laptelui matern. De la izbucnirea epidemiei de SIDA, in urma cu circa douazeci de ani, un total de 1,1 pana la 1,7 milioane de copii s-au imbolnavit in acest mod, apreciaza UNICEF. Cea mai mare parte a infectarilor s-a produs inca in perioada sarcinii, in corpul mamelor. In afara de aceasta, in Africa, accesul la testele SIDA reprezinta o exceptie. Numai circa 5 procente din persoanele infectate stiu ca sunt seropozitive.

1,5 milioane de copii mor datorita hranei pentru sugari

Daca laptele praf este distribuit fara teste – la noroc – probabil ca vor exista in continuare mai multe victime decat cele care ar putea aparea din cauza infectarii prin laptele matern: conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual mor 1,5 milioane de copii deoarece nu sunt alaptati la san. Cele mai des intalnite cauze le reprezinta diareea si alte boli similare, pentru ca in tarile subdezvoltate accesul la apa potabila este foarte dificil. Laptele praf trebuie deci dizolvat in apa infestata cu bacterii. Astfel, laptele la sticla devine cauza numarul unu a tuturor infectarilor si a mortii.
„Un copil care este hranit din sticla va muri de diaree cu o probabilitate de sase ori mai mare decat un copil hranit la san”, spune Urban Jonsson, director regional al UNICEF pentru Africa de Est si Sud: „Nestle stie acest lucru si, totusi, face propaganda pentru produsele sale inlocuitoare ale laptelui matern.”

UNICEF cere, din aceste motive, ca hrana pentru sugari sa fie distribuita numai in conditii controlate: numai catre mamele infectate si numai in conditii de igiena extrem de severe. Organizatia de ajutorare intervine pentru cresterea ofertei de teste si medicamente pentru SIDA.

In afara de aceasta, directoarea UNICEF, Carol Bellamy, a luat legatura cu concernele producatoare de hrana pentru sugari, pentru a se putea oferi intr-adevar lapte praf ca inlocuitor in cazurile clare de infectare cu HIV. Dar discutiile esueaza, conform UNICEF-ului, in incalcari sistematice ale codului OMS si anume, firmele producatoare vor sa foloseasca donatiile gratuite in scopuri publicitare. Astfel ar aparea pericolul ca si mamele sanatoase sa treaca la folosirea laptelui praf ca inlocuitor pentru laptele matern.

Caci daca aceste produse intra in constiinta maselor drept panaceu universal impotriva infectarii cu HIV a copiilor, atunci chiar in tarile cele mai sarace ar exista profituri grase. Prezenta internationala a firmei Nestle este – pe langa cea a firmei Coca-Cola – deja apasatoare: cine a fost vreodata in Africa a putut sa observe ca, in multe tari, magazinele sunt pline de produse Nestle din import. Concomitent, din cauza lipsei posibilitatilor de desfacere pe piata, populatia fermiera are adesea probleme cu vanzarea propriei recolte.

2 COMENTARII

  1. Nimic nu mai e sanatos. Asta e lumea lu Satana, si marile corporatii ale lumii asteia este logic ca sunt sataniste, malefice. Mai bine apelati la lucruri naturale, sau mai putin faimoase, si romanesti. Daca nu puteti oferi lapte de mama, oferiti lapte de capra, de oaie, de vaca, de bivolita, de pasare preistorica, de calugar tibetan, de urs panda, sau de mamut. Dar NU cumparat, si nu praf. Laptele e lichid de la Dumnezeu si asa trebuie sa fie. Sanatatea, frumusetea, cresterea, viata noastra, totul, depinde de femei, de prostia lor din cap, de cum ne cresc ele, de cum au grija de noi, etc. Platim cu milioanele din cauza lor.