Misterioasele tablite de la Almodovar nu pot fi descifrate

by admin
124 views

tabliteArheologii au descoperit in sudul Portugaliei o tablita de piatra purtand inscriptii intr-o scriere care nu a mai fost folosita de 2.500 de ani. De mai bine de un an, cand a fost facuta descoperirea, cercetatorii incearca sa descifreze semnificatia textului scris intr-o limba iberiana disparuta. “Nu am izbucnit in aplauze, dar am fost aproape. Este un lucru extraordinar”, a spus profesorul Amilcar Guerra, de la Universitatea Lisabona. Tablita de piatra galbena contine 86 de caractere, fiind cel mai lung text din epoca fierului descoperit pana in prezent. Cuvintele nu sunt separate si par a fi scrise de la dreapta la stanga. In total, au fost gasite 90 de astfel de tablite, dar majoritatea sunt incomplete.

Almodovar, un orasel cu 3.500 de locuitori, se afla in centrul regiunii din sudul Portugaliei unde au fost identificate urmele acestei scrieri. In muzeul orasului se afla expuse 20 de tablite purtatoare ale misterioaselor caractere. Timp de doua secole, cercetatorii au incercat sa descifreze aceasta scriere. Se crede ca, alaturi de etrusca, este una dintre primele limbi scrise ale Europei. Prima incercare de intelegere a acestei scrieri a fost facuta in secolul al XVIII-lea de catre un episcop din zona. Nici astazi, cercetatorii nu i-au dat de cap. Specialistul belgian Pierre Swiggers spune ca exista prea putine documente originale si, cu atat mai putin, texte paralele din aceeasi perioada redactate in limbi cunoscute. Expertii cred ca inscriptiile au intre 2500-2800 de ani si apartin tartesienilor, o populatie mediteraneana de negustori care se ocupa si cu mineritul. In apropiere se afla una dintre cele mai mari mine de arama din zona. Tartesienii ar fi disparut dupa cateva secole. Alti cercetatori spun ca autorii inscriptiilor ar fi unele triburi pre-romane sau celti care au ajuns in sud.

O alta dificultate in descifrarea acestor tablite este ca scrierea nu este standardizata. Se pare ca a fost adaptata dupa alfabetul grec si cel fenician. Chiar daca pot citi bucati din text, cercetatorii nu inteleg sensul. “Avem multe nelamuriri. Putem citi caracterele, dar cand incercam sa intelegem ceea ce inseamna avem multe probleme”, a spus profesorul Guerra. Daca nu se o gaseste o piatra precum cea din Rosetta, care a ajutat la dezlegarea secretelor hieroglifelor, eforturile de reconstructie a vechii limbi din sudul Portuglaiei se vor face cu rezultate lente.

Sursa: www.gardianul.ro

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.