Puteti sa va destindeti folosind metoda pusa la punct de un fiziolog american, Edmund Jacobson, in 1929, pe care a botezat-o pornind de la un vechi termen latinesc, care la vremea aceea cazuse in desuetudine din punct de vedere medical: relaxatio, originea cuvantului „relaxare”. Principiul se bazeaza pe ideea care presupune ca orice destindere musculara produce si o destindere nervoasa care, in sine, produce numeroase efecte benefice. Metoda preconizata nu e prea folosita de catre profesionisti, fiind lunga si necesitand multa bunavointa din partea pacientului. O puteti insa incerca acasa, in liniste, daca dispuneti de putin timp.
Iata cum trebuie sa procedati pentru o sedinta de o ora:
– Intindeti-va pe spate, cu bratele pe langa trup si ochii deschisi, si nu faceti nimic timp ce trei-patru minute.
– Coborati foarte incet pleoapele – cat mai lent posibil. Dupa ce ati inchis ochii, tineti-i asa pana la sfarsitul sedintei. Nu faceti nimic timp de trei, patru minute.
– Desprindeti-va de covor mana stanga, si tineti-o in aer timp de un minut, doua, constientizand diferentele de tensiune pe care le simtiti intre degete, palma, incheietura si antebrat. Apoi, coborati mana la loc si asteptati, fara sa faceti nimic, inca trei-patru minute.
– Ridicati din nou mana pentru un minut sau doua, faceti la fel ca inainte, apoi lasati-o jos si asteptati fara a face nimic, trei-patru minute.
– Reincepeti pentru a treia oara sa ridicati mana, si observati diferentele de tensiune pentru un minut, doua. Apoi, puneti-o jos si nu mai faceti absolut nimic, pana se incheie ora. Va trebui sa reincepeti si in alte sedinte, modificand usor gestul, pentru a resimti cat mai bine toate tipurile de tensiuni si a le risipi, cand ramaneti nemiscat. Apoi, se continua cu membrele inferioare, cu ceafa si capul. Odata executat acest program – care, in general, are nevoie de mult timp – veti putea trece la realizarea aceluiasi tip de exercitii, in pozitie sezand.
Exercitiile se vor prelungi prin invatarea relaxarii diferentiate, care consta in a efectua un gest sau o actiune folosind minimum de energie, in muschii implicati, si relaxand in acelasi timp toti ceilalti muschi. Va veti putea verifica vorbind, de exemplu. Articulati corect o fraza, incercand sa va tineti tot restul corpului perfect destins si limitand la strictul necesar miscarile gurii (dar fara a deforma sunetele). Scopul metodei lui Jacobson este acela de a-l ajuta pe pacient sa-si constientizeze perfect trupul si de a-i permite sa faca diferenta intre tensiunile musculare datorate contractiilor normale si cele provocate de emotii negative. Cunoscandu-le, pacientul va invata sa le si controleze, din moment ce, dupa opinia autorului, astfel putem actiona asupra functiilor vegetative, cum ar fi pulsul sau tensiunea arteriala. Ceea ce, de altfel, e neindoielnic, de vreme ce performantele de acest gen se realizeaza de secole – intre altii, de catre yoghinii hindusi.