Lumbini, locul miraculos al nasterii lui Buddha

In a zecea luna de sarcina, regina Maya Devi a pornit intr-o calatorie de la Kapilavastu, unde locuia impreuna cu sotul ei, suveranul Suddhodana, catre casa parintilor ei din Devadaha. in timpul calatoriei, ea a observat un lac in mijlocul unei gradini luxuriante si a vrut sa se opreasca sa inoate. Durerile facerii au inceput de indata ce a iesit din apa; s-a prins de o creanga si a dat nastere printului Siddhartha Gautama.

S-a intamplat in dimineata unei zile de mai in anul 623 i.Hr., locul a fost numit Lumbini, iar printul nou-nascut avea sa devina Buddha, Cel Iluminat.

In timpul calatoriei sale in cautarea iluminarii, Buddha a revenit o data la locul nasterii sale, iar cu aceasta ocazie, 500 de supusi ai regatului au hotarat sa-l urmeze in viata ascetica. L-a numit unul dintre cele cinci locuri importante de pelerinaj pentru credinciosi. in 249 i.Hr., localitatea a fost vizitata de imparatul indian Ashoka, carmuitorul care a jucat un rol central in raspandirea credintei budiste in mare parte din Asia. Acesta a ridicat aici o columna ce poarta o inscriptie comemorativa a nasterii lui Buddha, cu efigia unui cal plasata in varf.

Lumbini a ramas un centru activ al budismului pana in secolul al XV-lea, cand armatele mongolilor au distrus templele si locul a cazut prada uitarii. A renascut insa la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar coloana lui Ashoka inca mai exista ca o dovada a unui loc sacru, alaturi de o gradina si bazinul inconjurat cu zidul in trepte. Mai mult, pe la mijlocul secolului al XX-lea, arheologii au descoperit ruinele palatului regal Kapilavastu la aproximativ 20 de kilometri departare. Pe masura ce sapaturile inaintau, Lumbini a inceput sa redevina un loc de pelerinaj pentru budistii din toata lumea. in 1978, datorita unei investitii importante a UNESCO, faimosul arhitect japonez Kenzo Tange a fost insarcinat cu proiectul „unui nou Lumbini“, un fel de oras international al pacii. Din cauza dezacordului dintre UNESCO si Lumbini Development Trust (organizatia nonguvernamentala care conducea proiectul), pana astazi nu s-au construit decat cateva cladiri.