La scoala am fost invatati ca apendicele uman nu are niciun rol… Gresit! Cercetatorii au descoperit lucruri surprinzatoare despre acest organ

In general, singura mentiune a apendicelui uman apare atunci cand el trebuie eliminat. Dar care e rostul apendicelui? Acesta este un sac in forma de tub care este atasat la intestinul gros. Din punct de vedere medical, este denumit „apendice vermiform” pentru forma sa subtire, asemanatoare cu un vierme. De ani de zile, apendicele a fost respins ca fiind un suvenir inutil al trecutului nostru evolutiv.

Multi oameni de stiinta, inclusiv Charles Darwin, au crezut ca acest mic organ, care iese din intestin, i-a ajutat odata pe oameni sa digere coaja de copac. Deoarece coaja de copac nu mai face parte din dieta umana, s-a crezut ca apendicele nu mai are niciun rol pentru oameni. Insa, cercetarile recente de la Centrul Medical al Universitatii Duke sugereaza altfel.

Constatari surprinzatoare

Astfel, cercetatorii au descoperit ca apendicele poate produce si proteja coloniile probiotice benefice din sistemul digestiv. Potrivit cercetatorilor, sistemul digestiv uman este plin de bacterii care sunt necesare pentru digerarea alimentelor. Cand apar bolile, aceste tipuri importante de bacterii sunt curatate sau ucise. In astfel de situatii, apendicele poate constitui o rezerva pentru bacteriile bune. Dupa ce sistemul imunitar bate boala, bacteriile apar si recolonizeaza intestinul.

In ultimele cateva decenii, medicina conventionala a crezut ca apendicele este un organ lipsit de importanta, care nu are nicio functie. Totusi, dovezile arata ca apendicele poate juca o functie vitala in dezvoltarea sistemului imunitar. Conform cercetarii, tesutul limfoid se acumuleaza in apendice dupa nastere. La randul sau, apendicele ajuta la maturarea limfocitelor B si la producerea de anticorpi. Apendicele produce molecule specifice care ajuta la miscarea limfocitelor in diverse locatii ale corpului.

S-a demonstrat, de asemenea, ca indivizii fara un apendice ar putea avea de patru ori mai multe sanse de a suferi de colita recurenta de Clostidium difficile, o afectiune a intestinului gros. Aceasta boala apare atunci cand corpul are un nivel scazut de flora intestinala, explicand astfel legatura dintre apendice si rolul sau in mentinerea nivelurilor probiotice. Desi cercetarile medicale se afla in curs de desfasurare, se pare ca apendicele este important pentru mentinerea sanatatii optime a organismului.

Be the first to comment

Leave a Reply