Descoperita in anul 1781, Uranus apare intr-o perioada de tulburari si mutatii, atat politice (Revolutia franceza) cat si tehnologice (inceputul epocii moderne). Din punct de vedere astrologic, Uranus semnifica explozie, dezintegrare, marginalizare, noutate, geniu, exceptie.
Energia uraniana este una instabila, chiar exploziva. Este scanteia care izbucneste brusc, si care are capacitatea de a provoca reactii violente si imprevizibile. Aceasta energie este descentralizatoare, opusa din acest punct de vedere energiei solare.
Individul dominat de planeta Uranus este individualist impins la extrem, un original care nu pierde nicio ocazie de a iesi de pe potecile batatorite, un aventurier preocupat de depasirea propriilor limite, de descoperirea unor noi senzatii, oricare ar fi riscul. El are un temperament anarhist, un refuz al oricarei autoritati, a oricarei norme si a oricarei datorii, sfarsind prin violenta fata de tot ceea ce reprezinta autoritatea. La un nivel mai inalt, acest individualism lasa locul unui altruism, indeamna constiinta sa apartina unui tot universal. Aspiratiile umanitariste si ecologiste sunt o ilustrare actuala a acestei stari de spirit.
Din punct de vedere fiziologic, energia uraniana se exprima in fenomenele de dezintegrare, de exemplu la nivel imunitar, in procesele de exteriorizare a unei anumite patologii, in special la nivel cutanat – eruptii, supuratii etc.
Organe si tesuturile dominate de Uranus sunt hipotalamusul si hipofiza, ochii, nervii optici si glandele lacrimale. Putem lega de Uranus toate reactiile sau crizele neobisnuite sau exagerate, mai ales daca ele sunt brutale, violente si imprevizibile cum e socul anafilactic, urticaria generalizata, toate reactiile alergice bruste. De asemenea, Uranusul este de vina pentru crizele de isterie, spasme, aparitia crizelor de epilepsie generalizata.