Gutuia: fructul care vindeca racelile si problemele digestive

Gutuia provine din Asia de sud-vest, in special din Persia si Anatolia, dar se poate gasi si in Europa. Fructul are un miros placut si un gust acru. Acest fruct a fost popular in cultura antica greceasca, iar grecii antici au consumat-o preparand o reteta interesanta. Mai intai au scos partea interioara a unei gutui, apoi au umplut-o cu miere de albine. Pregatite in acest fel, grecii antici au facut acest fruct delicios.

In mitologia greaca, gutuia a fost un simbol al iubirii si fericirii. Romanii au folosit gutuia pentru a produce uleiuri esentiale folosite in parfumerii. In Franta, gutuia este cunoscuta de secole intregi si acest fruct este folosit nu numai pentru hrana, ci si pentru scopuri cosmetice si medicale.

Gutuia – Valori nutritionale

Carbohidrati – 15,3 g; Zahar – 12,53 g; Fibre – 1,9 g; Grasimi – 0,10 g Proteine – 0,4 g; Apa – 83,8 g; Vitamina A – 40 mg; Vitamina B3 – 0,2 mg; Vitamina B6 – 0,04 mg; Vitamin B9 – 8 mg; Vitamina C – 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier – 0,7 mg; Magneziu – 8 mg; Fosfor -17 mg; Potasiu – 197 mg; Sodiu – 4 mg; Valoare energetica – 60 kcal (240 kJ)

Precum se observa, gutuia este o sursa bogata de vitamina C (15 mg, care reprezinta 18,8% din doza zilnica recomandata). Semintele de gutuie contin mucus si amigdalina.

Puterea vindecatoare a gutuiei

Fructele, frunzele si semintele de gutuie sunt folosite in scopuri de vindecare. Mucusul gasit in seminte este preparat prin inmuierea semintelor in apa si acest remediu este utilizat pentru a trata ranile pacientilor cu arsuri.

Datorita mucusului si a pectinei pe care le contine, acest fruct este foarte benefic in tratarea inflamatiei gatului, a amigdalelor si a tractului respirator. De asemenea, se recomanda consumarea de gutui fierte pentru a trata inflamatia stomacului si a intestinelor, datorita puterii sale in ameliorarea problemelor digestive.