In medie, o femeie foloseste de-a lungul vietii sale peste 15.000 de tampoane, iar multe din femei sunt total inconstiente de pericolele ascunse pe care le pot ascunde produsele de igiena feminina; cum aceste tampoane sunt considerate, in general, ca fiind „dispozitive medicale”, producatorii nu sunt obligati, in multe tari din lume, sa afiseze toate ingredientele si materialele din care sunt facute, desi aproape toate contin chimicale care intra usor in sistemul sanguin al femeii, afectand si organele vitale. Industria tampoanelor este una foarte avantajoasa pentru producatori (vorbim aici de sute de milioane de dolari anual), iar femeile au fost convinse prin campanii publicitare convingatoare sa foloseasca aceste tampoane, doar ca sa se simta curate si proaspete in timpul ciclului lunar.
Tampoanele conventionale si vata medicinala intotdeauna au fost vandute ca fiind „curate si pure”, asigurandu-se toate femeile ca folosesc produse igienice si sigure, fara a fi contaminate cu alti aditivi chimici. Dar realitatea este alta. Toate aceste produse contin o substanta chimica denumita dioxina, ce este un produs secundar al procesului de albire pe care producatorii il folosesc. Dar, dioxina este o substanta carcinogena, putand ramane activa in organism pana la 20 de ani.
Este adevarat ca omul modern este expus dioxinei si din alte produse, dar in cazul tampoanelor, acest lucru e mai grav ca urmare a contactului direct al dioxinei cu sistemul sanguin al femeii. Studiile de specialitate au aratat clar care sunt efectele negative ale dioxinei asupra trupului uman. Citez dintr-un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS):
„Expunerea pe termen scurt al organismului uman la niveluri ridicate de dioxina poate duce la leziuni ale pielii, ca acnee sau negi pe suprafata epidermei, dar si la alterarea functiei ficatului. Expunerea pe termen lung a organismului la dioxina este legata de actiuni ca degradarea sistemului imunitar, a sistemului nervos, a sistemului endocrin si a sistemului nervos. Expunerea animalelor la diferite niveluri de dioxina a dus la aparitia mai multor tipuri de cancer. Tetraclorodibenzodioxina (TCDD), un tip de dioxina, a fost clasificata in anul 1997 de Agentia Internationala de Studiere a Cancerului ca fiind un „carcinogen uman cunoscut”.
Asadar, dioxina din tampoanele intime obisnuite poate duce la aparitia cancerului de sani sau a cancerului ovarian la femei. In plus, pot apare si defecte la nasterea copiilor.
Si nu doar dioxina este periculoasa in aceste tampoane; de exemplu, bumbacul din produsele igienice feminine este tratat cu o multime de pesticide si ierbicide. Iar periculozitatea este mai mare, pentru ca, aceste tampoane se folosesc intern, in interiorul organismului, nu extern, ca in cazul articolelor de imbracaminte din bumbac.
De asemenea, sa ne uitam la ingredientul nr.1 al tampoanelor: Rayon. Acesta este o fibra care este realizata din fibre de celuloza; desi celuloza este o fibra naturala, pentru a produce Rayon-ul sunt necesare o serie de substante chimice ca: disulfidul de carbon, acidul sulfuric, clorina si soda caustica. Efectele adverse ale expunerii indelungate la Rayon sunt: greata, voma, dureri in piept, dureri de cap si multe altele.
Multe femei o sa zica, dupa ce vor citi acest articol: „Bun, si acum noi ce sa facem? Sa nu mai folosim nimic?” Ideea ar fi sa nu se mai foloseasca tampoane, ci alternative la aceste tampoane, cum sunt asa zisele „Moon cups” sau „cupe ale menstruatiei”. Vedeti mai jos un videoclip care arata o comparatie intre cele doua produse.
Desigur ca mai sunt si alte alternative mult mai sanatoase si mai naturale…nu trebuie decat sa le cautati si sa alegeti ce credeti ca vi se potriveste mai bine.
si cupele alea nu sant tot un drak?nu sant din plastic?sant produse naturale cioplite din piatra?
Daca organismul unui om este predispus la cancer,prinde boala si daca respira.Desteptii aia de la OMS nu spun si in ce procent de cancere este produs de dioxina?Multe chestii sunt cancerigene.