Este Universul nostru doar o holograma de fapt? Aceasta idee a fost vehiculata de mai multe ori inainte, dar ar putea fi chiar adevarata! Matematicienii sunt deja familiarizati cu principiul holografic, pe care celebrul fizician Leonard Susskind l-a propus pentru prima data. Principiul holografic este o proprietate a gravitatiei cuantice si prevede ca descrierea unui volum al spatiului poate fi gandita ca o codificare pe granita regiunii spatiului – de preferinta la granita luminii cum ar fi un orizont gravitational. Acest principiu sugereaza ca intregul Univers poate fi privit ca o structura informationala bi-dimensionala, iar mediul inconjurator si noi am putea fi o proiectie holografica a proceselor fizice care au loc pe o suprafata bidimensionala si indepartata. Asadar, Universul nostru pare tridimensional pentru noi si incredibil de mare, dar ar putea fi o structura bidimensionala.
In 1997, Juan Maldacen a postulat prima teorie a Universului holografic, spunand ca gravitatia apare din corzile subtiri si vibratoare care exista in 10 dimensiuni. Alti fizicieni au lucrat de atunci cu acest concept. Astfel, unii oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca tot ceea ce noi experimentam nu reprezinta altceva decat o proiectie holografica a proceselor care au loc pe o anumita suprafata indepartata care ne inconjoara. Puteti, de exemplu, sa va ciupiti si sa simtiti realitatea, dar acest lucru oglindeste un proces paralel care are loc intr-o realitate diferita si indepartata.
Acum, fizicienii de la Universitatea Ibaraki din Japonia au ajuns la concluzia clara ca traim intr-adevar intr-un Univers holografic, dupa ce au facut mai multe calcule energetice privind energiile gaurilor negre in mai multe universuri. De fapt, cercetatorii au incercat sa puna de acord diferentele dintre diferitele modele de univers, explicate de fizica cuantica, si teoria gravitatiei a lui Einstein. Insa, atentie! Holograma de care am vorbit mai sus nu se refera la iluzia asemanatoare Matrixului, ci la iluzia ca cele 3 dimensiuni pe care noi le percepem sunt de fapt „zugravite” intr-un orizont cosmic – limitele Universului cunoscut. Daca acest lucru va suna paradoxal, incercati sa va imaginati o imagine holografica care se schimba pe masura ce o mutati. Desi imaginea este bidimensionala, observarea din locatii diferite creeaza iluzia ca este tridimensionala.
De fapt, de vina pentru aceasta iluzie este doar mintea. Campurile energetice sunt decodate de creierele noastre, intr-o imagine tridimensionala, dandu-ne iluzia unei lumi fizice…