Din misterele orhideelor: de ce aceste flori erau atat de importante pentru antici?

Social Media

Florile sunt frumoase. Sunt delicate, exotice, iar unii ar spune chiar erotice. Nu este un mister de ce sunt strans legate de reproducerea umana. Una dintre cele mai populare flori din aceasta superstitie este orhideea. Insusi numele sau provine din cuvantul grecesc pentru testicule: orkhis. Acest lucru se datoreaza aspectului ei, desi organele reproducatoare ale femeilor si barbatilor au fost reprezentate simbolic de aceasta floare.

Grecii antici credeau ca o floare de orhidee ar putea influenta sexul copiilor nenascuti, daca unul dintre viitorii parinti mananca o parte din ea. Daca nu sunteti familiarizat cu orhideele, sa stiti ca unele dintre acestea cresc tuberculi la radacina. Grecii antici credeau ca daca barbatul manca cel mai mare tubercul, copilul sau va fi tot barbat. Daca parintii isi doreau un copil de sex feminin, femeia trebuia sa manance cel mai mic tubercul.

De ce exista aceasta superstitie? In primul rand, orhideea ne-a captat imaginatia de secole. Este una dintre cele mai populare flori din lume. De-a lungul istoriei, a fost folosita pentru alimente, medicamente, decor, dar si ca afrodisiac. Chiar si floarea insasi a dezvoltat strategii pentru a asigura polenizarea. Are o familie numeroasa si diversa, cu peste o suta de mii de hibrizi! Este practic o masina de reproducere. Tocmai din acest motiv, am putea-o numi simbolul floral pentru fertilitate.

Medicul grec din secolul I d.Hr., Dioscoride, a teoretizat in lucrarea „Materia Medica” ca orhideele influenteaza viata intima. Deloc surprinzator, orhideea a fost un cadou popular pentru cuplurile noi.

Oamenii din China antica si Japonia credeau ca aceasta floare era simbolul frumusetii si perfectiunii umane. Confucius a comparat parfumul de orhidee cu deliciile prieteniei.

Multa vreme, orhideea a fost o floare foarte scumpa si cautata, deoarece crestea doar in locuri tropicale. Poate din aceste motive a devenit un simbol, aproape un talisman pentru prosperitate.


Social Media