Am intalnit intr-o carte opinia unui dr. terapeut biolog din Bucuresti, care avea si preocupari in cercetarea aspectelor terapeutice taranesti autohtone. Citez din acea carte:
Oamenii care au locuit teritoriul tarii noastre, din cele mai vechi timpuri, respectiv inca din neolitic, au descoperit si folosit pentru diverse afectiuni, pe langa alte metode (cu o larga dezvoltare, ca fitoterapia) si unele tehnici bioenergetice care dovedindu-se eficiente, au devenit proprii, impamantenite ulterior incepand din neolitic, epoca bronzului si a fierului. Unele dintre aceste tehnici si metode (ritualuri insotite de fumigatii, incantatii magice) similare cu cele din medicina extrem orientala, au ajuns pana in zilele noastre, pastrandu-se mai ales la sate si indeosebi in creierul muntilor. Ele reprezinta vestigii valoroase pentru un tezaur terapeutic national, extrem de pretios, foarte putin studiat sub aspect stiintific, teoretic si practic, in parte pe cale de disparitie.
Astfel intre aceste tehnici, unele similare celor de acupunctura, se remarca sangerarea realizata prin incizii cu un obiect ascutit, sterilizat la flacara. Aceste incizii se practicau la urechi de pilda, deci ar fi o varianta straveche de auriculo-terapie sau sub limba in caz de icter sau pentru hepatita pe locuri corespunzatoare punctelor de acupunctura folosite curent pentru aceste afectiuni. Asemenea practici au fost efectuate in Muntenia si Dobrogea. Rezultatele se semnaleaza ca fiind rapide ca efect si de lunga durata (dupa relatarile unor bolnavi tratati). Ceea ce este important de semnalat, procedeul nu necesita repetitii, el practicandu-se o singura data si maximum de noua ori, fiind urmat de ingerarea unor bauturi sau mancaruri recomandate in acest scop. Ca efecte, aceste procedee par superioare tratamentelor actuale.
In Bucovina si Moldova in cazuri de lipotimie, gastralgie, varsaturi, crampe abdominale, greturi si disconfort, unele din simptomele amintite, dupa mese mai copioase, se aplica o presopunctura, mai bine zis un masaj energetic cu o stimulare forte, procedeu asemanator celor din tehnica japoneza de reanimare Koatsu a manevrelor folosite in metoda traditionala extrem-orientala Do-In. Aceste masaje se efectueaza pe antebrat de la articulatia pumnului cam 10-15 cm. In sus pe radius-cubitus cu otet pana aproape de durere si pana la descongestionarea unor zone de plenitudine, „galme“, aflate pe meridianele de acupunctura Intestin Subtire (pe cubitus), Intestin Gros (pe radius). Aceste zone sunt folosite inainte de practicarea masajului pentru diagnosticarea bioenergetica empirica, in vederea masajului corespunzator, ele fiind situate pe laturile mainii precum s-a amintit: pe zona mediana a fetii posterioare (interne) si anterioare (externe) a antebratului, se aplica acelasi procedeu de masaj dar cu o intensitate redusa pentru „linistire”. Aceste trasee de masaj (masate) corespund meridianului Trei Focare (corespunzator traseului anterior antebratului) si respectiv Vase Sex (partea posterioara antebratului), meridiane folosite de altfel, in tratamentul acupunctural modern al afectiunilor amintite. Procedeul se incheie la cap, cu masajul tamplelor, a fruntii si sub cloasonul nazal, ce se maseaza usor cu otet favorizand mirosul acestuia. Vedem deci ca, concomitent cu acest masaj se foloseste si aromaterapia pentru stimulare si echilibrare.
Asemanator tratamentului traditional stravechi chinez cu coarne (de vita, ca ventuze) din zona Buzaului si a Vrancei, unele persoane practicau ventuze pe locuri sangerande prin incizie in zone cu congestii, indeosebi pe spate. Aceasta metoda se aplica in afectiuni acute cauzate indeosebi de actiuni nocive ale agentilor externi: frig, caldura, umezeala, vant.
In general nu este vorba de preluari de informatii din tehnici traditionale extrem orientale, dat fiind si dificultatea enorma de comunicare din timpurile stravechi intre zone foarte indepartate, ci de dezvoltare in paralel a unor metode si tehnici proprii, autohtone, corespunzatoare structurii psiho-fizice si specialitatii populatiilor de pe teritoriul tarii noastre. Aceste tehnici si metode s-au transmis de-a lungul timpului constituind un specific al medicinii populare autohtone, reprezentand vestigii, dovezi concrete ale practicarii lor in trecutul preistoric si continuat in contemporaneitate (auriculopunctura, somatoacupunctura).
Comentariile sunt închise.