Home Spiritualitate teoreticaPovestiri spirituale Cum a demonstrat Euler, un mare matematician al lumii, existenta lui Dumnezeu, printr-o simpla ecuatie: (a + b^n)/n = x!

Cum a demonstrat Euler, un mare matematician al lumii, existenta lui Dumnezeu, printr-o simpla ecuatie: (a + b^n)/n = x!

by admin
164 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

formula lui DumnezeuLeonard Euler (1707-1783) a fost un mare matematician, fizician si astronom elvetian (mai multe despre el puteti citi in cadrul acestui articol: Leonard Euler, genial matematician al omenirii, dar si un om religios convins). La 29 de ani, Euler publica un prestigios tratat de mecanica. Lucrarea Introductio in analysis infinitorum, tiparita in 1748, este o introducere in matematica pura in care Euler trateaza algebra, teoria ecuatiilor, trigonometria si geometria analitica. Euler a publicat, de asemenea, primele doua tratate complete de calcul infinitezimal: Institutiones calculi differentialis in 1755 si Institutiones calculi integralis in 1768.

Euler a fost, totodata, si o persoana foarte religioasa, iar punctele sale de vedere religioase rezulta din doua lucrari: “Scrisori catre o principesa gemana” si “Apararea revelatiei divine impotriva obiectiilor liber-cugetatorilor”. Exista o legenda celebra in care se confrunta argumentele lui Euler cu filosofiile seculare asupra religiei… iar acest lucru se intampla atunci cand Euler se afla la Academia St Petersburg din Rusia. Filosoful francez Denis Diderot, care era si ateist, a fost invitat sa viziteze Rusia de catre Ecaterina cea Mare. Cu toate acestea, imparateasa era alarmata de faptul ca argumentele filosofului pentru ateism ar fi influentat Curtea sa, asa ca Euler a fost rugat sa se confrunte cu francezul.

Diderot a fost informat ca un matematician invatat a produs o dovada a existentei lui Dumnezeu; el a fost de acord pentru a vedea aceasta dovada. Euler a aparut, a avansat spre Diderot, si, pe un ton de condamnare perfecta, a spus urmatoarele: “Domnule,  (a + b^n)/n = x, deci Dumnezeu exista!”.

Diderot a ramas uimit ca in Curte au izbucnit hohote de ras. Jenat, el a cerut sa paraseasca Rusia, o cerere care a fost acordat cu bunavointa de catre imparateasa. Cu toate acestea, povestea poate fi un mit, din moment ce Diderot insusi a facut o cercetare in matematica.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

3 comments

cubism 11 august 2014 - 21:16

@ Lovendal , ai reusit cu titlul sa-mi atragi atentia , apoi mi-a parut rau pentru pierderea de timp…..asta numesti u ecuatie .. ? care mai si demosntraza …

geco 12 august 2014 - 18:55

pitagora a calculat ca zero multiplicat la infinit este egal cu unu.

Piotr 23 aprilie 2016 - 20:44

cubism: Ecuatia nu are un sens matematic! Avand in vedere ca Diderot era doar filosof si prin aceasta ecuatie Euler a vrut sa-i arate cat de prost sta cu matematica la fel ca si cu religia! Asta ar fi un punct de vedere!

Leave a Comment