Coca-Cola, Pepsi si alte bauturi carbogazoase sunt responsabile pentru aproape 200.000 de morti anual!

Social Media

Pepsi Coca ColaBauturi carbogazoase cu zahar, cum ar fi Coca-Cola si Pepsi, omoara aproape 200.000 de oameni pe an la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Tufts si publicate in revista „Circulation”. Acest numar a fost estimat pe studii anterioare care arata ca un consum de zahar poate duce la boli de inima, diabet si cancer.

„Multe tari din lume au un numar semnificativ de decese care au drept cauza un singur factor: bauturile indulcite cu zahar”, a declarat autorul principal al studiului, Darius Mozaffarian. „Ar trebui sa fie o prioritate la nivel global in a reduce in mod substantial sau in a elimina bauturile racoritoare indulcite cu zahar”, a mai spus specialistul.

Studiul este primul care a evaluat impactul global asupra sanatatii al bauturilor racoritoare indulcite cu zahar. Studiul s-a axat exclusiv pe toate bauturile racoritoare care contin o anumita cantitate de zahar. Datorita continutului nutritiv diferit, sucurile de fructe 100% (nu cele indulcite artificial) au fost excluse din studiu. Cercetatorii au folosit 62 de anchete alimentare separate, realizate pe un total de 611.971 de persoane din 51 de tari, intre 1980 si 2010, pentru a estima consumul de zahar.

Bazandu-se pe studiile anterioare care delimiteaza efectele asupra sanatatii ale consumului de bauturi indulcite cu zahar, cercetatorii au stabilit ca acest consum de zahar are efect asupra ratelor de deces ce au drept cauza bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul. Specialistii au ajuns la concluzia ca, doar in 2010, bauturile indulcite cu zahar au ucis 6.450 de oameni de cancer, 45.000 de boli cardiovasculare si 133.000 de oameni de diabet zaharat, adica un total de aproape 185.000 de decese.

Desigur, nu doar Coca-Cola sau Pepsi sunt vinovate pentru aceste morti, ci toate marcile ce vand bauturi carbogazoase cu indulcitori, dar Coca-Cola si Pepsi sunt lideri mondiali in vanzarile de sucuri indulcite.

Sursa: Sciencedaily.com

 


Social Media