Cine sunt cu adevarat ingerii? Iata 11 trasaturi incredibile ale acestor fiinte misterioase!

Social Media

ingeri 7Multa lume se intreaba ce sunt ingerii si ce calitati au ei. Pentru a raspunde la o asemenea intrebare, vom apela la Biblie, acolo unde se vorbeste pe larg despre ingeri. Exista numai putin de 108 referinte despre ingeri in Vechiul Testament si 165 de referinte in Noul Testament. Asadar, ce stim despre ingeri?

1) Ingerii au fost creati direct de catre Dumnezeu. Fiecare inger a fost creat si individual de catre Dumnezeu, pe cand, in cazul oamenilor, Dumnezeu i-a creat doar pe Adam si Eva, omenirea inmultindu-se din cei doi.
* La inviere, deci, a carui dintre cei sapte va fi femeia? Caci toti au avut-o de sotie. Raspunzand, Iisus le-a zis: Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. Caci la inviere, nici nu se insoara, nici nu se marita, ci sunt ca ingerii lui Dumnezeu in cer. (Matei 22:28-30).
* La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul. Acesta era intru inceput la Dumnezeu. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut. (Ioan 1:1-3).

2) Ingerii au fost creati inainte de creatia Pamantului:
* Unde erai tu, cand am intemeiat pamantul? Spune-Mi, daca stii sa spui.  Stii tu cine a hotarat masurile pamantului sau cine a intins deasupra lui lantul de masurat? In ce au fost intarite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului, atunci cand stelele diminetii cantau laolalta si toti ingerii lui Dumnezeu Ma sarbatoreau? (Iov 38:4-7).

3) Ingerii au fost creati ca fiinte perfecte. Insa unii dintre ei au cazut mai tarziu in pacat (Satana si demonii sai). Dumnezeu nu a creat ingeri imperfecti sau pacatosi.

4) Ingerii sunt fiinte spirituale, cu trup spiritual, avand forme fixe si definite:
* Ingerii oare nu sunt toti duhuri slujitoare, trimise ca sa slujeasca, pentru cei ce vor fi mostenitorii mantuirii? (Evrei 1:14)
* Nu toate trupurile sunt acelasi trup, ci unul este trupul oamenilor si altul este trupul dobitoacelor si altul este trupul pasarilor si altul este trupul pestilor. Sunt si trupuri ceresti si trupuri pamantesti; dar alta este slava celor ceresti si alta a celor pamantesti. (1 Cor. 15:39-40).

5) Ingerii sunt, de obicei, invizibili, dar, in anumite conditii, devin vizibili si pot capata diferite forme:
– apar sub forme de oameni: „Si privind ei, pe cand El mergea la cer, iata doi barbati au stat langa ei, imbracati in haine albe” (Fapte 1:10).
– cu aripi: „Serafimi stateau inaintea Lui, fiecare avand cate sase aripi: cu doua isi acopereau fetele, cu doua picioarele, iar cu doua zburau” (Isaia 6:2), „Si pe cand vorbeam in rugaciunea mea, iata un om, Gavriil, pe care l-am vazut in vedenia mea cea de la inceput, in zbor grabit, s-a apropiat de mine pe la vremea jertfei de seara” (Daniel 9:21).

Asadar, ingerii nu pot fi vazuti in mod normal, la fel cum undele radio sau TV nu pot fi vazute (dar asta nu inseamna ca nu exista).

6) Ingerii sunt nemuritori. Nu putem citi niciodata in Biblie cum un inger ar fi fost ucis sau ar fi murit: „Caci nici sa moara nu mai pot, caci sunt la fel cu ingerii si sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai invierii”. (Luca 20:36). Dar, desi ingerii nu pot muri, ei pot suferi o pedeapsa eterna: „Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui”. (Matei 25:41).

7) Ingerii nu se pot inmulti. Desi ingerii sunt nemuritori, ei nu se pot inmulti, intrucat nu au aparat reproducator. Numarul ingerilor este acelasi, ca la inceputul Creatiei. Din moment ce ingerii reprezinta creatia directa a lui Dumnezeu, ei nu pot creste (ca oamenii) si nici sa aiba copii: „Caci la inviere, nici nu se insoara, nici nu se marita, ci sunt ca ingerii lui Dumnezeu in cer”. (Matei 22:30).

8 ) Ingerii sunt diferiti si de oameni si de Dumnezeu:
* Facandu-Se cu atat mai presus de ingeri, cu cat a mostenit un nume mai deosebit decat ei. Caci caruia dintre ingeri i-a zis Dumnezeu vreodata: „Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut”; si iarasi: „Eu Ii voi fi Lui Tata si El Imi va fi Mie Fiu”? Si iarasi, cand aduce in lume pe Cel intai nascut, El zice: „Si sa se inchine Lui toti ingerii lui Dumnezeu”. Si de ingeri zice: „Cel ce face pe ingerii Sai duhuri si pe slujitorii Sai para de foc” (Evrei 1:4-8).

9) Ingerii sunt persoane reale, caci au intelect, vointa si emotii:
– ingerii au intelepciune: „Ca sa dea o alta infatisare lucrului, a facut robul tau Ioab lucrul acesta. Dar Domnul meu este tot atat de intelept ca si un inger al lui Dumnezeu, ca sa cunoasca tot ce se petrece pe pamant.” (2 Samuel 14:20);
– ingerii au discernamant: „Roaba ta a zis: ‘Cuvantul domnului meu, imparatul, sa-mi dea odihna. Caci domnul meu, imparatul, este ca un inger* al lui Dumnezeu, gata sa auda binele si raul.’ Si Domnul, Dumnezeul tau, sa fie cu tine.”  (2 Samuel 14:17);
– ingerii au curiozitate: „Lor le-a fost descoperit ca nu pentru ei insisi, ci pentru voi slujeau ei aceste lucruri, care acum vi s-au vestit prin cei ce, intru Duhul Sfant trimis din cer, v-au propovaduit Evanghelia, spre care si ingerii doresc sa priveasca.” (1 Petru 1:12);
– ingerii au cunoastere, insa sunt unele lucruri pe care nu le stiu, ca de exemplu cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pamant: „Iar despre ziua aceea si despre ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatal”. (Marcu 13:32).
– ingerii pot vorbi, deci au intelect bine dezvoltat: „Dar chiar daca noi sau un inger din cer v-ar vesti alta Evanghelie decat aceea pe care v-am vestit-o – sa fie anatema!” (Galateni 1:8).
– ingerii au vointa si putere de decizie: „Iar pe ingerii care nu si-au pazit vrednicia, ci au parasit locasul lor, i-a pus la pastrare sub intuneric, in lanturi vesnice, spre judecata zilei celei mari”. (Iuda 1:6).
– ingerii au sentimente, ca de exemplu bucuria: „Zic voua, asa se face bucurie ingerilor lui Dumnezeu pentru un pacatos care se pocaieste”. (Luca 15:10).

10) Ingerii poseda mari puteri, dar cu anumite limitari. Ei nu sunt atotputernici, ca Dumnezeu, puterea lor venind de la Dumnezeu, care i-a creat:
– ingerii pot chiar omori oameni;
– puterea ingerilor e mai mare decat cea a oamenilor: „Ce este omul ca-ti amintesti de el? Sau fiul omului, ca-l cercetezi pe el? Micsoratu-l-ai pe dansul cu putin fata de ingeri, cu marire si cu cinste l-ai incununat pe el”. (Psalmi 8:4-5);
– ingerii pot controla elementele naturii: „Dupa aceasta am vazut patru ingeri, stand la cele patru unghiuri ale pamantului, tinand cele patru vanturi ale pamantului, ca sa nu sufle vant pe pamant, nici peste mare, nici peste vreun copac”. (Apocalipsa 7:1).

11) Ingerii nu sunt limitati de timp si spatiu. Ingerii sunt deasupra legilor materiei, timpului si spatiului.
– ingerii pot apare brusc in orice colt al Pamantului doresc: „Si i s-a aratat ingerul Domnului, stand de-a dreapta altarului tamaierii”. (Luca 1:11);
– ingerii pot traversa intreg Universul in cateva minute: „Si in vreme ce graiam si ma rugam si marturiseam pacatul meu si pacatul poporului meu Israel si cadeam cu ruga mea fierbinte inaintea Domnului Dumnezeului meu, pentru sfant muntele Dumnezeului meu. Si pe cand vorbeam in rugaciunea mea, iata un om, Gavriil, pe care l-am vazut in vedenia mea cea de la inceput, in zbor grabit, s-a apropiat de mine pe la vremea jertfei de seara”. (Daniel 9:20-21).


Social Media

4 Comments

  1. @Sorine , la creearea unui copil , intervine Sfantul Duh. Un inger NU AVEA CUM sa creeze trup. Pentru ca un inger NU este Dumnezeu. Dumnezeu este singurul in masura sa creeze trup. Se pot materializa – insa , sa creeze trup , nu. Este o diferenta , te rog..gandeste-te mai bine , nu vorbi prostii. Nu-i atribui lui Satan si ingerilor lui , aceeasi putere de creeatie ca si a Lui Dumnezeu.

Leave a Reply