Catina, o planta cu un continut de exceptie pentru sanatatea umana! Nici nu va inchipuiti cate boli vindeca…

Social Media

catinaCatina (Hippophae rhamnoides) este un arbust stufos, foarte rezistent la umiditate, la seceta, la ger. Are insa nevoie de multa lumina directa, nu suporta umbra, iar la noi creste in special in zonele subcarpatice. Planta are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din lume.

Catina se utilizeaza atat intern, cat si extern. Este o asa-zisa polivitamina naturala, deci are toate vitaminele liposolubile (A, D, E, K, F), contine betacaroteni, fitosteroli (hormoni vegetali), oligoelemente (K, Mg, Fe, Mn), lecitine si fosfolecitine, acizi grasi. Catina are o cantitate extrem de mare de vitamina C. Din acest punct de vedere este comparabila cu macesele si contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decat citricele. Pe langa vitamina C, catina are si carotenoizi, cantitati apreciabile de B, B1, B2, P, D, E, acid folic si multe alte substante chimice cu rol benefic asupra organismului.

Catina este foarte apreciata de pacientii cardiaci, fiind un trofic vascular si nervos, un protector coronarian. Este recomandata in arsuri, degeraturi si unele dermatoze. Are o actiune antiscorbutica datorita continutului mare de vitamina C. De asemenea, catina are si actiune antiulceroasa.

Este un tonifiant general, un foarte bun antianemic, stimuleaza imunitatea organismului si se foloseste si in afectiuni mai grave ca neoplasmele. De asemenea, este un foarte bun cicatrizant administrat extern, ajutand la vindecarea plagilor, avand efect antiinflamator, usor bactericid si nutritiv. Se foloseste cu succes intr-o gama larga de afectiuni, dar s-au observat rezultate deosebite fie in tulburarile hormonale aparute la menopauza, fie in tulburarile premenstruale sau menstruale (dureri, sangerari exagerate). La menopauza, cand scade secretia de hormoni feminini, incep sa apara diverse probleme gen bufeuri de caldura, transpiratie, care sunt inlaturate de efectele catinei.

Catina poate fi luata si preventiv, ca tonifiant general si ca antianemic. Poate fi luata chiar si de copii, de sportivi, de persoane varstnice care doresc sa se mentina in forma sau de adulti care sunt stresati. Este un supliment alimentar care nu face altceva decat sa contribuie la starea de bine si de sanatate.

Produsele din catina au fost utilizate si de catre astronautii sovietici deoarece, pe langa proprietatile revigorante, catina creste rezistenta organismului la radiatiile cosmice. Uleiul ce catina este, dupa uleiul de palmier, cel mai bogat material natural in carotenoide (in special in betacaroteni). Insa, spre deosebire de uleiul de palmier, uleiul de catina are si alte elemente benefice pentru organism. Se recomanda asocierea uleiului de catina cu un alt adjuvant alimentar, spirulina. Datorita sinergismului reciproc, pot fi combatute cele mai dificile maladii ale civilizatiei: stres, hepatite si chiar cancer.


Social Media