Home Spiritualitate teoreticaCugetari Bogatia este un tradator, un fugar si un ucigas! Ea este fiara! De aceea, n-o ascunde si imparte-o celor saraci!

Bogatia este un tradator, un fugar si un ucigas! Ea este fiara! De aceea, n-o ascunde si imparte-o celor saraci!

by admin
132 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

200175440-001Daca vezi ca cineva devine bogat fara s-o merite, nu-l ferici, nu-l invidia, nu crede ca in lumea aceasta se petrece ceva intamplator si fara scop. Adu-ti aminte de parabola bogatului si a lui Lazar din Biblie. Bogatul ajunsese pe crestele bogatiei si desfatarilor, si totodata era sever si lipsit de omenie, mai salbatic chiar decat cainii. Cainilor le era mila de Lazar si-i lingeau ranile care-i acopereau trupul, pe cand bogatul nici firimiturile de la masa lui nu le dadea saracului. Bogatul avea mai mult decat ii trebuia. Lazar nu le avea nici pe cele neaparat necesare, nici macar hrana zilnica. Si desi lupta incontinuu cu foamea si cu boala, nu s-a maniat, nu L-a hulit pe Dumnezeu.

Din ce motiv, omule, bogatia ti se pare lucru important? Neindoielnic pentru ca-ti plac ospetele scumpe, pentru ca simti multumire cand altii te admira si te invidiaza, pentru ca poti cu banii tai sa le faci rau dusmanilor si, in fine, pentru ca toti se tem de tine datorita puterii pe care ti-o da bogatia. Da, din aceste patru motive alergi dupa bani, pentru placere, desfrau, razbunare si frica. Alt motiv nu exista. Caci, de obicei, bogatia nu-l face pe om nici mai intelept, nici mai cuminte, nici mai bun sau de oameni iubitor. Bogatia nu ne poate sadi in suflet nicio virtute. Ci dimpotriva, daca afla acolo unele virtuti, le dezradacineaza, ca sa sadeasca in noi rautatile corespunzatoare.

Ti se pare, asadar, ca bogatia este vrednica de ravnit si de dorit deoarece cultiva in sufletele noastre cele mai mari slabiciuni, deoarece preschimba mania in fapta, deoarece umfla baloanele de sapun ale slavei desarte, deoarece trezeste in noi mandria? Tocmai din aceste motive trebuie sa te feresti de ea, neintorcandu-ti nici macar capul ca s-o privesti. Altfel, va trimite sa salasluiasca in inima ta cateva fiare salbatice si infricosatoare, care vor deveni pricina de pierdere a oricarei cinstiri. Si infatisandu-ti necinstirea ca pe cinstire, va reusi sa te insele, precum desfranatele urate, care isi infrumuseteaza fata spoindu-se cu rujuri si vopsele si ii inseala pe barbati.

Asadar tu, bogatule, nu te amagi de lingusirile si zambetele celorlalti. Ei se poarta asa fie de teama, fie din interes personal. Daca ai putea sa cercetezi adancurile inimilor celor care te lingusesc, ai vedea ca in launtrul lor te osandesc, te injura, te urasc mai mult chiar si decat cei mai rai dusmani ai tai. Si daca vreodata situatia se va schimba, daca-ti vei pierde bogatia, atunci mastile vor cadea. Atunci se va intampla ca si cu desfranatele, cand se demachiaza. Atunci vei vedea limpede fetele acelora care mai inainte te linguseau. Atunci vei intelege ca simteau pentru tine nu pretuire ci nesocotire, nu admiratie ci invidie, nu iubire ci ura.

Asa cum omul este zadarnic, trecator si muritor, la fel este si bogatia. Sau poate ca bogatia este si mai zadarnica. Caci de multe ori nu moare odata cu omul, ci piere inaintea lui. Fiecare din voi cunoaste exemplele atator si atator bogati care au ajuns in saracie. Acestia continua sa traiasca, dar averea lor a pierit. Si macar de-ar fi pierit numai averea, fiindca de obicei il duce la pieire si pe detinatorul ei. N-ar gresi cineva daca ar numi bogatia slujitor nerecunoscator, slujitor ucigas, care-l omoara pe stapanul sau.

Asadar bogatia este un tradator, un fugar si-un ucigas. Atunci cand nu te astepti iti scapa si te paraseste si te distruge. Vrei s-o tii cu adevarat langa tine? N-o ascunde, ci imparte-o saracilor. Bogatia este fiara. Daca e tinuta aproape, pleaca. Daca este risipita, ramane. Risipeste-o ca sa ramana. N-o tine la tine, ca sa nu-ti scape.

Desi toti avem doar foloasele, nimeni nu este stapan pe ceva. Chiar si daca am ramane bogati in toata perioada vietii noastre, cand vom muri, fie ca vrem sau nu, vom incredinta bogatia noastra altora. Goi vom pleca in viata de dincolo, dupa ce pentru cativa ani am fost doar cheltuitori, nu si stapani ai bogatiilor. Stiti cine sunt cu adevarat stapani peste bogatii? Cei care nesocotesc foloasele lor si batjocoresc desfatarile. Cei care-si risipesc banii si-i impart saracilor, ii cheltuiesc cu intelepciune si pleaca din lumea aceasta cu adevarat bogati, bogati in fapte bune si in iubirea si harul lui Dumnezeu. Dar de ce consideri bogatia vrednica de ravnit? De ce-i fericesti pe cei care au bani multi? Care este diferenta dintre bogat si sarac? Nu sunt amandoi oameni?

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

10 comments

Bogatia este un tradator, un fugar si un ucigas! Ea este fiara! De aceea, n-o ascunde si imparte-o celor saraci! - REVISTE 3 noiembrie 2013 - 23:42

[…] bogatiei si desfatarilor, si totodata era sever si lipsit de omenie, mai salbatic chiar […] vezi in revista Sursa: Reviste – spiritualitate – […]

cosmin 4 noiembrie 2013 - 8:39

Cea mai mare prostie! Bogatia este cel mai bun lucru ,saracia este rea. Dumneata pe ce lume traiesti?

Horia 4 noiembrie 2013 - 8:50

Bogat,bogat,ei se lefaie in bogatie,are tot ce vrea el…insa saracul e sarac si vai de el,murdar,bolnav,moare de foame si tot sarac ramane si nu-l baga nimeni in seama,dar daca cineva il ajuta,ii da o sansa la un viitor mai fericit poate cel ce il ajuta va avea un respect mult mai mult,insa realitatea e cu totul altceva…

vax populi 4 noiembrie 2013 - 9:24

Mentalitate fix de om sarac, invatat sa gandeasca despre bani ca sunt rai. Banii nu sunt decat o prelungire (sau o unealta) a sufletului. Daca ai suflet bun, cu bogatia ta vei face bine. In orice mod. La fel, daca ai suflet rau, cu banii vei face rau.

As vrea sa te intreb pe tine, autorule, daca maine ai castiga la loto 1 milion de euro, ce ai face cu banii? Rau sau bine? Ar fi banii rai? Sau buni?

Sfatul meu, cauta si urmareste de pe undeva The Sedona Method. Vei ramane uimita. La fel, citeste Robert Kiyosaki.

Sun Ţe 4 noiembrie 2013 - 9:55

Perfect adevarat, dar s-a strecurat o mica greseala in text: bogaţie a fost scris gresit si trebuie citit blogaţie…

Bogatia este un tradator, un fugar si un ucigas! Ea este fiara! De aceea, n-o ascunde si imparte-o celor saraci! | .::: CALIN ADRIAN :::. 4 noiembrie 2013 - 10:19

[…] sursa: almeea.com […]

oarecare 4 noiembrie 2013 - 10:25

Scrisa de Sfantul Ioan Gura de Aur care nu se supara daca este citat .

alex 4 noiembrie 2013 - 19:35

diferenta intr-e bogat si sarac,a fost facuta cu multi ani in urma,sii asa a fost stabilit,sii va ramane asa pentru inca cateva sute de ani,pentru ca saracii stiu sa perpetueze saracia din tata in fiu,si binenteles bogatii,bogatia,,,,,

dimitrie catemiroglu 5 noiembrie 2013 - 18:07

da altadata si ce ar vrea sa stam toti la garsoniera sa ne imbracam de la sh sa conducem tico

admin 10 noiembrie 2013 - 21:15

cosmin, cand ai sa mori (SI AI SA MORI CU SIGURANTA) sa te vad ce faci cu bogatia. Gandire tipic superficiala si materialista.

Leave a Comment