7 ingrediente periculoase din meniurile McDonald’s

ATENTIE! In alcatuirea acestui articol, s-a folosit o sursa oficiala McDonald’s, care ne spune ce ingrediente contin meniurile sale. Lista o puteti descarca de pe site-ul mcdonalds.ca, care apartine de McDonald’s Canada.

A manca de la McDonald’s (ca si de la oricare alt fast food, ca de exemplu KFC) nu e chiar o alegere sanatoasa. Si asta o spun foarte multi doctori. De ce? Pentru ca mare parte din alimentele din fast-food fac parte din categoria lui „junk food”, adica „alimente nesanatoase”, cu valoare nutritiva mica, dar care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina. In categoria lui „junk food” includem cerealele pentru micul dejun, bomboanele, chipsurile, prajiturile, cartofii prajiti, hamburgerii, hot dog, inghetatele, sucurile si multe alte dulciuri. “Junk food” nu numai ca este nesanatoasa, asa cum ii spune si numele, dar, conform unui studiu european recent de anvergura (sub indrumarea Institutului National Francez pentru Sanatate si Cercetare Medicala), consumul de alimente nesanatoase sporeste considerabil riscul de cancer (cititi mai multe AICI).

Pe langa faptul ca majoritatea meniurilor de la McDonald’s sunt alcatuite din „junk food”, acestea mai contin si substante care sunt periculoase pentru sanatatea oamenilor. Si, pentru asta, ne folosim chiar de „materialul clientului”, adica un document oficial McDonald’s, care ne spune ce ingrediente contin meniurile sale. Iata doar cateva din ele:

Pirofosfat acid de sodiu – este un aditiv sintetic cu rol de stabilizator, folosit de McDonald’s in oua si tortilla. Pirofosfatul acid de sodiu este nociv organismului deoarece impiedica fixarea calciului in oase, faciliteaza instalarea osteoporozei, provoaca alergii, provoaca iritatii ale ochiilor si a pielii, scade asimilarea mineralelor. In cantitati mari modifica echilibrul dintre calciu si fosfor din organism.

Dimetilpolisiloxan (ulei de silicon) – este substanta pe care cei de la McDonald’s o adauga uleiului in care sunt prajiti cartofii. Aceasta substanta chimica este folosita, printre altele, si la procesul de fotocopiere. Riscuri: probleme ale rinichilor, ale ficatului, ale sistemului nervos si alergii. In plus, acest aditiv este cancerigen, pentru ca ar putea contine urme de formaldehida.

Tert-butil-hidrochinona (TBHQ) – folosita de McDonald’s in meniul McNuggets (asa cum cei de la companie o recunosc AICI). Desi Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor si Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente spun ca TBHQ, folosita in cantitati mici, este permisa in alimente, totusi exista studii care arata ca expunerea prelungita la doze mai mari de TBHQ poate produce cancer de stomac (vedeti studiul AICI).

Fosfat de aluminiu si sodiu – la fel, substanta folosita de McDonald’s in meniul McNuggets (vedeti AICI). Potentialele efecte negative ale fosfatului de aluminiu si sodiu provin de la faptul ca acesta este o sursa de aluminiu, sodiu si fosfati. Aluminiu din compozitia sa poate produce / favoriza malormatii, dementa si Parkinson. Pentru ca aluminiul se elimina prin urina efectele lui sunt mai puternice in cazul persoanelor care sufera de afectiuni renale.

Metabisulfit de sodiu. Folosit de McDonald’s in meniurile sale, este considerat un compus periculos ce trebuie evitat. Acesta poate produce reactii alergice severe atunci cand intra in contact cu pielea sau cu mucoasele. In cazul persoanelor sensibile la sulfiti poate produce reactii alergice puternice precum bronho-constrictie, soc anafilactic, tuse, respiratie greoaie, iritatii la nivelul pielii etc. Daca este ingerat poate cauza greata, voma, diaree, iritarea mucoaselor, dureri abdominale etc., iar doza letala pentru un adult este de 10 grame.

Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu. Este folosit, in general, ca antoxidant care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii. La unele persoane, el  poate induce modificari metabolice, dezechilibre ale balantei minerale, fiind inhibator al enzimelor si inhibator al coagularii sangelui; de asemenea, poate produce tulburari gastrointestinale, hematurie, crampe musculare.

Sirop de fructoza din porumb (indulcitor). Cercetarile spun ca siropul de porumb este bogat in fructoza, fiind chimic similar cu zaharul de masa. Insa, prea mult zahar adaugat – nu doar sirop de porumb bogat in fructoza – poate contribui calorii nedorite, care sunt legate de probleme de sanatate, cum ar fi cresterea in greutate, diabet de tip 2, sindrom metabolic si niveluri ridicate de trigliceride. Toate acestea stimuleaza riscul de boli de inima.

In mod normal, siropul de porumb nu este foarte dulce, dar odata ce glucoza a fost transformata in fructoza, siropul de porumb astfel transformat devine foarte dulce, mai dulce decat zaharul. In ciuda procesarii mult mai complicate, siropul de porumb bogat in fructoza este mai ieftin de folosit in mod normal decat decat zaharul. Statisticile arata ca dupa ce siropul de fructoza de porumb a inceput sa fie introdus pe scara larga, in urma cu peste 30 de ani, rata de obezitate a crescut foarte mult. Si pentru ca este un indulcitor este atat de omniprezent, de multe ori vina in epidemia de obezitate o poarta consumul de siropul de fructoza din porumb.

Desigur, mai sunt si alte ingrediente periculoase pentru sanatate care se gasesc in meniurile McDonald’s. Ideea e ca, indiferent cate studii si articole vor arata cat de nesanatoasa este mancarea de tip fast-food, oamenii vor continua, din pacate, tot pe ea sa o consume in principal…

Be the first to comment

Leave a Reply