Verdeata de padure: adevarata oaza de sanatate

padure-verdePadurea ne rezerva in fiecare an minunile ei. Scoarta copacilor sau a ramurilor tinere, plantele medicinale, ciupercile si verdeturile timpurii. Cateva dintre acestea apar inca inainte de a da firul ierbii sau de a aparea primele trufandale. Pe linga urzicile asa de cunoscute, asmatuiul, leurda, grausorul, macrisul sau purul sunt zarzavaturi pe care padurea ni le ofera cu darnicie.

Asmatuiul are un continut mare de vitamine, fier si uleiuri volatile. Datorita compozitiei este stimulent, depurativ, diuretic, anticanceros si ajuta la evacuarea bilei. Leurda este o planta de la care se folosesc frunzele in scop alimentar si terapeutic. Infuzia de macris se foloseste in tratarea intoxicatiilor cu mercur sau arsenic. Grausorul poate fi folosit in uzul extern in medicina umana pentru tratarea hemoroizilor, varicelor. Usturoiul de Egipt, delicatesa in salatele de primavara.

asmatui1) Asmatuiul

Asmatuiul sau hatmatuchiul este o planta asemanatoare patrunjelului. Frunzele au gust amarui aromatic. Acesta apare in luna martie in raristea padurilor, in curti sau oriunde are un pic de umbra. Avand un continut mare de vitamine, fier si uleiuri volatile, asmatuiul este stimulent, depurativ, diuretic, aperitiv, stomahic, laxativ, anticanceros si ajuta la evacuarea bilei. Este folosit in medicina traditionala in tratarea scorbutului, gutei, reumatismului, litiazei renale.

Poate fi folosit in hepatism si icter, afectiuni ale plamanilor, bronsite, astm umed, laringita, endeme si in stari canceroase. In uzul extern are intrebuintari in dermatoze, prurituri, cancere epiteliale, hemoroizi, blefarita, afectiuni oculare.

In cosmetica are rol de catifelare a pielii fetei si intarzie aparitia ridurilor. Cataplasmele cu plante proaspat zdrobite se aplica direct pe fata lasandu-le sa actioneze 10-20 de minute.

In alimentatie asmatuiul poate fi consumat direct in salate, ciorbe sau sucul proaspat in oftalmii tenace punandu-se cite doua picaturi in fiecare ochi. Cataplasmele cu infuzie sau decoct de asmatui sunt folosite contra hemoroizilor si pe plagile canceroase. Frunzele proaspete se pot pune sub forma de comprese pe sani pentru a opri lactatia. Decoctul se mai poate utiliza si la spalatul suprafetelor iritate a feselor bebelusilor.

leurda2) Leurda

Leurda este o planta de la care se folosesc frunzele in scop alimentar si terapeutic. Ca aspect, aceasta se aseamana cu frunzele de lacramioare iar ca gust si aroma cu al usturoiului fiind mai bine tolerat de persoanele care au o digestie gingasa. Frunzele se folosesc in alimentatie in supe, ciorbe, in amestec cu spanac sau urzica, in salate sau uscata ca si condiment. Bulbii se recolteaza primavara devreme si se consuma ca atare.

Leurda este recomandata in bolile cardiovasculare, afectiunile cailor urinare fiind si un bun remediu pentru bolile reumatice. Se poate utiliza si in tromboflebita, arteroscleroza, hipertensiune, cistita, infectii viermi intestinali. De asemenea poate combate intoxicatia cu mercur si arsenic.

macris3) Macrisul

Macrisul este una dintre cele mai timpurii plante care apar dupa gerurile iernii chiar inaintea tuturor celorlalte zarzavaturi. Are un gust placut si un continut ridicat de vitamina C fiind considerat un foarte bun revitaminizant. Ca aliment se poate utiliza in salate in amestec cu alte zarzavaturi sau legume (morcov, patrunje, telina), in supa sau pireuri de plante. Datorita componentilor sai ajuta digestia si creste apetitul.

De asemenea combate avitaminovele si este recomandat in eczeme, diaree. Infuzia de macris se foloseste in tratarea intoxicatiilor cu mercur sau arsenic. Extern, decoctul de macris ajuta la rezolvarea ulceratiilor gurii sau la vindecarea ranilor din gura. Consumat in cantitati mari macrisul provoaca intoxicatii. Contraindicatiile sunt in cazurile de boli grave de plamani, astm, guta, artrita si litiaza renala.

usturoi-egiptian4) Usturoiul de Egipt

Planta asemanatoare usturoiului cultivat dar cu dimensiuni mai mari, usturoiul salbatic este o planta perena fiind originara din Orientul Apropiat si coasta Marii Mediteraneene.

Contine aceleasi substante ca si usturoiul cultivat avand si aceleasi intrebuintari in medicina umana. In alimentatie se consuma in stare verde, primavara devreme in salate sau ca adaosuri condimentale.

grausor5) Grausorul

Planta erbacee si perena, grausorul creste in paduri si tufisuri. Acestei plante ii place umezeala de aceea prefera locurile umbroase si umede. Frunzele sunt de culoare verde-stralucitor si se culeg inainte de inflorire.

In alimentatie se pot consuma sub forma de salata fiind asortata fripturii de miel, in supe, ciorbe si diferite mancaruri. In stare cruda se recomanda a fi consumat in cantitati de cel mult 100 de grame pe zi. Grausorul poate fi folosit in uzul extern in medicina umana pentru tratarea hemoroizilor, varicelor si bolilor de piele. Se prepara infuzie care se foloseste in bai locale pe locurile afectate. Din sucul proapsat se poate prepara si alifie de grausor in amestec cu unt clarifiat.

Be the first to comment

Leave a Reply