Straniile sfere din Costa Rica

sfere-costa-ricaO expeditie stiintifica a avut parte de o descoperire stranie in Costa Rica. Sute de sfere daltuite in piatra de origine vulcanica, perfect rotunde, erau imprastiate in jungla. Dimensiunea lor varia intre 2,50 metri si cativa centimetri. Cateva cantareau pana la saizeci de tone! Globuri identice au fost reperate in Guatemala si Mexic, dar nicaieri in alta parte a lumii.

Aceste sfere enorme au ridicat mai multe intrebari. Ce populatie straveche a putut sa le taie atat de perfect in piatra si sa le slefuiasca? Dificultatile tehnice de fabricatie, de transport si de asezare a lor in diverse locuri trebuie sa fi fost considerabile. In ce scop au fost confectionate aceste sfere de piatra? Mai multe dintre acestea sunt asezate pe o platforma stancoasa, fapt ce sugereaza ca au fost dispuse conform unui plan. Altele sunt plasate in grupuri, aliniamente rectilinii sau orientate spre nord. Se pare ca a fost urmat un plan geometric, intrucat unele grupari sunt triunghiulare, altele circulare sau patrate.

Acestor vestigii megalitice s-a vrut sa li se atribuie o semnificatie astronomica, dar pentru a verifica ipoteza in cauza ar fi interesant sa se realizeze o harta completa a amplasarii sferelor asemanatoare existente in alte locuri si de a verifica daca ar putea exista o corelare intre pozitia lor si cea a constelatiilor reprezentate in cosmografie. Unii cercetatori cred, ca si in privinta ansamblului megalitic de la Stonehenge, ca sferele de piatra din America de Sud au fost utilizate pentru observatii astronomice.

Sferele din Costa Rica nu sunt singurele din zona. Capetele de piatra gigant olmece, gasite la La Venta, Tres Zapotes si alte situri mexicane vechi de circa 3200 de ani, pot fi clasate printre realizarile umane de un tip similar. Aceste sculpturi colosale, taiate in bazalt negru, au 1,50 pana la 3 metri inaltime si greutatea lor variaza intre 5 si 40 de tone; si au fost ridicate pe un soclu stancos intocmai anumitor sfere descrise anterior. Mai mult, carierele de bazalt cele mai apropiate se afla la 50-100 km departare! Cum au reusit indigenii, lipsiti de vehicule si animale de tractare, sa aduca aceste blocuri de piatra prin jungla si mlastini pana in locurile unde pot fi vazute astazi? Sau poate ca nu ei le-au transportat!