Stiinta confirma faptul ca rugaciunile au efect benefic!

Sute de studii stiintifice au demonstrat efectele vindecatoare ale rugaciunii. Ele au aratat ca persoana care se roaga pentru propria sanatate – sau pentru cart se roaga altii – este mult mai predispusa sa supravietuiasca afectiunilor grave, are nevoie de mai putine analgezice, se vindeca mai rapid si traieste mai mult decat oamenii care nu se roaga. Studiile  arata ca rugaciunile, indiferent de apartenenta religioasa, au un efect pozitiv semnificativ si masurabil asupra sanatatii.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca simpla gandire pozitiva este cauza acestui lucru, in urma cercetarilor efectuate asupra plantelor, bacteriilor, animalelor si copiilor – care teoretic nu stiu ca se rugase cineva pentru ei. De exemplu, un studiu efectuat de Universitatea Columbia, in 2001, la sectia de obstetrica si ginecologie a Spitalului Presbiterian din New York a descoperit ca femeile carora li s-a transferat un embrion fertilizat in vitro au avut in mod semnificativ mult mai multe sanse de a ramane insarcinate daca oamenii se rugau pentru ele. Studiul era efectuat in sistemul dublu-orb, adica nici doctorii, nici cercetatorii, nici femeile nu stiau pentru cine se facusera rugaciunile.

Un studiu celebru, desfasurat la Spitalul General din San Francisco in 1988, a descoperit ca 192 dintre pacientii cu afectiuni coronariene pentru care s-au facut rugaciuni au suferit mult mai putin de insuficienta cardiaca congestiva, stop cardio-respirator si pneumonie in urmatoarele zece luni, comparativ cu un numar de 201 de pacienti pentru care nu s-au facut rugaciuni. De asemenea, ei au avut nevoie de mai putine medicamente si mai putina ventilatie artificiala.

Un studiu similar realizat pe 999 de pacienti cu afectiuni coronariene, in 1999, la Mid America Heart Institute din cadrul spitalului Sf. Luca din Kansas City, Missouri, a inregistrat rezultate similare. Un alt studiu a scos la lumina o reducere semnificativa a simptomelor de artrita reumatoida la pacientii pentru care s-au facut rugaciuni, comparativ cu cei pentru care nu s-au facut. Si un studiu desfasurat in Israel a concluzionat ca pacientii cu infectii ale sangelui au avut perioade de spitalizare si de febra mai reduse atunci cand cineva s-a rugat pentru ei.

Majoritatea studiilor despre rugaciune se bazeaza pe rugaciunea intermediata, in care cineva se roaga pentru pacient. Aceasta pentru ca este mult mai dificil sa masori influenta rugaciunilor unei persoane pentru ea insasi. La universitatea Bloomsburg din Pennsylvania, cercetatorii au descoperit ca studentii pentru care s-au facut rugaciuni au aratat o scadere semnificativa a simptomelor anxietatii, comparativ cu cei pentru care nu s-au facut.