Semnificatiile alimentelor in comportamentul uman

mancare-70Vom face un rezumat al semnificatiei diverselor alegeri si comportamente alimentare frecvente. Pentru fiecare aliment mentionat exista mai multe explicatii. Este posibil sa nu ai nevoie decat de o singura explicatie sau sa ai nevoie de mai multe explicatii.

1) Alimentele sarate sau prea sarate: poti sa vrei sa adaugi tu sare, la mancarea preparata de altcineva. Ai o dificultate daca nu esti tu cel care are intotdeauna ultimul cuvant de spus. Vrei sa ai dreptate. Vrei ca totul sa functioneze asa cum iti doresti tu. Ai o depresie inutila in fata imposibilitatii de a controla totul. Iti este greu sa te exprimi, desi ai vrea ca tu sa ai ultimul cuvant. Cum poti sa stii ce inseamna „prea sarat”? Este foarte posibil ca si tu sa faci parte din majoritatea oamenilor, care consuma prea multa sare. Cantitatea minima necesara de sare pe zi este de o jumatate de gram, iar cantitatea ideala, de un gram si jumatate pe zi. In America, media cotidiana de consum de sare este de sapte grame, deci de mai mult de patru ori peste media normala. Sarea se regaseste foarte des ca si conservant, in interiorul tuturor alimentelor semipreparate din magazine. Aceasta este cauza pentru care, conform studiilor medicilor canadieni, noua din zece canadieni sufera de hipertensiune. In realitate insa, nu sarea este cauza hipertensiunii, ci mai degraba emotiile traite, care te fac sa absorbi prea multa sare.

Alimentele dulci sau zaharul: lipsa de dulceata din viata ta. Cand esti prea exigent cu tine, iti ceri prea multe. Dificultatea de a-ti face complimente si a-ti recunoaste adevarata valoare. Cand crezi ca ai dreptul la o recompensa doar atunci cand ai realizat ceva important. Teama de a fi egoist. Cand nu poti primi ceva cu adevarat, crezi ca iti lipseste mereu ceva, ceea ce inseamna ca esti mai atent la ceea ce nu primesti de fapt, in functie de propriile tale asteptari.

Alimentele condimentate sau condimentele: lipsa condimentelor din viata ta, ceea ce inseamna absenta sau lipsa frumusetii in lucrurile din jurul tau si mai ales a celor din interiorul tau. Lipsa de pasiune, fie in viata amoroasa, fie in cea profesionala sau in viata ta, in general. Faptul de a te lasa condus de mental, de analitic, in loc sa simti cu adevarat ce se intampla in tine, sa fii mai pasionat de viata ta. Frica de a simti ceva. A nu fi recunoscator si a nu percepe micile momente de bucurie din viata ta.

Alimente grele si grase: dezgust fata de tine insuti, fie pe plan fizic, fie pe plan psihologic. Culpabilitate. Cand vrei sa te pedepsesti, sa iti incarci corpul cu alimentele cele mai greu de digerat, de asimilat sau de eliminat. Cand crezi ca meriti sa fii pedepsit, daca te ocupi de tine inaintea celorlalti.

Alimente crocante: cand esti prea exigent fata de tine insuti. Crezi ca viata ta trebuie sa fie mai dura, mai dificila. Cand te zbati prea mult, iti faci griji pentru orice, cand iti complici viata atunci cand nu este cazul. Crezi ca trebuie sa iti castigi fericirea cu sudoarea fruntii. Cand iti porti pica deoarece te consideri o persoana slaba sau lenesa. In relatia cu ceilalti: critici foarte repede, esti nerabdator si dai dovada de intoleranta.

Alimente moi: lipsa de forta, de sustinere pentru a-ti construi viata pe care o vrei. Contezi pe ceilalti pentru fericirea ta. Crezi ca nu vei reusi sa faci nimic singur. Iti porti pica petru ca iti doresti o viata fericita, usoara, lipsita de griji. Crezi ca daca te porti ca o persoana puternica, ceilalti nu se vor mai ocupa de tine.

Cafeina: crezi ca lipseste un stimulant in viata ta, adica ai foarte putine scopuri motivante, pentru care sa merite sa te trezesti dimineata. Te ocupi mai mult de proiectele, de obiectivele si planurile altora decat de ale tale.

Prea multa paine: faptul de a nu iti e de ajuns niciodata painea – alimentul de baza al tuturor-inseamna ca crezi ca nu esti suficient de bine hranit de cei apropiati tie. Esti dependent fie de prezenta acestora, de atentia lor, de complimentele lor, de recunoasterea sau de opinia acestora, care constituie o forma de sustinere pentru tine.