In general, condimentele naturale (piperul, scortisoara, busuiocul, cuisoare, tarhonul, ghimbirul, coriandru etc.) sunt foarte bune pentru sanatate. Dar, ce ne facem atunci cand avem parte de condimente conventionale care contin ingrediente nocive? Adica, coloranti artificiali, conservanti si alte substante toxice? Iar acestea se pot gasi in multe supermarketuri din Romania., din pacate.
Contaminarea condimentelor apare de obicei in timpul depozitarii, prelucrarii, distributiei si vanzarii. Condimentele pot fi contaminate cu bucati de insecte, par de rozatoare sau fecale. Pentru a scapa de aceste ingrediente nu atat de delicioase, producatorii de condimente le pot steriliza cu substante chimice toxice, cum ar fi oxidul de etilena. Dar, studiile celulare confirma ca oxidul de etilena provoaca mutatii genetice si anomalii cromozomiale ale ADN-ului, care pot duce la cancer. De asemenea, potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, efectele acute (pe termen scurt) ale oxidului de etilena la om constau in afectarea sistemului nervos central (SNC), depresie si iritatii ale ochilor si mucoaselor. Unele date au aratat o crestere a incidentei leucemiei, cancerului de stomac, cancerului de pancreas si a bolii Hodgkin la lucratorii expusi la oxid de etilena. Totusi, aceste date sunt considerate a fi limitate si neconcludente din cauza incertitudinilor din studii.
Un alt proces de sterilizare a condimentelor este iradierea lor. Acesta este procesul de utilizare a radiatiilor pentru a distruge bacteriile si alti contaminanti. Totusi, in acelasi timp, produsul finit are niveluri scazute de vitamine si enzime naturale. Iradierea schimba compozitia chimica a unui condiment, creand produse toxice, ca urmare a cresterii expunerii noastre la radicalii liberi. Radicalii liberi provoca imbatranire si boala!
De asemenea, un numar mare de condimente din supermarketuri contin glutamat monosodic, un cunoscut cancerigen, perturbator endocrin si distrugator al celulelor creierului. De asemenea, el poate fi legat de dezvoltarea unor probleme cardiace si renale, dar si tulburari neurologice, ca Alzheimer sau Parkinson. Glutamatul monosodic poate duce, de asemenea, la inflamatii, migrene, obezitate sau la deteriorarea celulelor, pentru a numi doar cateva efecte potentiale.
Condimentele conventionale din supermaketuri mai pot contine, totodata:
* coloranti artificiali;
* arome artificiale;
* conservanţi.
De aceea, va sfatuim sa cumparati doar condimente certicate organic, sau, daca aveti posibilitatea, sa va cresteti singuri condimente in sera sau in gradina.
Aici sunt de accord cu voi..din pacate programul „codex alimentarius” isi face treaba…important este ca NOI sa ne dam la timp seama de pericol si sa ne informam asupra continutului produselor din alimentatia noastra de zi cu zi…astfel ne vom putea feri de pericolul de a face cancer sau alte boli…
Ati facut voi studiul stintific de v-a dat acest rezultat?
Intr-adevar, condimentele de tip amestecuri nu sunt deloc benefice pentru sanatate. In schimb, se recomanda utilizarea in bucatarie a plantelor fara alte adaosuri.