Salutul soarelui, un exercitiu de meditatie minunat pentru a incepe o zi noua

Social Media

121d1Yoghinii au descoperit ca Salutul soarelui este foarte benefic. Isi trage radacinile din traditiile de venerare a soarelui, fiind practicat in mod obisnuit la rasaritul soarelui ca pregatire pentru asane. Recent, s-a dovedit a fi un mod excelent de a incepe o zi obisnuita.

Secventa de 12 intinderi, cunoscuta sub denumirea de Suryanamasakar, sau Salutul Soarelui, tonifica muschii si imbunatateste respiratia si ritmul cardiac. Yoghinii experimentati il pot practica asa cum trebuie – rapid si ritmic -, dar incepatorii ar trebui sa exerseze fiecare miscare separat, incepand cu cele mai usoare.

Odata familiarizat cu miscarile individuale, incercati sa le combinati. La inceput, intreaga secventa poate dura cateva minute, dar prin exercitiu va veti imbunatati fluiditatea si viteza. Scopul ultim este de a executa intreaga secventa in 20 de secunde, insa Salutul Soarelui cere o mare putere de concentrare pentru a respira corect, asadar nu va grabiti. Principala tinta a secventei este sa va energizati.

1. Stati drept, dar relaxat, cu bratele in Namaste, pozitia de rugaciune. Expirati.
2. Inspirati si ridicati bratele deasupra capului. Apropiati degetele mari pentru a va intinde coloana vertebrala. Tineti genunchii drepti si ridicati-va intregul corp.
3. Expirati in timp ce va rotiti corpul in fata si in jos, capul ajungand aproape de genunchi. Tineti picioarele intinse, daca puteti, si asezati-va mainile pe podea, langa talpi.
4. Dintr-o singura miscare, in timp ce inspirati, pasiti inainte, ridicandu-va trunchiul, indoiti genunchiul drept si asezati palmele intinse pe podea, de fiecare parte a piciorului drept si intindeti piciorul stang in spate. Greutatea este pe piciorul stang si mana dreapta. Ridicati capul.
5. Stati nemiscat, tineti-va respiratia si intindeti-va corpul. Mutati piciorul drept inapoi langa cel stang si ridicati soldurile si picioarele de pe podea. Indreptati-va coatele si tineti capul sus.
6. Expirati, coborati pe podea, mai intai genunchii, apoi pieptul si fruntea. (Stomacul nu atinge podeaua.)
7. Inspirati, intindeti picioarele in spate si ridicati-va trunchiul si umerii de la podea.
8. Inspirati in timp ce lasati sa alunece in fata degetele de la picioare, pana cand intreaga talpa atinge pamantul. Ridicati soldurile si impingeti calcaiele in podea. Indreptati genunchii, incordati muschii abdominali, si bagati-va capul intre brate. Tineti-va respiratia in timp ce va intindeti intreg corpul.
9. Inspirati pentru a executa pozitia 4, dar pe partea stanga.
10. Expirati, aducandu-va piciorul drept alaturi de cel stang, cu palmele intinse pe podea, soldurile ridicate, genunchii drepti si capul bagat intre brate.
11. Inspirati adanc pe masura ce va ridicati trunchiul, soldurile si bratele si intindeti-va inainte si in sus. Apropiati-va degetele mari de la mana deasupra capului, indoind inapoi coloana.
12. Incheiati expirand si stand drept, cu bratele si mainile in pozitia de rugaciune.

Etapa 1
Etapa 1
Etapa 3
Etapa 3
Etapele 4 si 7
Etapele 4 si 7

Social Media